Με αφορμή την παρακάτω επιστολή, που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Δήμ...
Με αφορμή την παρακάτω επιστολή, που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης και με την οποία αναδεικνύει την τραγική οικονομική κατάσταση και τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων της χώρας, από τις συνεχείς περικοπές των πόρων, που διατίθενται, από το κράτος, για τις ανάγκες των δημοτών, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέσα στην οικονομική τρικυμία, που μας περιβάλλει, ο Δήμος Καλαβρύτων, αποτελεί, το ασφαλές λιμάνι. Παρά τις τεράστιες περικοπές πόρων, που έχει υποστεί, τα τελευταία χρόνια και ο Δήμος μας, με τον παραγωγικό, αποτελεσματικό, οικονομικό και διαφανή τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους λιγοστούς πόρους μας, αντιμετωπίζουμε με επάρκεια την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά και εκτελούμε αναγκαία και απαραίτητα έργα, που δεν είχαν γίνει στα χωριά και τις πόλεις μας, κατά τα χρόνια που «έρρεαν αφειδώς» οι χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, τα χρόνια των «παχέων» αγελάδων, όπως ονομάζονται.
Με τον ίδιο τρόπο, παρά τις περικοπές και τις αντιξοότητες, αλλά και με την συγκινητική, εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των συμπολιτών μας και των Συλλόγων μας, τους οποίους ευχαριστώ, συνεχίζουμε δυναμικά, ώστε, να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο Δήμο μας και στα χωριά μας και να φέρουμε την ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο, για τους πολίτες μας και ιδίως για τους νέους μας».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και της επιστολής του Προέδρου της ΚΕΔΕ, προς τους Υπουργούς, έχει ως εξής:
«Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων οδηγεί και άλλους δήμους στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης –Αναγκαία η οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και ΥΠΕΣΔΑ Π. Κουρουμπλή, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ο Γ. Πατούλης με αφορμή την είσοδο και του Δήμου Αχαρνών στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης, επισημαίνει ότι «οι τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημιουργία νέας γενιάς παρακρατηθέντων και η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη των δήμων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αχαρνών είναι ο τρίτος Δήμος της χώρας που εισέρχεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Έχει προηγηθεί η είσοδος των δήμων Σαλαμίνας και Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης.
Στη συνέχεια της επιστολής του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγιάνσης. Η συνέπεια αυτή θα έχει τεράστια επίπτωση, τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, όσο και ως προς τους εργαζόμενους των δήμων».
Να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο αποθεματικό του Λογαριασμού Εξυγίανσης, ο οποίος στη παρούσα φάση διαθέτει μόλις 85 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά ο Γ. Πατούλης επισημαίνει τα παρακάτω:
Θεωρούμε επιβεβλημένο, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος, η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με ισόποσο κονδύλι το λογαριασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά οι δήμοι που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Το σχετικό ποσό, όπως γνωρίζεται προέρχεται από το 4% της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δε θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση για άλλη μια φορά ο Ειδικός Λογαριασμός Εξυγίανσης να υποστηριχθεί με χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Θεωρώ σημαντική και αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αναχαιτιστεί το διαφαινόμενο κύμα αιτημάτων από δήμους για ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στους Δήμους της χώρας, αποτυπώθηκε με την πρόσφατη απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τους προϋπολογισμούς των Δήμων, όπου καλούμαστε να προϋπολογίσουμε τα έσοδά μας για το 2017, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με την φετινή χρονιά και τι χρήματα τελικά θα λάβουμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην σύνταξη των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά, ενώ είναι δύσκολο και το κλείσιμο για το 2016.
Θεωρώ ότι ουδείς διαφωνεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην λειτουργία της, γεγονός για το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει τα αίτια του στην υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.
Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνέχεις μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.
Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων μέχρι το 2009. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων, που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται από το 2017 και τα οποία είναι 10 δισ. € τουλάχιστον.
Όπως γνωρίζεται οι πόροι των Δήμων διέρχονται από το ΤΠΔ, το οποίο τους διαχειρίζεται όπως αυτό κρίνει και σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες, κατευθύνσεις και με σκληρούς δημοσιονομικούς όρους, που δεν ισχύουν ούτε στην ελεύθερη αγορά. Ως Αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι αναγκαίο να αποτελέσει ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα βοηθάει τους Δήμους στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.
Επίσης ένα άλλα σοβαρό πρόβλημα έχει προέλθει και από την κατάργηση χρηματοδοτήσεων από άλλους πόρους. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο Φόρος Ζύθου που καταργήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί και η μη απόδοση μέχρι σήμερα του Τέλους Διαφήμισης και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Το Πράσινο Ταμείο αγνοεί συστηματικά τους Δήμους από οποιαδήποτε χρηματοδότηση που δικαιωματικά τους ανήκει. Πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για το 2016 που έχει καταρτίσει η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, καθώς και το ποιους Δήμους αφορούν τα έργα αυτά, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των πόρων που διατίθενται σήμερα για τους σκοπούς του Πράσινου ταμείου από το 2,5% σε 10% για χρηματοδότηση έργων των Δήμων.
Η απόδοση των πόρων από την «νέα γενιά παρακρατηθέντων» είναι ακόμη άγνωστο αν θα γίνει, όπως αναφέραμε πιο πάνω, και φέτος δεν έχει δοθεί ακόμη καμία χρηματοδότηση από τα 214 εκ. € που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό των Δήμων από τους ΚΑΠ.
Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις κοινωνικές ομάδες που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη και τα καταφέρνουν μέχρι στιγμής.
Όπως γνωρίζεται η πρόληψη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία. Για το λόγο αυτό ζητώ να αναλάβετε όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στο περιορισμό των δήμων που κινδυνεύουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Η ανάπτυξη στη χώρα μας δεν μπορεί να έρθει χωρίς γενναίες πρωτοβουλίες και κυρίως χωρίς τη συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση.
Η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ αποστέλλεται στον Υπουργό Οικονομίας Ε. Τσακαλώτο, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και κοινοποιείται στους Αναπληρωτές Υπουργούς Τ. Αλεξιάδη και Γ. Χουλιαράκη, καθώς και στον Υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.