Σ ε «fast track» επανελέγχους σε βάθος 12ετίας των υποθέσεων φορολογουμένων που έστειλαν με εμβάσματα μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικ...
Σε «fast track» επανελέγχους σε βάθος 12ετίας των υποθέσεων φορολογουμένων που έστειλαν με εμβάσματα μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές, αν και έχουν ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί στους φορολογουμένους μεγάλα ποσά φόρων και προσαυξήσεων, βγαίνουν ξανά από τα συρτάρια των φοροελεγκτών καθώς:
1. Τα ίδια πρόσωπα εντοπίζονται και στη λίστα των 1.270.047 ΑΦΜ καταθετών με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μία χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για την χρονική περίοδο 2000-2012. Για τη λίστα αυτή έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία διενέργειας ελέγχων.
2. Κατά τον αρχικό έλεγχο οι φορολογικές αρχές ακολούθησαν λανθασμένη διαδικασία η οποία ήδη αμφισβητείται από τους ελεγχθέντες, όπως συνέβη με την υπόθεση του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη ο οποίος δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Επειδή υπάρχει πλέον δεδικασμένο βάσει του οποίου οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί να καταβάλουν μεγάλα ποσά φόρων και προστίμων μπορούν να δικαιωθούν και να απαιτήσουν την επιστροφή τυχόν χρημάτων που ήδη πλήρωσαν στο Δημόσιο, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες στρέφονται πλέον στη διενέργεια νέων ελέγχων με αφορμή άλλες εισαγγελικές παραγγελίες για τα ίδια πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προγραμματίζει νέους ελέγχους για την περίοδο 2000-2012 στους φορολογουμένους με εμβάσματα τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη «σούπερ» λίστα με τα 1.270.047 ΑΦΜ που προέκυψε από το «πάντρεμα» όλων των λιστών.
Επεξεργασία
Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργηθούν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που δημιούργησε μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Το σύστημα αυτό μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύπτει φορολογουμένους με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, εάν δηλαδή προέρχονται από εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.
Η αρχή θα γίνει με τον τραγουδιστή Μ. Χατζηγιάννη. «Η υπόθεση για τον τραγουδιστή δεν έκλεισε με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που τον δικαίωσε» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για να επανελεγχθεί ο τραγουδιστής, αυτήν τη φορά όχι μόνο για τα έτη 2010-2011 που έστειλε τα εμβάσματα στην Κύπρο αλλά για την περίοδο 2000-2012.
Το όνομα του Μ. Χατζηγιάννη εντοπίστηκε στη λίστα με τα 1.270.047 ΑΦΜ και οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ έχουν στα χέρια τους το CD με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του και τα εισοδήματά του. Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνουν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που «σκανάρει» καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραγουδιστής θα ελεγχθεί φορολογικά σε κάθε έτος από το 2000 έως το 2012 για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποίησε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του και για τα εισοδήματα που δήλωσε στην Εφορία τη συγκεκριμένη περίοδο. Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού θα κληθεί να δικαιολογήσει όσα ποσά βρεθούν να έχουν πιστωθεί πρωτογενώς στους τραπεζικούς του λογαριασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως και τον Ιούνιο του 2012.
Προσαυξήσεις
Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να δικαιολογήσει τα ποσά αυτά με βάση τα εισοδήματα που εμφάνισε στις φορολογικές δηλώσεις των οικονομικών ετών 2001-2013 καθώς και επικαλούμενος τυχόν άλλα νομίμως κτηθέντα την περίοδο 2000-2012 εισοδήματα τα οποία δεν ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο να συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρους εισοδήματος και προσαυξήσεις για την αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του.
«Οταν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν αποκλείεται ο τραγουδιστής να κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερα ποσά φόρων και προσαυξήσεων από αυτά που του καταλογίστηκαν μετά τον έλεγχο των εμβασμάτων που έστειλε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με μεγάλη εμπειρία στον φορολογικό έλεγχο.
Εάν ο τραγουδιστής καταφέρει να καλύψει τα ποσά αυτά, αποδεικνύοντας ότι προέρχονται από εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί νόμιμα και έχουν φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο, τότε δεν θα πληρώσει κανέναν επιπλέον φόρο και η περιπέτειά του με την Εφορία θα τελειώσει οριστικά.
ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ
Ολο το παρασκήνιο της υπόθεσης Χατζηγιάννη
Η περίπτωση του Μιχάλη Χατζηγιάννη αποκάλυψε τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έλεγχοι σε πολλές υποθέσεις φορολογουμένων που απέστειλαν εμβάσματα μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 και οδήγησε σε καταλογισμούς υπέρογκων ποσών πρόσθετων φόρων εισοδήματος και προσαυξήσεων.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) καταλόγισε στον γνωστό τραγουδιστή φόρους (κύριος και πρόσθετος φόρος και εισφορά αλληλεγγύης) συνολικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για εμβάσματα 5,28 εκατ. ευρώ που αυτός έστειλε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011, θεωρώντας το ποσό αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος του ως «άγνωστης προέλευσης περιουσιακή προσαύξηση».
Ομως το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε ο τραγουδιστής, απεφάνθη ότι αδίκως του καταλογίστηκαν οι φόροι και κάλεσε το Δημόσιο να του επιστρέψει ποσό 800.000 ευρώ που είχε ήδη καταβάλει ο Μ. Χατζηγιάννης έναντι της συνολικής οφειλής του.
Το σημείο-κλειδί
Το στοιχείο το οποίο έκρινε την υπόθεση υπέρ του τραγουδιστή ήταν το γεγονός ότι ο έλεγχος χαρακτήρισε ως «μη δηλωθέν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα» το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού των εμβασμάτων και θεώρησε ότι το «εισόδημα» αυτό αποκτήθηκε τα έτη κατά τα οποία εστάλησαν τα εμβάσματα στην Κύπρο, δηλαδή το 2010 και το 2011.
Ετσι, ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «μη δηλωθέν εισόδημα» αποκτήθηκε τα έτη 2010 και 2011 και δεν συμπεριλήφθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο τραγουδιστής τα έτη 2011 και 2012.
Αντίθετα προς τη λογική της φορολογικής διοίκησης, το δικαστήριο εξηγεί ότι κρίσιμος χρόνος για τη φορολόγηση δεν μπορεί να θεωρείται ο χρόνος διενέργειας του εμβάσματος, αλλά αυτό που ενδιαφέρει (και αποτελεί αντικείμενο απόδειξης από την πλευρά του φορολογουμένου) είναι εάν το συγκεκριμένο ποσό υπήρχε από παλαιότερα ως εισόδημα του ενδιαφερομένου που είχε δηλωθεί και φορολογηθεί.
Ετσι, σημασία δεν έχει ο χρόνος που έγινε το έμβασμα (με αφορμή το οποίο διαπιστώθηκε η προσαύξηση της περιουσίας), αλλά ο χρόνος που το ποσό αυτό είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στον λογαριασμό του δικαιούχου (είτε ολόκληρο είτε με τμηματικές καταθέσεις) ή ο χρόνος κατά τον οποίο προέκυψε με οποιονδήποτε τρόπο η σχετική προσαύξηση της περιουσίας (μέσω εισοδημάτων, αγοραπωλησιών κ.λπ.).
Ακύρωση
Στην περίπτωση του τραγουδιστή το Διοικητικό Εφετείο έκρινε εσφαλμένη τη διαδικασία φορολόγησής του και ακύρωσε τον καταλογισμό σε βάρος του μεγάλου ποσού, καθώς δέχθηκε ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε από κατά καιρούς κινήσεις των λογαριασμών του απέδειξε ότι μεγάλο μέρος των εμβασμάτων υπερκαλυπτόταν πλήρως από αμοιβές, προθεσμιακές καταθέσεις, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ.
Δηλαδή οι ελεγκτές θα έπρεπε να είχαν κάνει δεκτό ότι η προσαύξηση της περιουσίας του ελεγχομένου με το ποσό των εμβασμάτων ύψους 5,28 εκατ. ευρώ δεν έγινε τα έτη 2010 και 2011 αλλά πολύ νωρίτερα και θα έπρεπε να είχαν προσδιορίσει τυχόν μη δηλωθέντα ποσά σε προηγούμενα έτη, αν και εφόσον δεν ήταν πράγματι επαρκείς οι εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο ελεγχόμενος.
πηγή: εφ. "ΕΘΝΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.