E ρώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την τροποποίηση των όρων αναγγελίας ζημιάς για μη σταβλισμένα...
Eρώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την τροποποίηση των όρων αναγγελίας ζημιάς για μη σταβλισμένα ζώα προς τον ΕΛΓΑ, κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινού.
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κ. Σπαρτινού, προβλέπει τη δήλωση της ζημιάς, ώστε τα όργανα του ΕΛΓΑ να προβούν σε διαπίστωση, σε ένα αυστηρό πλαίσιο δύο ημερών, δηλαδή την ημέρα που η ζημιά λαμβάνει χώρα και την αμέσως επόμενη. Για τα μη σταβλισμένα ζώα όμως αυτό δεν επαρκεί, εφόσον ο κτηνοτρόφος πιθανόν να διαπιστώσει τη ζημιά με μια δικαιολογημένη σχετική καθυστέρηση.
Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές που υπάρχουν στο νομό Αχαΐας (Καλάβρυτα, Ερυμάνθεια, Τριταία κλπ), η πρακτική της μη στάβλισης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής όμως σε συνδυασμό με τη στενότητα χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός δημιουργούν προβλήματα σε αρκετούς κτηνοτρόφους.
Οι βουλευτές με την παρέμβασή τους αυτή ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, να τροποποιηθεί ο Κανονισμός σε λογικά πλαίσια, ώστε να μπορούν να έχουν κάλυψη οι κτηνοτρόφοι, χωρίς αυτό να σημαίνει χαλάρωση των ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με το Νόμο 1790/88 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους Νόμους 2040/92 και 2945/01, o Κανονισμός ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς με τους οποίους πραγματοποιείται η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου, οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων και γενικότερα το πλαίσιο κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ προχωρά σε αποζημίωση των κτηνοτρόφων, όταν διαπιστώνεται ζημιά.
Στο άρθρο 13 και την παράγραφο ένα (1) του Κανονισμού προβλέπονται οι προθεσμίες αναγγελίας της ζημιάς από πλευράς του παραγωγού στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα δίνεται προθεσμία για αναγγελία την ίδια ημέρα που προκύπτει η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο ή την αμέσως επόμενη. Κατόπιν της παρέλευσης της προθεσμίας αυτής παύει η υποχρέωση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.
Στην περίπτωση ωστόσο μη σταβλισμένων ζώων, τα οποία αφήνονται ελεύθερα στην ύπαιθρο (γεγονός όπως ελέχθη πολύ συνηθισμένο σε ιδιαίτερα ορεινές περιοχές όπως στην Αχαΐα), υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί ο παραγωγός να δηλώσει με ακρίβεια τη ζημιά, λόγω του ότι δε μπορεί να εντοπίσει τα ζώα στο στενό περιθώριο που δίνει ο Κανονισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από παραγωγούς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εκτροφής, πως χρειάζονται 4 με 5 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα ζώα για τον εμβολιασμό.
Αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα προβλήματα στους παραγωγούς, εφόσον δε μπορούν να συγκεντρώσουν το σύνολο του ζωικού τους κεφαλαίου έγκαιρα, ώστε να διαπιστώσουν την έλλειψη μέρους του και να εντοπίσουν πιθανούς λόγους αποζημίωσης, όπως ορίζονται στο αρ. 2 του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
•Προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις που να επιτρέπουν μια μεγαλύτερη, λελογισμένη ευελιξία, με βάση την εμπειρία όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ως προς της αναγγελία της ζημιάς του κτηνοτρόφου προς τον ΕΛΓΑ;
Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι εξής: Σπαρτινός Κωνσταντίνος Ακριώτης Γεώργιος Αραχωβίτης Σταύρος Αυλωνίτου Ελένη Βαγιωνάκη Ευαγγελία Γκιόλας Ιωάννης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία Δριτσέλη Παναγιώτα Ζεϊμπέκ Χουσεϊν Ηγουμενίδης Νικόλαος Θελερίτη Μαρία Θηβαίος Νικόλαος Ιγγλέζη Αικατερίνη Καρακώστα Εύη Κασιμάτη Ειρήνη Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα Κωνσταντινέας Πέτρος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μουσταφά Μουσταφά Μπαλαούρας Γεράσιμος Μπάρκας Κωνσταντίνος Ντζιμάνης Γεώργιος Παπαδόπουλος Νικόλαος Ριζούλης Ανδρέας Ρίζος Δημήτριος Σαρακιωτης Ιωαννης Σεβαστάκης Δημήτρης Σιμορέλης Χρήστος Σκουφά Ελισσάβετ- Μπέτυ Σταματάκη Ελένη Σταμπουλή Αφροδίτη Στέφος Ιωάννης Τζούφη Μερόπη Τριανταφύλλου Μαρία Τσίρκας Βασίλειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.