M ια μεγάλη διαδικτυακή απάτη φέρεται να έχει στηθεί στα social media από αγνώστων λοιπών στοιχείων ομάδα που αποσπά μεγάλα ποσά σε εβδο...
Mια μεγάλη διαδικτυακή απάτη φέρεται να έχει στηθεί στα social media από αγνώστων λοιπών στοιχείων ομάδα που αποσπά μεγάλα ποσά σε εβδομαδιαία βάση, από ανυποψίαστους χρήστες.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόκειται για μια προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων. Στην ΔΗΕ το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες από πολίτες σχετικά με την εν λόγω διαδικτυακή απάτη που παρουσιάζεται ως “έρευνα αγοράς” και στην οποία εμφανίζεται λογότυπο γνωστής αλυσίδας καταστημάτων σούπερ-μάρκετ.
Πως γίνεται η απάτη
Ο χρήστης καλείται να πάρει μέρος σε έρευνα, απαντώντας δύο ερωτήσεις με το πρόσχημα να αποκτήσει μια δωροεπιταγή, αξίας τριακοσίων ευρώ για την αλυσίδα σουπερμάρκετ. Ακόμα καλείται να κοινοποιήσει την έρευνα στα social media.
Έπειτα για να αποκτήσει την υποτιθέμενη δωροεπιταγή, καλείται να εγγραφεί σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης, καταχωρώντας σε ειδική φόρμα το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση του τηλεφωνικού αριθμού σε εβδομαδιαία βάση.
Η προειδοποίηση της ΔΗΕ
Επισημαίνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ η κοινοποίηση τους μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους διαφημιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.
Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:
• δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
• να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα,
• η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και
• η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) (http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/Faq_YPP.html) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.