γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Ό πως παρατηρούμε εδώ, οι σε κόκκινο πλαίσιο φωτογραφίες του παρόντος και τελευταίου άρθρου του ...
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Όπως παρατηρούμε εδώ, οι σε κόκκινο πλαίσιο φωτογραφίες του παρόντος και τελευταίου άρθρου του κύκλου, με τον τίτλο «Λειβάρτζι, εκατό χρόνια πριν!», έχουν συμπεριληφθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας. Αποδεικνύεται, παράλληλα, ότι αρκετές ευρίσκονται ταξινομημένες σε προσωπική συλλογή (άλμπουμ), η οποία πιθανότατα να ανήκει στον Θ.Σ.Μ. (Μ=Μιχαλόπουλος;).
Πιθανολογούμε, λοιπόν, πως ο εκ Λειβαρτζίου Καλαβρύτων μετανάστης στην Αμερική, δημοσιογράφος και καθηγητής «Θ.Σ.Μ.» (Θεόδωρος Σωτηρ. Μιχαλόπουλος), γνωρίστηκε και συνήψε στενές φιλικές σχέσεις εκεί και Γουμενισσιώτες του Κιλκίς. Έτσι πιστεύουμε πως δικαιολογείται η εύρεση της συλλογής (των δικών του φωτογραφιών) στη Γουμένισσα. (Ανατρέχοντας στα προηγούμενα άρθρα μας η πληροφόρηση θα είναι περισσότερο λεπτομερέστερη).
Μια περαιτέρω σημείωση για το στρατιώτη της φωτογραφίας του παρόντος άρθρου, η οποία ανήκει κι αυτή στη συλλογή με τις άλλες «Λειβαρτζινές»: Πολλοί ήταν οι συντοπίτες μας (Λειβαρτζινοί/Καλαβρυτινοί) που πολέμησαν και δοξάστηκαν το 1912-13, στους Βαλκανικούς πολέμους. Η στολή του πολεμιστή ανήκει στη εποχή εκείνη και ο λόγος που τη συμπεριλαμβάνουμε στο άρθρο είναι η καλή ποιότητα και η ευκρίνειά της. Ενδεχομένως, λοιπόν, να είναι Λειβαρτζινός/Καλαβρυτινός και να αναγνωριστεί από αναγνώστες.
Επειδή οι φωτογραφίες της συλλογής υπολογίζονται σε εκατοντάδες, η πρότασή μας είναι να ασχοληθεί με το θέμα κάποιος ειδικός. Πολύ πιθανόν μια επισταμένη έρευνα να φέρει στο φως άγνωστα μέχρι τώρα ιστορικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά στοιχεία.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και πάλι τον ερευνητή κ. Γιώργο Πέτκο, ο οποίος δεν αγνόησε τον πολύτιμο για τον τόπο μου θησαυρό που βρέθηκε στα χέρια του, αλλά αναζητώντας το «Livartzion», που αναγράφεται σε πολλές φωτογραφίες, απευθύνθηκε στο διαδίκτυο, διάβασε άρθρα μου και επικοινώνησε μαζί μου. Και οι ευχαριστίες δεν είναι μόνο προσωπικές, αγαπητέ και πολύτιμε φίλε Γιώργο, αλλά και εκ μέρους των συγχωριανών μου και των συντοπιτών μου, στους οποίους το ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό που μου έστειλες έχει πολύ μεγάλη απήχηση. Αναμφισβήτητα μας φέρνει πολύ κοντά το γεγονός ότι πρόγονοί μας και συντοπίτες μας που έφαγαν μαζί «ψωμί κι αλάτι»!
Διαβάστε και τα προηγούμενα άρθρα του κύκλου για περισσότερη ενημέρωση:
Μέρος Α΄:http://www.kalavrytanews.com/2016/05/leibartzi-100-xronia-prin.html
Μέρος Α1: («Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, εκατό χρόνια πριν!»):
http://www.kalavrytanews.com/2016/05/agioi-theodoroi-aroanias-100-xronia-prin.html
Μέρος Β΄:
http://www.kalavrytanews.com/2016/05/2.html
Μέρος Γ΄:
http://www.kalavrytanews.com/2016/06/blog-post_999.html
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.