HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καθησυχάζει η 6 Υ.ΠΕ για την επάρκεια αίματος

K αθησυχαστικός εμφανίστηκε για την επάρκεια αίματος στην Δυτική Ελλάδα μετά τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα και Ηλ...

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε για την επάρκεια αίματος στην Δυτική Ελλάδα μετά τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα και Ηλεία, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στην εκπομπή «10 με… ΤΟΝΟ».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, οι ενδείξεις που υπάρχουν για την ώρα δεν είναι ανησυχητικές, παρόλο που οι επιστήμονες μιλούν για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, αποφασίστηκε εκτός των άλλων, να γίνει πιο συστηματική η διαχείριση των πλεονασμάτων από νοσοκομεία της περιοχής, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε από τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα στο θέμα αυτό, στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Μεσολογγίου.Σε ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ μετά την πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα έγιναν γνωστά τα εξής:
«Μετά από πρόσκληση της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, πραγματοποιήθηκε στις 01/09/2016, σύσκεψη με τις επιστημονικά υπεύθυνες των υπηρεσιών αιμοδοσίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Αχαΐας, καθώς και με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών.
Η σύσκεψη στην οποία προσκλήθηκε και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε μονάδες αίματος, για τις ανάγκες αιμοδοσίας, μετά τον αποκλεισμό περιοχών του νομού λόγω των κρουσμάτων ελονοσίας.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η απώλεια μονάδων αίματος λόγω του αποκλεισμού αιμοδοτών από τη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τώρα, έχει απόλυτα αντιρροπισθεί.
Παρ΄ όλα αυτά, λόγω των αυξημένων αναγκών και λόγω του ότι ο αποκλεισμός διήρκησε έξι (6) μήνες, συμφωνήθηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα που
α) θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας,
β) θα καταστήσουν πιο συστηματική τη διαχείριση των πλεονασμάτων από τα νοσοκομεία των γειτονικών νομών της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας και
γ) θα εντείνουν την εθελοντική προσφορά από τους τοπικούς συλλόγους αιμοδοτών.»
Στο μεταξύ, ο πιο «θερμός» μήνας του έτους θα είναι ο Σεπτέμβριος σε ό,τι αφορά την ελονοσία στη χώρα μας. Τουλάχιστον δύο νέα περιστατικά της λοιμώδους νόσου αναφέρονται καθημερινά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τους γιατρούς του ΕΣΥ στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και δρομολογείται η διερεύνηση και επιβεβαίωσή τους.
Ήδη τα μέχρι στιγμής επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ελονοσίας παραπέμπουν στη δύσκολη διετία 2011-2012 όπου η ελονοσία έμπαινε και πάλι στον εγχώριο χάρτη των λοιμωδών νοσημάτων - από το 1974 που είχε εκριζωθεί από την χώρα και η Ελλάδα χαρακτηριζόταν ως «ελεύθερη ελονοσίας». Το 2011 είχαν δηλωθεί 54 εισαγόμενα κρούσματα και 42 εγχώριας μετάδοσης και το 2012 είχαν αναφερθεί 73 εισαγόμενα κρούσματα και άλλα 20 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τρέχον έτος και έως και τις 31 Αυγούστου είχαν διαγνωστεί και δηλωθεί συνολικά 73 κρούσματα. Εξ αυτών τα 69 είναι εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας και τα τέσσερα εγχώρια (η κατάταξη των κρουσμάτων σε εισαγόμενα και εγχώρια γίνεται με κριτήριο το ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε χώρα που ενδημεί η ελονοσία). Τα 69 περιστατικά που δηλώνει επίσημα το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούν μετανάστες ή ταξιδιώτες από ενδημικές χώρες. Τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα αφορούν ισάριθμα άτομα από την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας - και οι τέσσερις εκδήλωσαν τη νόσο κατά το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου και από το ιστορικό τους προέκυψε πως είχαν μολυνθεί στην περιοχή κατοικίας και εργασίας τους. Στις περιπτώσεις που καταγράφονται εγχώρια κρούσματα, ενεργοποιείται και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) γιατί αποκλείεται η αιμοδοσία από την περιοχή εμφάνισης του κρούσματος.
Από την επεξεργασία των 61 εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας προκύπτει πως τα 50 (82%) αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και 7 από χώρες της Αφρικής) και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής.
Το προσφυγικό κύμα αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη διαχείριση της ελονοσίας. Από τα 50 κρούσματα ελονοσίας που αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες, τα 7 καταγράφηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των ασθενών είναι μετανάστες Πακιστανικής καταγωγής που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, τους προβληματίζουν ιδιαίτερα τα κρούσματα που μπορεί να «κρύβονται» στα Κέντρα Φιλοξενίας - μέχρι τώρα έχει διαφανεί πως οι Σύριοι έχουν καθαρό ιστορικό σε ό,τι αφορά την ελονοσία, σε αντίθεση με τους Αφγανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ