HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε όλη την Ελλάδα το κύκλωμα με τα POS

Σ ε όλη την Ελλάδα είχε εξαπλωθεί το κύκλωμα που προμήθευε ξένα POS σε επιχειρήσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να παρακάμπτουν τους πε...

Σε όλη την Ελλάδα είχε εξαπλωθεί το κύκλωμα που προμήθευε ξένα POS
σε επιχειρήσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να παρακάμπτουν τους περιορισμούς των capital controls σε μια απάτη που είχε ανακαλυφθεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Το αποτελέσματα των ερευνών για το κύκλωμα παρουσιάσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής. 
Η κοινή επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε το διάστημα 1-3 Αυγούστου όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο που πουλούσουν τέτοια τερματικά, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Τα μηχανήματα αυτά λειτουργούν νόμιμα σε όλον τον κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα. Προμηθεύτρια είναι εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, που τα  διακινεί μέσω Βουλγαρίας ενώ οι συναλλαγές που έκαναν οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούσαν, εκκαθαρίζονται σε τράπεζα της Μάλτας.
Ακολούθησε άμεσα η έρευνα για τους πελάτες-αγοραστές των μηχανημάτων και το διήμερο 4-5 Αυγούστου, όπως είπε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, έγιναν έφοδοι  σε Αττική, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο. Έτσι συνελήφθησαν 24 καταστηματάρχες που χρησιμοποιούσαν τα μηχανήματα POS.
Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Πλουμής, σχηματίστηκε κατάλογος με τις 971 επιχειρήσεις που είχαν αγοράσει συνολικά 2011 τέτοια μηχανήματα, με σκοπό να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.
Με εντολή εισαγγελέα απαγγέλθηκαν, τελικά, κατηγορίες σε 24 καταστηματάρχες, για την παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβλήθηκαν πέρυσι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και οι οποίες προβλέπουν ότι: «Απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών».
Σημειώνεται ότι πέραν την παραβίασης των capital controls (προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν ρευστό στο εξωτερικό ή μεγαλύτερα όρια αναλήψεων στην Ελλάδα) η ΓΓΔΕ θα ελέγξει ως ύποπτες φοροδιαφυγής όλες τις επιχειρήσεις που διακινούσαν χρήματα εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
H κοινή συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας:
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε τα εξής: 
«Αυτή η επιχείρηση, και όλη αυτή γενικότερα η ιστορία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να ζητάμε εφεξής από τα πιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο crash test για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πληροφορίες μαζεύουμε και τι πληροφορίες πρέπει να μαζεύουμε.
Πλέον, έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά, και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με την Βουλγαρία και με την Μάλτα.
Τώρα είμαστε στη φάση, που έχουμε εντοπίσει 1.200 μηχανάκια pos περίπου, θα μπούμε στον έλεγχο των επιχειρήσεων, που τα απέκτησαν. Θα δούμε αν υπάρχει φοροδιαφυγή και τι εκτάσεως φοροδιαφυγή υπάρχει και, αν χρειάζεται και κάποια νομοθετική παρέμβαση, θα το δείξει η ελεγκτική διαδικασία. Εάν θα πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε τεχνικό ή σε νομικό επίπεδο, νομίζω θα φανεί στην πορεία, θα φανεί και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, και θα δούμε και εμείς το ελεγκτικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει».
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής δήλωσε:
«Ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα η κοινή επιχειρησιακή δράση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεύρεση και κατάσχεση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), συνδεδεμένων με Τράπεζα του εξωτερικού.
Άμεσος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αντιμετώπιση της μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδας και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής, που επιτυγχάνεται μέσω της μη καταβολής Φ.Π.Α., καθόσον δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των στοιχείων που παρέχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε τρία στάδια, κατά τα οποία συνελήφθησαν (23) συνολικά άτομα και κατασχέθηκαν (164) τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο στάδιο, που υλοποιήθηκε από 1 έως και 3 Αυγούστου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην αγορά τα συγκεκριμένα τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (88) τερματικά μηχανήματα καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση (1.195) μηχανημάτων σε (971) επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου (73) επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Σε επιχείρηση στις Αχαρνές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση (60) μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.
Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου 2016, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.
Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη (24) ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση (41) μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση (73) τερματικών μηχανημάτων.
Για την υλοποίηση του τρίτου σταδίου, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει αποσταλεί αναλυτικός κατάλογος με τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί παράνομα τερματικά μηχανήματα, τόσο στις αστυνομικές Υπηρεσίες, όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την κατάσχεση, το σχηματισμό δικογραφίας και το φορολογικό έλεγχο, αντίστοιχα.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα αποτελέσματα της κοινής αυτής επιχείρησης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς στην γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ