Το ασκό του Αιόλου ανοίγει το Brexit για τους εργαζόμενους που είναι Βρετανοί που ζουν και εργάζονται σε χώρα μέλος της Ε.Ε. και Ευρωπαί...
Το ασκό του Αιόλου ανοίγει το Brexit για τους εργαζόμενους που είναι Βρετανοί που ζουν και εργάζονται σε χώρα μέλος της Ε.Ε. και Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία καθώς και στους φοιτητές.
Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω για περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.
Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία ζουν 1,6 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, είχε δηλώσει ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν – κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία.
Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά, σε περίπτωση Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Έλληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».
Αρχικά, το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα ή μία ειδική άδεια παραμονής, όπως ισχύει και για όσους επιλέγουν να εργαστούν εκτός της Ε.Ε.
Για τους Ελληνες εργαζόμενους, ένα Brexit θα σήμαινε ότι χάνουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.
Την ίδια στιγμή οι καταστάσεις θα αλλάξουν και για τους Βρετανούς(είναι 5,2 εκατομμύρια) που ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στην Ισπανία, 250.000 στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.
Οι επιπτώσεις στους Έλληνες φοιτητές
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ακρίβεια τι θα προκληθεί στην τσέπη αλλά και στα προνόμια των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία με το BREXIT.
Όλα θα εξαρτηθούν -σε μεγάλο βαθμό- από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των Βρετανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.
Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν ότι η αίσθηση της ενότητας που προάγει το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθαρεί με την έξοδο της Βρετανίας, ενώ πολλοί από αυτούς βλέπουν... μαύρο το μέλλον τους στη χώρα, αφού αποσκοπούσαν σε μόνιμη εγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.
Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ένα πιθανό Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων (θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ) καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.
Ποια η διαφορά των home students με τους overseas students
Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Ποιοι θα επηρεαστούν πιο πολύ
Οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην περίπτωση ενός Brexit είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, λόγω στενών οικονομικών δεσμών. Μεταξύ των μεγαλύτερων μελών, πολύ θα επηρεαζόταν η Γερμανία, σε διάφορα επίπεδα, αλλά κυρίως λόγω της απώλειας ενός «συμμάχου/ αντιβάρου» στη Γαλλία σε διαφωνίες πολιτικής. Η Γαλλία μπορεί να υποδεχόταν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, για τον ίδιο λόγο, ωστόσο όπως η Ισπανία, έχει σημαντικές άμεσες επενδύσεις στη Βρετανία. Η Ιταλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, ενώ η Πολωνία θα επηρεαζόταν κυρίως σε επίπεδο προϋπολογισμού της Ε.Ε. και λόγω των μεγάλων αριθμών Πολωνών στη Βρετανία. Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει αρκετά μεγάλη έκθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με «σκορ» 16 τη στιγμή που το μεγαλύτερο είναι το 28 (Ολλανδία). Όλες οι χώρες πάντως, θα πλήττονταν από την απώλεια διεθνούς επιρροής και αξιοπιστίας που θα βίωνε μια Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία.
Η συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από 1/12/2009 προβλέπει όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αποχώρτηση ενός κράτους από την Ε.Ε.
Τι προβλέπει η συνθήκη της Ε.Ε. για το BREXIT
Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες 4.2 Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο . Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο , το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία , μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4.3 Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2 (4.2), εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής 4.4 Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 (4.2) και 3 (4.3), το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238,παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5 Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτησή αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49 (σημ. υπονοεί το άρθρο 49 της ΣτΛ που αφορά στην αίτηση κράτους για προχώρηση την ΕΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.