HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Από την Αχαΐα ο πρώτος ελληνικός νανοδορυφόρος

Ελληνικής κατασκευής και μάλιστα Πατρινής... καταγωγής είναι ο πρώτος νανοδορυφόρος της χώρας ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί τον προσ...

Ελληνικής κατασκευής και μάλιστα Πατρινής... καταγωγής είναι ο πρώτος νανοδορυφόρος της χώρας ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί τον προσεχή Οκτώβριο από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, συμμετέχοντας σε ένα ευρύτερο σχέδιο μελετών στα κατώτερα στρώματα της θερμόσφαιρας. Το UPsat, που έχει μέγεθος μικρότερο και από ένα κουτί παπουτσιών, σχεδίασαν και δημιούργησαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation.
Για το όλο εγχείρημα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον μετά από την κατασκευή του UPsat μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7", ο αρχιμηχανικός του και απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του ΑΕΙ Πατρών, Ανδρέας Αμπατζόγλου.
Όπως εξήγησε ο κ. Αμπατζόγλου πρόκειται για ένα concept που ενδιαφέρον. "Πρόκειται για έναν νανοδορυφόρο αρκετά μικρού μεγέθους ο οποίος θα εκτοξευθεί στην κατώτερη θερμόσφαιρα και αποστολή του θα είναι να πάρει μετρήσεις θερμοκρασίας και κάποια άλλα δεδομένα και να τραβήξει φωτογραφίες". Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ουσιαστικά από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών σε συνεργασία με τον τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε μα κοινή αποστολή με την Libre Space Foundation.
"Όλοι μαζί καταφέραμε να τον ολοκληρώσουμε. Το μέγεθός του είναι 10Χ10Χ20 εκατοστά, ουσιαστικά μικρότερο και από ένα κουτί παπουτσιών. Εντάσσεται σε ένα Ευρωπαϊκό πρότζεκτ που περιλαμβάνει 50 ομάδες από όλο τον κόσμο. Θα συγκεντρωθούν όλες οι ομάδες στα τέλη Ιουνίου στην Ολλανδία, προκειμένου να παραδοθούν όλοι οι δορυφόροι και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκτόξευσης", συμπλήρωσε ο κ. Αμπατζόγλου.
Φυσικά ο ελληνικός νανοδορυφόρος δεν δημιουργήθηκε από την μία μέρα στην άλλη, το αντίθετο μάλιστα καθώς το όλο concept δουλεύεται από την σαιζόν 2010-2011 αλλή η όλη ιδέα κατασκευής ενός δορυφόρου από φοιτητές δουλεύεται από το 2008. "Δουλεύεται μέσα στο εργαστήριο με διπλωματικές εργασίες. Χρειάστηκε να ασχοληθούν οι φοιτητές να μάθουν πολλά πράγματα σχετικά με τα διαστημικά συστήματα και σιγά-σιγά με την προοπτική εκτόξευσης από το πρόγραμμα αυτό μπήκαμε στην τελική ευθεία να το κατασκευάσουμε και να το υλοποιήσουμε", εξήγησε ο κ. Αμπατζόγλου.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Upsat είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής του, κάτι που ήταν επιδίωξη των δημιουργών του εξ' αρχής. "Φτιάχτηκαν σχεδόν όλα τα υποσυστήματα του δορυφόρου από το μηδέν, από φοιτητές. Δεν αγοράστηκε δηλαδή σχεδόν τίποτα, εκτός από κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε. Οπότε περιορίστηκε πάρα πολύ το κόστος. Μιλάμε για 40-45 χιλιάδες ευρώ κόστος το οποίο περιλαμβάνει και το κόστος εκτόξευσης οπότε η κατασκευή κόστισε 25-30 χιλιάδες. Τα χρήματα σε μεγάλο ποσοστό εξασφαλίστηκαν από το Πανεπιστήμιο, δηλαδή τα τρία εργαστήρια, και από την Libre Space Foundation", ανέφερε σχετικά ο κ. Αμπατζόγλου.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ο UPsat είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια κάτι που για την επιστημονική κοινότητα θεωρείται κάτι πολύ σημαντικό. "Όλη η δουλειά που έχει γίνει για τα υποσυστήματα, τα σχέδια, σχεδιαγράμματα για τις πλακέτες, ο κώδικας που έχει γραφτεί, όλη η δουλειά που έχει γίνει είναι ανοικτή και ελεύθερη για όλο τον κόσμο. Όποιος μπει στο σάιτ του δορυφόρου θα δει ότι κάθε υποσύστημα είναι ανοικτό, που σημαίνει ότι εάν στο μέλλον υπάρξει μια άλλη αποστολή που δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει κάποιο υποσύστημα μπορεί να βρει τη δική μας δουλειά και να δουλέψει πάνω σε αυτή, να τη διορθώσει, να την βελτιώσει", υπογράμμισε ο αρχιμηχανικός του Πατρινού νανοδορυφόρου.
Βέβαια κατά τη διάρκεια της κατασκευής δεν έλειψαν και οι δυσκολίες που προέκυπταν κυρίως από το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι φοιτητές δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία σε διαστημικές αποστολές, όμως τελικά το αποτέλεσμα δικαίωσε τους περίπου 35 επιστήμονες που ενεπλάκησαν στο όλο έργο. "Δεν ήταν εύκολο αλλά δεν είναι και κάτι εξωπραγματικό, από την στιγμή που υλοποιήθηκε σημαίνει ότι γίνεται. Πλέον προχωράμε πολύ παραπέρα γιατί όταν μιλάμε για το διάστημα δεν υπάρχουν όρια. Μπορούμε να μιλήσουμε στο μέλλον για μεγαλύτερες δομές, για περισσότερα "πειράματα" στο διάστημα, καινούργια μετρητικά, άλλα υλικά, είναι γενικότερα ένα πεδίο που έχει πάρα πολύ δουλειά και δεν τελειώνει τίποτα με μια αποστολή".
Οι στόχοι για το μέλλον κατά συνέπεια είναι πολλοί και μεγάλοι αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον μπορούν να περιμένουν, καθώς οι ομάδα του UPsat, στην παρούσα φάση, στοχεύει στην επιτυχημένη εκτόξευση του νανοδορυφόρου η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20-21 Οκτωβρίου και στην συνέχεια να πάρουν τα δεδομένα από την τροχιά του δορυφόρου από τους σταθμούς εδάφους που υπάρχουν στην Ελλάδα.
"Μέχρι και την μέρα που θα παραδώσουμε τον δορυφόρο στην Ολλανδία θα γίνονται συνεχώς τεστ λειτουργικότητας, τσεκάρουμε συνεχώς τι γίνεται στο εσωτερικό με τις πλακέτες και τα υποσυστήματα, εάν υπάρχει επικοινωνία κ.α.", σημείωσε σχετικά ο κ. Αμπατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ