Με ένα εισιτήριο ταξιδεύω στον τόπο και στον χρόνο. Αυτός ήταν ο τίτλος της σχεδιασμένης βιβλιοδράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ακράτας...
Με ένα εισιτήριο ταξιδεύω στον τόπο και στον χρόνο. Αυτός ήταν ο τίτλος της σχεδιασμένης βιβλιοδράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ακράτας- Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις».
Όσα είδαμε όμως, ήταν κάτι παρά πέρα από ένα απλό ταξίδι με ένα μέσο. Δεκαεπτά παιδιά ηλικίας 3 έως 15 ετών με τους 12 συνοδούς τους συμμετείχαν στην προγραμματισμένη δράση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης (ΚΕΑ). Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016 ταξίδεψαν με τον γραφικό οδοντωτό από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Ένα ολόκληρο βαγόνι παραχωρήθηκε στους μικρούς και μεγάλους φίλους της βιβλιοθήκης μας από την Trainose, χάρις στις ενέργειες της σχεδιάστριας της ΚΕΑ, κας Ειρήνης Βοκοτοπούλου, που όλο αυτόν τον καιρό έχουμε πολύ καλή συνεργασία.
Οι εθελοντές εμψυχωτές της Βιβλιοθήκης ανέλαβαν την ξενάγηση σε μία διαδρομή που έκοβε την ανάσα. Οι μικροί βιβλιόφιλοι και οι συνοδοί τους έμαθαν ιστορικά στοιχεία για τον οδοντωτό αλλά και για το φυσικό τοπίο του φαραγγιού του Βουραϊκού με μυθολογικές και οικολογικές αναφορές, καθώς και για τη σύνδεση του οδοντωτού με το Ολοκαύτωμα. Βιβλία που αντλήσαμε πληροφοριακό υλικό ήταν «Ο Μουντζούρης στη μηχανή του χρόνου», Λύκειο Διακοπτού-ΔΗΚΕΠΑ, 2016 και το «Στα μονοπάτια της Μνήμης, Μαρτυρίες Καλάβρυτα 13-12-1943», έκδοση του Μουσείου.
Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι άνθρωποι του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ήταν ανεπανάληπτη. Ειδικευμένη μουσειολόγος μας ξενάγησε στον χώρο. Μια ξενάγηση που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Δημοτικού Μουσείου κο Χρίστο Φωτεινόπουλο για τη φιλοξενία.
Η βιβλιοφιλική παρέα «έδρασε» στο προαύλιο του Μουσείου κι αλλοτινού σχολείου των Καλαβρύτων. Το γλυπτό με την Καλαβρυτινή μάνα συγκίνησε ιδιαίτερα τα παιδιά. Στα σκαλιά του όλα τα παιδιά αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους για όσα είδαν κι ένιωσαν στον ιερό τόπο. Στις ζωγραφιές τους πρωταγωνίστησαν ο Μουντζούρης και οι Καλαβρυτινές μάνες. Ένας τελευταίος περίπατος στον πεζόδρομο «με τις ράγες» του τρένου να δείχνουν το μέλλον του τόπου, όπως μας είπε ο φίλος των τρένων Αλέξης Λεχουρίτης, το σταματημένο ρολόι του καθεδρικού ναού και η βόλτα στην όμορφη ορεινή πόλη συμπλήρωσαν την επίσκεψή μας.
Η επιστροφή με το τρενάκι το μεσημέρι είχε τα απρόοπτά της, καθώς ένας από τους επιζώντες της εκτέλεσης, ο 90χρονος κος Μητσόπουλος πρώην σιδηροδρομικός και κάτοικος της περιοχής κατέθεσε τη δική του μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα και τις τραγικές συνέπειές του.
Η ομάδα των εθελοντών εμψυχωτών που για τη συγκεκριμένη δράση απαρτίζεται από τις: Τζούλια Ορφανίδη δασκάλα, Μαρία Μπέκιου φιλόλογο, Βιβή Παπανελοπούλου νηπιαγωγό και Κλαούντια Στεφοπούλου, στήριξε τη δράση και διευκόλυνε τα παιδιά να εξερευνήσουν το χωροχρόνο και να εκφραστούν.
Ευχαριστούμε την Κλαούντια Στεφοπούλου και τον Σπύρο Ασημακόπουλο, τον εγγονό και τον παππού για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ευχαριστούμε θερμά την Εθνική Βιβλιοθήκη για τη δυνατότητα που μας έδωσε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο. Η συνάντηση με την τοπική μας ιστορία μέσα από το βίωμα έχει πάντα να δώσει γνώση απ’ το παρελθόν για το μέλλον σε μικρούς και μεγάλους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Trainose για το «δώρο» στα υπέροχα παιδιά και στους άψογους συνοδούς τους που ήρθαν απ’ όλα τα τοπικά διαμερίσματα της δημοτικής ενότητας Ακράτας, το Κράθιο, τα Γκουμέικα, την Άμπελο και τον Καλαμιά για να γευτούν με ένα «εισιτήριο» πατριδογνωσία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας συνοδός. Μια δράση της ΚΕΑ που θα μας μείνει αξέχαστη.
Η συντονίστρια των καλοκαιρινών δράσεων
Αναστασία Ευσταθίου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.