Με απόλυτη επιτυχία τίμησε η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος την επέτειο 75 χρόνων από την Ηρωική αντίσταση του Κρητικού Λαού κατά των Γ...
Με απόλυτη επιτυχία τίμησε η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος την επέτειο 75 χρόνων από την Ηρωική αντίσταση του Κρητικού Λαού κατά των Γερμανών εισβολέων το Μάιο του 1941.
Στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα 23 Μαΐου το απόγευμα στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , μίλησε ο καταγόμενος από το Ήράκλειο Κρήτης ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηρακλής Καλλέργης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:«Η Μάχη της Κρήτης: Oρόσημο στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο κ .Καλέργης ο οποίος είχε και δύο θύματα από την οικογένειά του εκείνη την περίοδο της μάχης, τον πατέρα του και τον παππού του, στη θαυμάσια και γεμάτη εθνικό παλμό ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :
«Το Μάιο του 1941, η πολεμική μηχανή του Γ' Ράιχ επιτέθηκε στο νησί της Κρήτης …. Ο ελληνικός στρατός στο νησί συγκροτήθηκε από αυτοσχέδιους σχηματισμούς … Η πρακτική απουσία κυβερνητικής εξουσίας και αυστηρής στρατιωτικής συγκρότησης και ιεραρχίας είχαν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Ετούτες οι στρατιωτικές δυνάμεις, που με πενιχρά εφόδια και μέσα επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τον πάνοπλο εχθρό, αισθάνθηκαν ότι το μόνο σταθερό στήριγμά τους ήταν ο λαός του νησιού, ο λαός της Κρήτης Οι Έλληνες στρατιώτες και ο λαός της Κρήτης ήσαν οι μόνοι -το αισθάνθηκαν αυτό- που διαφέντευαν την ελευθερία του νησιού, τη δική τους ελευθερία, απέναντι στον επερχόμενο βάρβαρο.
Στις 20 Μάη τα ξημερώματα, ο αναμενόμενος βάρβαρος εμφανίστηκε. Τις προηγούμενες μέρες είχε προαναγγείλει την άφιξή του αυτή με άγριους από τον αέρα βομβαρδισμούς… Ο κατακτητής εξόρμησε από τον αέρα εντυπωσιάζοντας με την τεχνική του δεινότητα, με την εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας που η τεχνολογία της εποχής επέτρεπε.
Πίσω από τις μηχανές κρυβόταν το έγκλημα , η ηθική του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Η βαρβαρότητα του ανταγωνισμού .Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη γη της Κρήτης, οι ναζί κατακτητές ξεκίνησαν τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.
Η αντίσταση του λαού της Κρήτης στην εναέρια εισβολή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στις 20 Μάη πήρε, σε πολλά σημεία, το χαρακτήρα γενικής εξέγερσης. Δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο αυτό για τα έως τότε δεδομένα του πολέμου .Για τους ναζί, η συμμετοχή του λαού της Κρήτης στις μάχες αποτελούσε παραβίαση των κανόνων του πολέμου και απόδειξη ότι όπου οι λαοί ξεσηκώνονταν για να προασπίσουν την ελευθερία τους, ο πόλεμος γινόταν "βρώμικος" και κανείς νόμος του πολέμου δεν μπορούσε να ισχύσει. Στον τομέα της προπαγάνδας, όλα ετούτα διανθίστηκαν με αφηγήσεις για φόνους Γερμανών τραυματιών και κακοποίηση των σορών των σκοτωμένων, δηλαδή όλες αυτές οι φοβερές εικόνες -τις ναζιστικές θέσεις- που διαφημίζει ο κύριος Ρίχτερ στο βιβλίο που έχει δημιουργήσει τόση ταραχή στη σημερινή Κρήτη. Στη βάση όλων αυτών, ο γερμανικός στρατός εφάρμοσε μεθοδικά τις συνταγές που είχαν σχεδιαστεί για τη Ρωσία. Περισσότεροι από 2.000 "άμαχοι" κάτοικοι της Κρήτης δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους "ιππότες" ναζί, βάσει σχεδίου ». , Η Μάχη της Κρήτης έληξε στις 31 Μάη με την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού από τα ναζιστικά στρατεύματα και την αποχώρηση για την Αίγυπτο του μεγαλύτερου μέρους των αγγλικών στρατιωτικών τμημάτων
Τον ομιλητή παρουσίασε με συνοπτική ομιλία του ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών ο οποίος πέρα από την αναφορά στη ζωή και το έργο του σημείωσε τη σημασία που είχε η μάχη της Κρήτης στη νικηφόρα έκβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Ρωσία εξ αιτίας την καθυστέρησης επί δεκαήμερο για την κατάληψη της Κρήτης.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ.Καλλέργη ακολούθησαν παρεμβάσεις εκ μέρους των ακροατών οι οποίοι ευχαρίστησαν τον ομιλητή και την Εταιρεία για τη διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης και με επιχειρήματα που παρέθεσαν, επιβεβαίωσαν τη θυσία του Κρητικού λαού αλλά και τις σημαντικές απώλειες που είχε ολόκληρη η Κρήτη που αντιστάθηκε σθεναρά στον εισβολέα αλλά και η φθορά που προεκλήθη τόσο σε στρατιώτες όσο και σε πολεμικό υλικό για τους εισβολής αυτή η επιχείρηση.
Μια εκδήλωση κατά πάντα επιτυχής .
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.