του Θανάση Νασιόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Αρμπουναίων Το διήμερο Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου του 2016, πραγματοποιήθηκε στον ...
του Θανάση Νασιόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Αρμπουναίων
Το διήμερο Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου του 2016, πραγματοποιήθηκε στον Άρμπουνα του Δήμου Καλαβρύτων το "11ο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα".
Το Συναπάντημα που οργανώθηκε από την Ένωση Αρμπουναίων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού σημείωσε τεράστια επιτυχία. Οι απανταχού Αρμπουναίοι ήταν εκεί. Το χωριό και τις δύο μέρες γέμισε από κόσμο και παρουσίασε πανηγυρική όψη. Οι αυλές των σπιτιών γέμισαν από συγγενείς και φίλους και τα δρομάκια και η ράχη του χωριού από τα ξεφωνητά και τα γέλια μικρών και μεγάλων. Παντού αντίκρυζες σκηνές χαράς και συγκίνησης από τα σφιχταγκαλιάσματα των συμπατριωτών που πολλοί είχαν να ανταμώσουν από καιρό.
Η κεντρική Εκδήλωση - Συνεστίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Η αίθουσα του Παλιού Σχολείου και το προαύλιο γέμισαν ασφυκτικά. Ως εκ θαύματος ο άστατος καιρός της περιοχής με τις πολλές και ισχυρές βροχές και τους ισχυρούς ανέμους, στον μικρό Άρμπουνα εξελίχθηκε σε μια γλυκύτατη βραδιά, η οποία επέτρεψε στους συμπατριώτες και τους φίλους από τα γύρω χωριά να ξεφαντώσουν έως το πρωί της άλλης ημέρας. Παρευρέθηκαν όλοι γύρω από το παραδοσιακό πλουσιότατο τραπέζι, που προετοιμάστηκε εθελοντικά με περίσσιο κέφι και χαρά από νωρίς το απόγευμα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι το Παλιό Σχολείο που υποδέχτηκε τον κόσμο είχε ντυθεί στα γιορτινά του. Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαβρύτων και προσωπικά του Δημάρχου – τον οποίο η Ένωση Αρμπουναίων και το Τοπικό Συμβούλιο ευχαριστούμε θερμά- άρχισε η ανακαίνιση του Παλιού Σχολείου με την αλλαγή της κεραμοσκεπής. Έπεται η συνέχεια.
Θα ήθελα πρώτα και κύρια να σταθώ στο συγκινητικό πράγματι εθελοντισμό όλων εκείνων που βοήθησαν στην τέλεια οργάνωση και στην προετοιμασία του Συναπαντήματος. Νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ ιδιαίτερα στις γυναίκες, που πήραν πάνω τους όλη την πρακτική δουλειά του όμορφου διήμερου. Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, η Ειρήνη Βλάχου, η Άννα Βλάχου, η Μαρία Γιαννακοπούλου, η Γεωργία Βλάχου, η Κατερίνα Βαγενά, η Σωτηρία Βλάχου, η Ελισάβετ Βλάχου και πολλές άλλες έβαλαν προσωπικό στοίχημα την επιτυχία των εκδηλώσεων. Στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία επίσης ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο Σπήλιος Βλάχος, ο Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Βλάχος – πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου – ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο Γιώργος Μπαλασόπουλος, ο Αργύρης και ο Τάκης Βαγενάς κ.α. Ας με συγχωρέσουν αν ξεχνάω κάποιους. Η συνδρομή όλων ήταν πολύτιμη. Όλα, από το άσπρισμα των τοίχων, την καθαριότητα έως το φαγητό και το χορό ήταν άψογα.
Η ανάγκη να αναφέρω ονόματα προκύπτει από την προσωπική μου εκτίμηση ότι ο εθελοντισμός αυτού του είδους πέρα από τον πατριωτισμό έχει υψηλό συμβολισμό Συλλογικότητας και Κοινωνικής Προσφοράς, που είναι ζητούμενο στις μέρες μας.
Συγκινητικές ήταν επίσης οι προσφορές πολλών συμπατριωτών και φίλων από τα γύρω χωριά για το 11ο Συναπάντημα. Το φαγητό και τα εδέσματα εξασφαλίστηκαν από προσφορές. Ένα δεύτερος συμβολισμός υψηλής αξίας στις μέρες που ζούμε, απότοκος αισθημάτων φιλίας, αναγνώρισης, τιμής, πατριωτισμού. Από μια γίδα για το βραστό προσέφεραν οι αδελφοί Λιβανά και ο Γιώργος Βλάχος από Άρμπουνα, οι αδελφοί Μουστάκα και ο Θεόδωρος Πάϊκος από τον Άγιο Νικόλαο και ο Γιώργος Βαγενάς από του Πλανητέρου. Από ένα αρνί, για τα ψητά, προσέφεραν η Χριστίνα Γκίκα από τον Άγιο Νικόλαο, ο Άγγελος Πανουτσόπουλος από τα Κρινόφυτα, ο Γιώργος Χριστόπουλος από του Πλανητέρου, ο Παναγιώτης Μητρόπουλος από του Πλανητέρου και ο Δημήτρης Καραστάθης από την Κλειτορία. Ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων προσέφερε το τυρί και ο Βασίλης Καράς από την Κλειτορία το ψωμί. Ο Γιώργος Παπακανέλλος προσέφερε τις φιάλες υγραερίου που αξιοποιήθηκαν στη κουζίνα. Η Λιβαδική Επιτροπή Βελιμίρι προσέφερε 100 Ε. Τέλος συγκινητική ήταν η προσφορά από το Ζαχαροπλαστείο-Αρτοποιείο Καλαβρύτων Ξυνός-Αποστολόπουλος που κατασκεύασαν και προσέφεραν στο Παναρμπουνιώτικο Συναπάντημα 250 κομμάτια υπέροχο γλυκό ραβανί. Τέλος το σύνολο των δώρων για τη λαχειοφόρο αγορά ήταν προσφορές φίλων. Σε όλους ένα θερμό ευχαριστώ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Καράς, οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου κου Γιώργου Λαζουρά - που έλειπε σε ταξίδι. Επίσης ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρώην πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Γεώργιος Κοσμάς, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην υπόθεση Παπουλάκου, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρχαίος Κλείτορας και πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών Κώστας Κατσιάρης που επίσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Συμμετείχε επίσης η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου Καλαβρύτων Ευτυχία Παπαναγιώτου, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τόνισε την ανάγκη ακόμα καλύτερου συντονισμού στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας μας. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλανητέρου Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλανητεριωτών Δημήτρης Μηλιτσόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Πανουτσόπουλος Άγγελος, ο Νίκος Τσάμης διευθυντής της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας και εκπρόσωπος της ΝΔ, ο πρώην πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Καρνεσιωτών Τάκης Αλεξόπουλος, ο Σωτήρης Βλάχος από το Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου και πλήθος άλλων φίλων από τα γύρω χωριά. Ιδιαίτερη τιμή ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του πολυμελούς χορευτικού της Κλειτορίας με τον δάσκαλό τους πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστο Κοτσιά. Με τους χορούς τους μας γέμισαν Ελλάδα και νιάτα. Από καρδιάς τους ευχαριστούμε όλους.
Αυτή η συμμετοχή κρύβει κατά τη γνώμη μας τον τρίτο συμβολισμό. Τα πολιτιστικά μας δρώμενα με σταθερή αναφορά στις παραδόσεις μας και στην ιστορία του τόπου μπορούν και πρέπει να αποτελούν εφαλτήριο σύμπνοιας και κοινής πολιτιστικής δράσης με όλα τα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων, την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και την Ομοσπονδία ‘Ο Αρχαίος Κλείτορας’. Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί. Αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας, αναδεικνύουμε τον τόπο μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι καιροί στην πατρίδα μας είναι δύσκολοι και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι προπάντων κρίση αξιών, κρίση ηθών, κρίση κοινωνικής συνοχής, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ύψιστο καθήκον.
Αυτούς τους συμβολισμούς εξέφρασε ο υποφαινόμενος, πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, στη σύντομη ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του Συναπαντήματος. Η συλλογική μας προσπάθεια, οι πολιτιστικές μας αξίες, οι ιστορικές μας καταβολές είναι το αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε. Τα Πολιτιστικά μας δρώμενα τα χρωστάμε στους εαυτούς μας ως αντίβαρο στην απύθμενη υποκρισία και ισοπέδωση της απρόσωπης καθημερινότητας της πόλης. Τα χρωστάμε στους λίγους ακρίτες των χωριών μας που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα χρωστάμε στη μνήμη των προγόνων μας που ο ιδρώτας και το αίμα τους αχνίζει στα βράχια και τις πέτρες. Τα χρωστάμε στους ξενιτεμένους μας που αναζήτησαν μακριά μια καλύτερη μοίρα. Τα χρωστάμε στους νέους μας και στις επόμενες γενιές από τις οποίες έχουμε αλόγιστα δανειστεί και το περιβάλλον τους και το μέλλον τους. Τα χρωστάμε δηλαδή στην Ιστορική μας Μνήμη, αλλά και στην Ιστορική μας Αξιοπρέπεια και Συνέχεια.
Τα χωριά μας από τη μοίρα σπαρμένα στις βουνοκορφές και τα λαγκάδια του Χελμού είναι ταγμένα να ζουν βίους παράλληλους. Κοινά τα βιώματα. Ίδιες καθημερινές αγωνίες. Λίγη και σκληρή η προσφερόμενη εργασία, οδήγησε στην απίσχναση του τόπου. Κοινός πρέπει να είναι ο στόχος να σώσουμε ότι σώζεται. Δίπλα στον ιστορικό γιγαντισμό της πόλης των Καλαβρύτων, τα ιστορικά και φυσικά μνημεία της γενέθλιας γης πρέπει να αποτελέσουν άξονα τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον περιβαλλοντικό και Ιστορικό-θρησκευτικό τουρισμό. Η Ένωση Αρμπουναίων, ως πολιτιστικό σωματείο, με τη βοήθεια και των δευτεροβάθμιων πολιτιστικών οργάνων και του Δήμου Καλαβρύτων, προσπαθεί να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία, πολιτισμικά, ιστορικά, θρησκευτικά που εμπίπτουν και στη δική της αρμοδιότητα. Για τους Αρμπουναίους αυτός ο δρόμος έχει δύο σημαντικούς σταθμούς: την υπόθεση Παπουλάκου και τη δημιουργία μνημείου στη Γέφυρα του Αμπίμπαγα, στο γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης της Κοιλάδας της Ανεξαρτησίας.
Στις φετινές εκδηλώσεις ήταν σημαντική και ξεπέρασε κάθε προσμονή η συμμετοχή των νέων μας. Επιστράτευσαν από πολύ νωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφόρηση, τονίζοντας την αναγκαιότητα να βρεθούν όλοι μαζί στο Συναπάντημα και πραγματικά ανταποκρίθηκαν μαζικά. Οι νέοι μας, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, κατενθουσιάστηκαν και έδωσαν το επόμενο ραντεβού. Θέλω να θεωρώ ότι αυτή η συμμετοχή είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα, ένας ακόμα συμβολισμός.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Ένωση Αρμπουναίων, με ομόφωνο ψήφισμά της, τίμησε τον συμπατριώτη Παναγιώτη Σακελλαρίου και του απένειμε τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αρμπουναίων και την αδιάκοπη προσπάθειά του για το καλό του χωριού. Η στιγμή ήταν συγκινητική.
Το γλέντι και το ξεφάντωμα διήρκησε ως το πρωί της Κυριακής. Σε αυτό συνέβαλε η πράγματι αριστοτεχνική επιλογή των μουσικών κομματιών από το συμπατριώτη DJ Ισίδωρο Καραχάλιο και η γλυκιά βραδιά. Σημειωτέον ότι οι νέοι τις πρωινές ώρες της Κυριακής με τη δική τους παρέα τραγούδησαν και χόρεψαν με τις πενιές του μπουζουκιού που έπαιξε ο Ηλίας Μητρούσης.
Το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού της Κλειτορίας ήταν κορυφαίο. Τα μπαλόνια που τα μικρά παιδιά άφησαν στον ουρανό έδωσαν τον δικό τους πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση. Οι παραδοσιακοί χοροί αδιάκοποι όλη τη νύχτα. Τα τσάμικα αντήχησαν στην λαγκαδιά του χωριού και έφθασαν στην κορφή του Χελμού. Έδωσαν το στοίχημα για το επόμενο Συναπάντημα.
Θανάσης Νασιόπουλος
Προέδρος της Ένωσης Αρμπουναίων
[pgallery][/pgallery]
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.