HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε Αχαΐα και Ηλεία εντοπίστηκαν τα εγχώρια κρούσματα ελονοσίας

Ο ι έξι ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και μολύνθηκαν με το παράσιτο της νόσου εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μα...

Οι έξι ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και μολύνθηκαν με το παράσιτο της νόσου εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλονίκη
Με φόντο τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποίησε επιστημονική ημερίδα για τη νόσο, ενώ το θέμα της ελλιπούς διαχείρισης της ελονοσίας από την πολιτεία συζητήθηκε εκτάκτως και από τους προέδρους των τριών μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνας, Θεσσαλονίκη, Πειραιά).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας ανέρχεται σε 89, εκ των οποίων τα έξι χαρακτηρίζονται ως εγχώρια κρούσματα, δηλαδή αφορούν άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και μολύνθηκαν με το παράσιτο της νόσου. Οι έξι ασθενείς εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλονίκη.
Από τα 83 εισαγόμενα κρούσματα, τα 70 αφορούν σε μετανάστες που προέρχονταν από ή ταξίδεψαν σε ενδημικές χώρες της Ινδικής χερσονήσου και της Αφρικής και τα 13 κρούσματα αφορούσαν μόνο σε ταξιδιώτες από την Αφρική. Από τα 70 που αφορούσαν σε μετανάστες, τα 13 καταγράφηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, «τα κρούσματα ελονοσίας είναι σποραδικά και ελεγχόμενα και η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής». Ο υπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) υπεραμύνθηκε για την πολιτική του υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση της ελονοσίας. Αναφορικά με τα 13 καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου στα Κέντρα Φιλοξενίας της νησιωτικής χώρας ο υπουργός είπε πως «οι μετανάστες είναι ευάλωτος πληθυσμός αλλά όχι επικίνδυνος για τη μετάδοση της νόσου, και σε κάθε περίπτωση τα θέματα δημόσιας υγείας των μεταναστών αποτελούν μια ευκαιρία να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και τις δομές υγείας».

«Η ελονοσία ήρθε για να μείνει» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους πως η μολυσματική νόσος βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των αρμοδίων υγειονομικών αρχών. Πρότεινε δε ως μέτρο πρόληψης της νόσου στον πληθυσμό «την απόκτηση κουλτούρας που δεν διαθέτουμε ιδιαίτερα σχετικά με την προστασία των κουνουπιών».

Κενά και παραλείψεις διαπιστώνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός των μεταναστών και ο προληπτικός έλεγχος για τυχόν μεταδοτικά νοσήματα υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.κ. Γιώργος Πατούλης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Νίκος Πλατανησιώτης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο οποίος εξέθεσε τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή του.

«Οι μεταδοτικές νόσοι που υφίστανται σε χώρες από τις οποίες στην Ελλάδα φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να σταματούν στα σύνορα της χώρας μας. Για το σκοπό αυτόν είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα εμβολιαστικής πολιτικής και καταγραφής των εμβολιασμών για όλους όσους εισέρχονται, που θα εκτελείται κατά την άφιξη τους οπότε και θα πρέπει να εφοδιάζονται όλοι με αντίστοιχο βιβλιάριο» αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως οι εμβολιασμοί που γίνονται σήμερα στους καταυλισμούς ανάλογα με την διαθεσιμότητα εμβολίων, παρά την προφανή χρησιμότητα τους, δεν αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο.

«Υφίσταται επίσης ανάγκη συγκεκριμένοι πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με την προέλευση τους να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πριν την εκδήλωση νόσων. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΠΥΓ οφείλει να συνεργάζεται, να απαντά και να ενημερώνει με επιστημονικούς όρους τις τοπικές κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς» ζητούν οι επικεφαλής των τριών Ιατρικών Συλλόγων.

Συστήνουν μάλιστα και από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και για λόγους οικονομίας να αντιμετωπιστεί με μόνιμα μέτρα το θέμα των αποχετευτικών συστημάτων στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων, αντί της χρήσης χημικών τουαλετών.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αλλάζοντας ύφος, να εργαστεί με σοβαρότητα, σαφήνεια και διαφάνεια και να εγκαταλείψει τη σημερινή τακτική «πολιτικής» διαχείρισης προβλήματος».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ