HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
Breaking News

ΚΕΔΕ: Εθνική υποχρέωση η συνεργασία στο προσφυγικό

Η συνεργασία κράτους - αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος...

Η συνεργασία κράτους - αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, συνιστά εθνική υποχρέωση, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στη Σάμο για το θέμα αυτό.
Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου, θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του, επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τηρήσει την συμφωνία που έκανε με την Ευρώπη και τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να διαχειρισθεί ξανά το φαινόμενο να θελήσουν να περάσουν μέσω του Αιγαίου πάνω από 1.000.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά η χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε».
Ο Γιώργος Πατούλης ανάφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού στο προσφυγικό ζήτημα, είναι η ένταξη των δήμων στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διαχείριση και ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών». Επίσης, χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση «οριακά διαχειρίσιμη», επικαλούμενος τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί, όπου σήμερα βρίσκονται περίπου 55.000 πρόσφυγες. Ειδικότερα, υπενθύμισε πως η ΚΕΔΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσιζε η κεντρική κυβέρνηση την χωροθέτηση και την λειτουργία αυτών των δομών, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα χωροθέτησης που διασφάλιζε την ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την χώρα, με αποτέλεσμα κάποιες τοπικές κοινωνίες να επιβαρύνονται υπέρμετρα.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σήμερα λειτουργούν 54 δομές και χώροι φιλοξενίας και από αυτές, οι επτά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 47 στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Και επικαλούμενος επίσημα στοιχεία τόνισε ότι το μεγάλο βάρος το σηκώνουν η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 75% των προσφύγων και μεταναστών.
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και εστίασε στην σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων του κράτους, χωρίς μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Αποτελεσματική στην κρίση η τοπική αυτοδιοίκηση
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και πρόσθεσε πως δεν κλονίστηκε η κοινωνική συνοχή.
Αναφερόμενος στο συνέδριο, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα εξαχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα συμπεράσματα, που θα είναι χρήσιμα για την κυβέρνηση.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Επίσης, διαβάσθηκαν μηνύματα από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, καθώς και τον μητροπολίτη Σάμου - Ικαρίας Ευσέβιο.
Στην έναρξη του συνεδρίου, παρέστησαν επίσης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήμαρχοι από την Τουρκία, ο υπεύθυνος προγράμματος για τους πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης Gyorgy Ιlles, εκπρόσωποι κομμάτων, περιφερειάρχες και δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.