HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΚ ΚΟΡΦΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΚ ΚΟΡΦΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΟΡΦΕΣ, 10 Ιουλίου 2016 Πρόσκληση Σας προσκαλούµε να τιµήσετε µε την ̟αρουσ...

ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΚ ΚΟΡΦΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΚΟΡΦΕΣ, 10 Ιουλίου 2016
Πρόσκληση Σας προσκαλούµε να τιµήσετε µε την ̟αρουσία σας, την εκδήλωση µνήµης για τον ήρωα καταδροµέα Σωτήριο Τζουρά ̟που έπεσε µαχόµενος στην Κύπρο και για τους πεσόντες εκ Κορφών
Καλαβρύτων, που θα πραγµατο̟οιηθεί στη Τοπική Κοινότητα Κορφών, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016.
 Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ  Τ.Κ. ΚΟΡΦΩΝ  ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΡΑΣ
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Ε Κ ∆ Η Λ Ω Σ Η Σ Μ Ν Η Μ Η Σ
ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Η εκδήλωση µνήµης, για τον ήρωα καταδροµέα Σωτήριο Τζουρά και τουςπεσόντες εκ Κορφών Καλαβρύτων, περιλαµβάνει την τέλεση µνηµοσύνου στον Ιερό ΝαόΓέννησης της Θεοτόκου Κορφών και ακολούθως:
Μνηµείο Πεσόντων, ώρα 10:00 π.µ.:
* Ε̟ιµνηµόσυνη δέηση.
* Οµιλία.
* Προσκλητήριο  πεσόντων.
* Κατάθεση στεφάνων.
* Σιγή ενός λε̟τού.
* Ανάκρουση Εθνικού Ύµνου.
Καλάβρυτα, 5 Ιουλίου 2016 

Ταυτοποιήθηκαν και επιστρέφουν τα λείψανα του ήρωα Σωτηρίου Τζουρά στις Κορφές Καλαβρύτων 

Όπως είχε γράψει το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθούν στους συγγενείς τα λείψανα 15 καταδρομέων από την Ελλάδα, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1974 έχασαν τη ζωή τους, όταν καταρρίφθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που τους μετέφερε για βοήθεια στην Κύπρο.
Τα λείψανα των καταδρομέων βρέθηκαν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος στην εκσκαφή, που έγινε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας. Το αεροσκάφος, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε, είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.
Την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαδικασιών ταυτοποίησης των λειψάνων με τη μέθοδο DNA ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο επισκέφτηκε το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Έγκωμη.
Ο κ. Φωτίου εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα σαράντα δύο χρόνια αναμονή.
Οι συγγενείς, είπε ο κ. Φωτίου, θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους.
Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, ανέφερε ο κ. Φωτίου και προσέθεσε ότι υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα τριών επιβαινόντων στο αεροσκάφος. «Εκτιμούμε ότι τα λείψανά τους τα έχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα (σ.σ.: στις οποίες δόθηκαν πριν από χρόνια κατά λάθος) ή περιλαμβάνονται στα λείψανα που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες, με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν» τόνισε.
Ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειές για επίλυση των επιστημονικών προβλημάτων που αφορούν στα λείψανα αυτά συνεχίζονται, τόσο στην Κύπρο, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όσο και σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.
Ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυπριακή κυβέρνηση και σε όλους τους άλλους φορείς που συνέβαλαν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων. «Καθήκον δικό μας, πλέον, είναι να αντιμετωπίσουμε, και αντιμετωπίζουμε, με δέος τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων, να τους δώσουμε τη σωστή ενημέρωση ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Το "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" επικοινώνησε με την Πρεσβεία της Κύπρου και μας ενημέρωσε οτι σε λίγες ημέρες θα ενημερωθούν σχετικά οι συγγενείς για τη ακριβή ημερομηνία επαναπατρισμού των οστών, Για την επιστροφή των οστών θα γίνει ειδική τελετή υποδοχής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εν συνεχεία θα παραδοθούν στους συγγενείς. 

Ο Ήρωας Σωτήρης Τζουράς
Ο Σωτήρης Τζουράς, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1953 στις Κορφές, της Επαρχίας Καλαβρύτων. Τρίτος από τα πέντε παιδιά του Γιάννη και της Βικτωρίας Τζουρά. Η οικογένεια των Τζουραίων, η μεγάλη του χωριού, έχει πληρώσει βαρύ το φόρο του αίματος για την πατρίδα. Από το 1916 μέχρι το 1974, έντεκα νεκροί, αναγράφονται στο ηρώο της μικρής κοινότητας των εκατό κατοίκων. Οι πιο πολλοί Τζουραίοι. Ο Σωτήρης Τζουράς αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο έμεινε να βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες. 
Στις 7 Αυγούστου 1973 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατατάχθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Μετά τη βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Α Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεµε της Κρήτης. Στις 4 Ιουλίου 1974 πήγε για τελευταία φορά στο χωριό του µε δεκαήμερη κανονική άδεια. Βοήθησε τους γονιούς του, είδε τους λιγοστούς φίλους στο χωριό και στις 14 Ιουλίου επέστρεψε στο στρατόπεδο. Από την επομένη άρχιζε η πορεία μιας εθνικής συμφοράς και της δικής του μοίρας. Πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο, επιφυλακή, τουρκική εισβολή και στις 20 αργά το βράδυ μπήκε στο μοιραίο αεροπλάνο. 
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο εκεί στις ψηλές κορυφές των καλαβρυτινών βουνών, στις Κορφές, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορφών, τιμούν τη μνήμη του με σεμνή τελετή.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΝΙΚΗ" ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '74
Ως γνωστόν η ελληνική Πολιτεία ουδέποτε αναγνώρισε την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" κατά την οποία η Α' Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης με διμοιρία της Γ' Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών επιβιβάστηκαν στα παροπλισμένα και επικίνδυνα μεταγωγικά Noratlas για να συναντήσουν αρκετοί από αυτούς τον θάνατο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πύρα. Η θυσία τους, αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα, δεν πήγε χαμένη, καθώς οι Τούρκοι παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους δεν κατάφεραν να καταβάλλουν την αντίσταση των Ελλήνων καταδρομέων
Μέχρι και σήμερα όμως τόσο οι νεκροί, όσο και οι ζωντανοί συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Όσοι από τους Καταδρομείς επιβίωσαν του πολέμου, βαφτίστηκαν Κύπριοι πολίτες που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974. Μάλιστα, μόλις η Α' Μοίρα Καταδρομών αποφασίστηκε να παραμείνει στην Κύπρο, άλλαξε ακόμα και η ονομασία της, λαμβάνοντας τον αύξοντα αριθμό 35, ως συνέχεια των κυπριακών μοιρών καταδρομών 31η, 32η, 33η και εφεδρική 34η.
Η αποστολή ήταν ουσιαστικά καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά εν τέλει πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό, αλλά με μεγάλο τίμημα. Η τήρηση άκρας μυστικότητας, με την Αθήνα να ειδοποιεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την Λευκωσία για την αποστολή αεροσκαφών, στοίχισε ακριβά, καθώς τα αντιαεροπορικά μέσα της Εθνικής Φρουράς γύρω από το αεροδρόμιο δεν έγινε εφικτό να ενημερωθούν εγκαίρως.
Κάπως έτσι, κατερρίφθη ένα Noratlas σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες καταδρομείς πλην ενός, ενώ σε ακόμα ένα που βλήθηκε υπήρξαν δύο νεκροί.
Όσο για τους νεκρούς καταδρομείς, πολλοί εκ των οποίων είχαν γίνει μια άμορφη μάζα με τα μέταλλα του καταρριφθέντος από τα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς Noratlas, ένα εκ των 15 που πέταξαν για την Κύπρο τα χαράματα της 22ας Ιουλίου 1974, το 'ΝΙΚΗ 4', θάφτηκαν βεβιασμένα, μαζί με το κομματιασμένο αεροσκάφος τους. Και για αυτούς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναγνώριση και ταυτοποίηση.
Για την Ελλάδα, που επίσημα δεν ενεπλάκη σε πόλεμο με την Τουρκία κατά τον Αττίλα Α' και Β' το καλοκαίρι του 1974 και όντας μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, θα ήταν αδύνατον, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να αναγνωρίσει ότι έστειλε ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη της στην Κύπρο, καθότι μια τέτοια πράξη, εναντίον "συμμαχικής" νατοϊκής χώρας (της Τουρκίας) και κυρίως χωρίς να έχει κηρύξει πόλεμο κατά της Τουρκίας, με αφορμή την εισβολή στην Κύπρο, θα κλόνιζε και θα δυσχαίρανε την θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.