HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρουσίαση του έργου «Ανάδειξη της παλαιάς Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει την παρουσίαση του έργου «ΣΤΕΡΕΩΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝ...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει την παρουσίαση του έργου «ΣΤΕΡΕΩΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΥΤΗΣ» , το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Ε.ΠΑ 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στον χώρο του μνημείου.
Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία (7.30-10.00) ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου από την Διευθύντρια της Εφορείας Αναστασία Κουμούση.
Το πλαίσιο του έργου που είχε διάρκεια από τον Μάιο 2014 έως τον Δεκέμβριο 2015, στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε το σύνολο των κτηρίων της Παλαιάς Μονής (πυλώνας, καθολικό, παρεκκλήσια κλπ ), συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου που διακοσμούν τους τέσσερεις ναού της, σταθεροποιήθηκαν οι υπερκείμενοι βράχοι και διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος.

Ιστορία της Μονής
Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, που υπήρξε και ο κτήτορας της Μονής.
Η αρχική αυτή Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1500 και 1620. Μετά τη δεύτερη αυτή καταστροφή κτίζεται η Μονή των Ταξιαρχών. Καταστρέφεται και πάλι το 1772 από τους Τουρκαλβανούς. Το 1775 κτίζεται η σημερινή μορφή της Μονής. Το καθολικό της είναι Σταυρόσχημο, τετρακίονο, καμαρωτό, με οκταγωνικό τρούλο και μαρμαροσκάλιστα παράθυρα.
Στον αιώνα μετά την απελευθέρωση, η Μονή γνώρισε πολύ καλές ημέρες. Έφτασε να έχει 150 περίπου μοναχούς και μοναχοπαίδια, ενώ σήμερα έχει μικρό αριθμό μοναχών.
Το Μάιο του 1821 η μονή των Ταξιαρχών γίνεται αποθήκη τροφίμων, διαφόρων πολεμοφοδίων και εξακολουθεί να είναι μέχρι το 1827. Μετά την απελευθέρωση, η μοναχική κοινότητα των Ταξιαρχών παρουσιάζει πλούσια δράση στον πνευματικό, στον εκκλησιαστικό και κοινωνικό τομέα της ελληνικής ζωής. Το 1837, ο Ηγούμενος της μονής Μελέτιος Ροβήτος, ίδρυσε ελληνικό σχολείο στη μονή όπου δίδαξαν πολλοί μοναχοί και λαϊκοί με εξαιρετική μόρφωση. Το 1880, ιδρύεται με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνάσιο που λειτούργησε μέχρι το 1926. Μετά την κατοχή, η μονή Ταξιαρχών διαδραματίζει τον πνευματικό της ρόλο, με την ίδρυση Γυμνασίου - Οικοτροφείου που λειτούργησε δωρεάν μέχρι το 1970 περίπου και προσέφερε πάρα πολλά στα φτωχόπαιδα της υπαίθρου.
Το μοναστήρι διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο με άμφια, καθώς και αργυρά και χρυσά σκεύη.Πνευματικοί θησαυροί Μονής  είναι τα Άγια λείψανα "Τα Άχραντα Πάθη", (τεμάχια Τίμιου Ξύλου, Χλαμύδας, Ακάνθινου Στεφάνου, Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο) που αποτελούν θησαυρό και καύχημα της μονής. Η κάρα του Οσίου Λεοντίου και  λείψανα πολλών αγίων φυλάσσονται στη Μονή. Μεγάλης αξίας είναι τα ιερά άμφια κληρικών όλων των βαθμών που φυλάσσονται στην έκθεση της μονής.Η συλλογή σταυρών της μονής Ταξιαρχών είναι η αρχαιότερη και ιδιαίτερα αξιόλογη.
Οι μοναχοί της μονής καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση ροδώνας (ειδικό τριαντάφυλλο) και παρασκευάζουν την φημισμένη σε όλη την Ελλάδα «ροδοζάχαρη» και μικρή ποσότητα ροδελαίου. 

Δείτε φωτογραφίες από τα έργα αποκατάστασης Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ