HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολυμπιακοί 1896 - Πρώτοι των πρώτων και... Καλαβρυτινοί (Ι. Μητρόπουλος - Αρ. Πετμεζάς)

Η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο τόπος που αναβίωσαν οι σύγχρονες Ολυμπιάδες το 1896. Πολλοί γνωριζο...

Η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ο τόπος που αναβίωσαν οι σύγχρονες Ολυμπιάδες το 1896. Πολλοί γνωριζουμε τον Σπύρο Λούη αλλά όχι τους υπολοίπους Ολυμπιονίκες των πρώτον σύχρονων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 1896. Μεταξύ αυτών και οι Καλαβρυτινοί, Ιωάννης Μητρόπουλος και ο Αριστόβουλος Πετιμεζάς. Ας τους γνωρίσουμε

Ιωάννης Μητρόπουλος 
Ο Ιωάννης Μητρόπουλος γεννήθηκε το 1874 στην Αθήνα και καταγόταν από τη Ζαχλωρού Καλαβρύτων.  Ήταν φοιτητής της Νομικής και αθλητής της γυμναστικής στον Εθνικό Γ.Σ., όταν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Εκεί αποδείχτηκε ασυναγώνιστος στους κρίκους, όπου νίκησε τον κορυφαίο Γερμανό γυμναστή Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τρίτος ήταν ο Πέτρος Περσάκης.
Χρονικά ήταν το πρώτο χρυσό που κατέκτησε η Ελλάδα το 1896 μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο, αφού τα χρυσά που είχε πάρει μέχρι τότε, ήταν σε άλλους χώρους.
Ακόμη, ο Μητρόπουλος πήρε την 3η θέση ως μέλος της ομάδας του Εθνικού Γ.Σ. στο δίζυγο ομαδικό. Πολλά χρόνια αργότερα η ΔΟΕ αναγνώρισε αυτή την κατάταξη ως χάλκινο μετάλλιο.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διέπρεψε ως δικηγόρος και έγινε διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Αριστόβουλος Πετμεζάς
Ο Αριστόβουλος Πετμεζάς γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και ήταν αθλητής του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου Πατρών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, πήρε μέρος στη γυμναστική και στο μονόζυγο κατέκτησε την τρίτη θέση, πίσω από δύο σπουδαίους Γερμανούς αθλητές, τον Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και τον Άλφρεντ Φλάτοου. Σύμφωνα με τον Θέμο Άννινο, στο μονόζυγο μετείχαν συνολικά 17 γυμναστές και ο Πετμεζάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας, στοιχείο που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία του.
Σε κάποια αρχεία ξένων ιστορικών, το όνομά του εμφανίζεται στη λατινική γραφή ως Πετ Μεσάς κι αυτό προκαλούσε σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στον Αριστόβουλο Πετμεζά το χάλκινο μετάλλιο του μονόζυγου, κάτι που είναι λάθος.
Άλλοι ιστορικοί τον εμφανίζουν να έχει πάρει μέρος και στο άλμα εις ύψος, αλλά και εδώ επικρατεί σύγχυση, καθώς τον έχουν στην τρίτη θέση και κατ' επέκταση του αποδίδουν το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που επίσης είναι λάθος, καθώς υπήρξαν δύο αθλητές στη δεύτερη θέση και επομένως δεν υπάρχει χάλκινο στο συγκεκριμένο αγώνισμα, αλλά δύο αργυρά, που δόθηκαν στους Αμερικανούς Τζέιμς Κόνολι και Ρόμπερτ Γκάρετ. Το χρυσό κατέκτησε ο επίσης Αμερικανός Έλερι Κλαρκ.
Από εκεί και πέρα, το σίγουρο είναι ότι ο Πετμεζάς μετείχε στη γυμναστική και στον ίππο, όπου πήρε την 4η θέση, ενώ αγωνίστηκε και στην σκοποβολή, στο ελεύθερο πιστόλι, αλλά χωρίς να πετύχει διάκριση.
Ασχολήθηκε επίσης με την πολιτικής εκλεγόμενος πρώτη φορά βουλευτής Καλαβρύτων το 1908 σε αναπληρωματική εκλογή λόγω θανάτου του πατέρα του Λεωνίδα Πετμεζά. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και Ήλιδος στις εκλογές του Αυγούστου 1910, του 1912, του Μαΐου 1915 καθώς και σε αυτές του Δεκεμβρίου 1915.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ