Σε λειτουργία μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες το οποίο περισσότεροι από 120.000 πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να...
Σε λειτουργία μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες το οποίο περισσότεροι από 120.000 πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να το συμπληρώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και ποινές.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του συζητήθηκαν χθες, Δευτέρα, στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, στην οποία θα γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές των διατάξεων που ισχύουν με βάση την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να μην υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των στοιχείων των υπόχρεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η δήλωση πόθεν έσχες θα περιλαμβάνει και την υποχρεωτική δήλωση μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων , μετάλλων εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Ωστόσο στην υπουργική απόφαση θα προβλέπεται ότι δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου, προκειμένου να μην αποτελέσει στόχος επιτήδειων.
Αντίθετα τα υπόλοιπα στοιχεία του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες θα είναι προσβάσιμα εφόσον αφορούν, πολιτικά πρόσωπα, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Εκτός απροόπτου (τεχνικού ή διαπραγματευτικού) οι πύλες του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθeν» στη διεύθυνση www.pothen.gr , σχεδιάζεται να ανοίξουν την 1η Οκτωβρίου και η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση όπου το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου τότε η ποινή φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και έως 500.000 ευρώ ενώ αν η αποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis, ενώ για την πρώτη υποβολή της δήλωσης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταγράψουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη, θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.
Κατά την υποβολή, τα βασικά στοιχεία του υπόχρεου, δηλαδή ο ΑΦΜ , το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται πριν από την υποβολή της δήλωσης , η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.
Τα δεδομένα τα οποία αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογούμενου, μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9, ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το taxis.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.