«Είκοσι χρόνια πίσω γυρίζει η κυβέρνηση την περιοχή μας και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καταργώντας τον Πόλο Καινοτομίας...
«Είκοσι χρόνια πίσω γυρίζει η κυβέρνηση την περιοχή μας και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καταργώντας τον Πόλο Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας και επαναφέροντας το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών υπό την κηδεμονία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Αυτή τη νέα συγκεντρωτική λογική, που έρχεται να απαξιώσει και να συρρικνώσει τη δυναμική της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην χώρα και παράλληλα, μιας περιοχής με τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα και πλήθος δομών έρευνας και καινοτομίας, οφείλουμε όλοι μαζί οι φορείς της περιοχής να την αποκρούσουμε».
Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, λίγο μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, κατά την οποία υπήρξε παρουσίαση του σχεδιασμού δράσης του ΙΤΕ, βάσει του νέου νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την έρευνα και την καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε ότι εδώ και χρόνια το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας έχει ακολουθήσει μία αυτόνομη και σημαντική διαδρομή, ενώ στην Πάτρα έχουν αναπτυχθεί μία σειρά ακόμα πολύ δυναμικών ινστιτούτων έρευνας, όπως το ΙΕΧΜΗ, το ΕΙΧΗΜΥΘ, το Corallia, κλπ, που όλα μαζί μπορούν να αναγάγουν την περιοχή σε εθνικό πόλο καινοτομίας. Τόνισε δε, ότι με τον προηγούμενο νόμο, αυτό ακριβώς θα συνέβαινε. «Και αυτό δεν ήταν μία δοκιμή… Ήταν κάτι που το έχει ήδη πετύχει η περιοχή, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης.
Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου της κυβέρνησης, το ΙΤΕ «δύναται» να αντλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, κάτι που όπως είπε ο κ. Β. Δουγάλης (αντιπρόεδρος του ΙΤΕ), θα αποφασιστεί μετά από σχετική έρευνα του ΙΤΕ στο Επιστημονικό Πάρκο και στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά του, κλπ. Κατά συνέπεια, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κατσανιώτης, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, κυριολεκτικά μπαίνει σε τέλμα αβεβαιότητας, ακόμα και για την ύπαρξή του!
Καταλήγοντας, ο βουλευτής Αχαΐας, σημείωσε:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, κ. Κ. Φωτάκης υπήρξε επί πενταετία πρόεδρος του ΙΤΕ, θέση στην οποία μάλλον θα επιστρέψει και όταν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού, διαφαίνεται ότι πίσω από την προσπάθεια νέας κηδεμονίας του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και την οριστική διάλυση του Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν και παλαιοκομματικές λογικές, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσουν.
Από το ξεκίνημα της πολιτικής μου δράσης, σταθερά αγωνίστηκα για να μετατραπεί η Πάτρα σε εθνικό πυλώνα εκπαίδευσης, καινοτομίας και έρευνας. Η κυβέρνηση αδικεί την περιοχή, αδικεί το επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της, αδικεί την τοπική οικονομία. Και μόνο το γεγονός πως το ΙΤΕ στην Κρήτη είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες, με 1.000 περίπου εργαζόμενους, δείχνει τις τεράστιες προοπτικές που έχει ο χώρος της έρευνας, στον οποίο η Πάτρα αξίζει να έχει αυτόφωτη πορεία και δράση.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχω σειρά ενημερωτικών επαφών με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με τις διοικήσεις των άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών φορέων, αλλά και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον ΣΕΒ και όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ισχυρό τοπικό μέτωπο που θα αντιδράσει στον ρόλο του κομπάρσου που μας επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική.»
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.