Με μοναδικό κριτήριο να διαθέτουν το κτήμα, ιδιόκτητο ή με νοίκι, θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελώνα οι ενδιαφερόμενοι...
Με μοναδικό κριτήριο να διαθέτουν το κτήμα, ιδιόκτητο ή με νοίκι, θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελώνα οι ενδιαφερόμενοι που θα κάνουν αίτηση μέχρι τις 15 Απριλίου στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη Άδεια Φύτευσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Αυτό ορίζουν τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις άδειες σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθυντής της ΚΕΟΣΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης σε γεωργική ημερίδα στο Αμύνταιο στις 20 Μαρτίου. «Το κριτήριο «ο αιτών να διαθέτει επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες» δεν θα ισχύσει για την τρέχουσα περίοδο αφού το υπουργείο δεν διαθέτει μηχανισμούς πιστοποίησης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων», ανέφερε στην εισήγησή του, προσθέτοντας ότι ο ενδιαφερόμενος απλά θα πρέπει να διαθέτει έκταση ίση με αυτήν που αιτείται.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το κόστος εγκατάστασης για ένα στρέμμα ενός αμπελώνα σήμερα ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ και εφόσον δεν θα τρέξει πρόγραμμα για την επιδότηση της φύτευσης, παρά μόνο για τα κόστη τεχνικών διαχείρισής του (υποστύλωση, συστήματα άρδευσης, κλπ.), τότε θεωρείται ότι οι μικροί αμπελουργοί δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν επαρκώς την έκταση που θα τους δοθεί.
Εφόσον οι συγκεκριμένες αιτήσεις ξεπεράσουν τα 6.500 στρέμματα, κάτι λογικό εφόσον οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος (οι αιτήσεις αυτές είχαν να κάνουν μόνο για τη δήλωση ενδιαφέροντος, όχι για να δοθούν άδειες) ανήλθαν στα 35.000 στρέμματα τότε οι εκτάσεις θα μοιραστούν με ορισμένα κριτήρια προτεραιότητας.
Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν:
•Φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυτεύουν πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί εκμετάλλευσης
•Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος (βιολογικά, συστήματα ποιότητας κλπ)
•Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους περιορισμούς
•Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων
•Προηγούμενη συμπεριφορά παραγωγού
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.