γ ράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Πρόσφατα μου τηλεφώνησε ο άγνωστος μέχρι εκείνη τη στιγμή κ. Γιώργος Πέτκος, συλλέκτης και ερευν...
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Πρόσφατα μου τηλεφώνησε ο άγνωστος μέχρι εκείνη τη στιγμή κ. Γιώργος Πέτκος, συλλέκτης και ερευνητής. Ο κ. Πέτκος, που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Γουμένισσα Κιλκίς, διαβάζοντας άρθρα μου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS, ευαισθητοποιήθηκε και ερεύνησε φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα που έχει στη συλλογή του και που αφορά τον Τόπο μας!
Από την έρευνα προκύπτει ότι μεταξύ των φωτογραφιών της συλλογής του είναι και τρεις της ιστορικής Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, τις οποίες παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο. Ο κ. Πέτκος είχε την ευαισθησία και την ευγενή καλοσύνη να μου στείλει όλες τις πρωτότυπες(!) αυτές φωτογραφίες! Οι ολόθερμες ευχαριστίες που του εκφράζω, τόσο για το ανεκτίμητο υλικό που μου δώρισε, όσο και για την έρευνά του, είναι πολύ λίγο!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η ιδιαίτερη πατρίδα του αδελφοποιήθηκε με τη Γουμένισσα Καλαβρύτων στις 12 Απριλίου 2008!
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Πέτκου, οι φωτογραφίες αυτές, καθώς και οι επόμενες που θα παρουσιάσουμε, είναι από τον ίδιο φωτογράφο. Ήταν Λειβαρτζινός, μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 1900. Πριν από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο γύρισε στο χωριό του, όπου φωτογράφισε συγγενείς του και διάφορα τοπία του Λειβαρτζίου. Τότε πέρασε και από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων, όπου και εκεί έβγαλε φωτογραφίες.
Υπάρχουν και μεταγενέστερες (1919), που δείχνουν ότι ξαναγύρισε στο χωριό.
Η εξήγηση για το πώς βρέθηκαν φωτογραφίες από τον τόπο μας στη Γουμένισσα του Κιλκίς, ίσως και να είναι πολύ απλή: Λειβαρτζινοί μετανάστες συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν με Γουμενισσιώτες μετανάστες στην Αμερική και συνήψαν φιλικές σχέσεις.
Η ποιότητα των φωτογραφιών, που και εκατό χρόνια μετά αυτές διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, καταδεικνύει ότι ο φωτογράφος ήταν άριστος επαγγελματίας και το αντικείμενό του το είχε σπουδάσει.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Πέτκου, οι φωτογραφίες του άντρα που παραθέτουμε στο παρόν άρθρο να ανήκουν στο φωτογράφο. Αν κάποιος αναγνώστης μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας.
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.
Ιστορία Μονής:
Απ' όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει όλοι οι ερευνητές της Μονής, η ίδρυση της τοποθετείται, γύρω στο 1724.
Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η ιστορία της αρχίζει το 1.000 - 1.100 μ.Χ.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία. Από το 1724 γνωρίζουμε την πορεία της Μονής από κώδικες και πολλές επιγραφές στα κτίσματα της. Έτσι το 1724 γίνεται ανακαίνιση της Μονής από τον Ηγούμενο Συμεών από το κοντινό χωριό Αγρίδι. Πάνω από την είσοδο του Καθολικού Ναού υπάρχει σχετική επιγραφή. Στην συνέχεια γνωρίζει περιόδους ακμής και παρακμής, όπως πολλές Μονές του Ελλαδικού χώρου και κυρίως κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από τις βαριές φορολογίες και διώξεις των Τουρκαλβανών της περιοχής. Η Iερά Mονή των Aγίων Θεοδώρων μετά την απελευθέρωση είχε πολλά χρέη. Όμως η πνευματική ακτινοβολία της Μονής και η μεγάλη της προσφορά στην πατρίδα κατά τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, ενίσχυσαν περισσότερο την αγάπη των γύρω κατοίκων , ώστε με τα πολλά αφιερώματα, κάλυψαν όχι μόνο τα χρέη και τις ελλείψεις, αλλά στολίστηκε η Μονή με καινούργια κτίρια.
Το 1973 η Μονή έκλεισε, ύστερα από την δολοφονία του Ηγούμενου Παρθενίου (κατα κόσμον Γεώργιος Μαντάς) και υποτακτικού του Ιωάννη Φιλιππακόπουλου, από Ιερόσυλους ληστές, για λίγο διάστημα. Την άνοιξε και πάλι ο μοναχός και ηγούμενος αυτής Νικόδημος Παπαγιαννόπουλος, για να ξανακλείσει το 1982 μετά τον θάνατο αυτού.
Το 1984 η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία, όπου εγκαταβιώνουν σ' αυτή 6 μοναχές με ηγουμένη την Καλλινίκη Ανδρικοπούλου από την Πάτρα. Για μία δεκαετία η Ιερά Μονή των Αγ. Θεοδώρων ανακαινίζεται και παρέχει με επιτυχία την μαρτυρία της πίστεως προς την κοινωνία.
Το Μάρτιο του 1992, η γυναικεία αυτή αδελφότης αδικαιολόγητα εγκαταλείπει την Μονή. Όμως σύντομα, τον Οκτώβριο του 1993, η Μονή μετατρέπεται και πάλι σε ανδρώα μοναστική αδελφότητα με τον ερχομό του Ιερομονάχου Αγιορείτη π. Γεωργίου Μαραγκού ο οποίος εργάστηκε ακούραστα μέχρι την 18η Αυγούστου 2011 που εκοιμήθη χτυπημένος από την επάρατο νόσο .
Η Ιερά Μονή σήμερα:
Μετά την εκδημία του π. Γεωργίου και αφού για λίγο διάστημα η Ιερά Μονή παρέμεινε κλειστή, στις 25 Ιουνίου 2012 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας ομάδα δοκίμων μοναζουσών, πνευματικά τέκνα του Αιδεσ. π. Ιωάννου Δρογγίτη, Εφημερίου του Ιερού Ενοριακού Παρεκκλησίου Αγίου Δημητρίου Πλάκας Αθηνών, οι οποίες βιώνουν το ευσεβές φρόνημα της Εκκλησίας και τις παραδόσεις του Ορθόδοξου Κοινοβιακού Μοναχισμού και αποφάσισαν να αφιερωθούν και επανδρώσουν την ορεινή Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.