HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

15 Oκτωβρίου - «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας»

Η «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας» καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 18-12-2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος της να υπ...

Η «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας» καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 18-12-2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος της να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία και να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Το 50% των τροφίμων, που παράγονται ετησίως στον κόσμο, το καλλιεργούν γυναίκες. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%-90% και στην Ασία στο 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Παρόλα αυτά, οι αγρότισσες της υφηλίου φτωχαίνουν και στερούνται ίσων ευκαιριών με τους άνδρες συναδέλφους τους. Στην Αφρική για παράδειγμα, αν και η παραγωγή τροφής είναι, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν εξολοκλήρου γυναικεία υπόθεση, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 1% της καλλιεργούμενης γης, ενώ βιώνουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις (λιγότερο από το 10% των χρηματοδοτήσεων που δίδονται συνολικά σε μικρομεσαίους αγρότες), νέες τεχνολογίες και λιπάσματα, βάσει στατιστικών στοιχείων του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης.
Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει σημαντική υστέρηση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από διάφορες πηγές, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας στις 15/10.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, το 42% του αγροτικού πληθυσμού είναι γυναίκες. Ωστόσο, σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι ιδιοκτήτριες μονάδων αγροτικής παραγωγής (στοιχεία: Παγκόσμια Ένωση Αγροτών).
Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως ελάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%.
Κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με όλους τους παραπάνω φορείς, ο ρόλος της αγρότισσας παγκοσμίως πρέπει να ενισχυθεί και να βοηθηθεί. Στις 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας, που καθιερώθηκε το 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να υπενθυμίζει κάθε χρόνο τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία.

Το ΥπΑΑΤ και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, «ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική παραγωγή, με το σύνολο των ιδιοτήτων και των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται μ’ αυτόν».

Αναλυτικότερη η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει:
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο σημαντικός ρόλος της αγρότισσας στην αγροτική παραγωγή, με το σύνολο των ιδιοτήτων και των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται μ’ αυτόν.
Με άξονα την ενίσχυση του ισότιμου ρόλου της στην αγροτική εργασία και στην αγροτική ανάπτυξη, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει ένα πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση των μικρών γυναικείων συνεταιρισμών, την αναβάθμιση της θέσης των αγροτισσών στη διοίκηση των αγροτικών συνεταιρισμών και τη κοινωνική προστασία των γυναικών της υπαίθρου με τη ψήφιση του ν. 4384/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συνέχεια αυτού του ιδιαίτερου πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η οργάνωση συνεδρίου προς τιμή της αγρότισσας στις 19-20 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με κύριο άξονα διαλόγου την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των αγροτισσών.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευελπιστεί να συμβάλλει με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες στην αναβάθμιση της θέσης της αγρότισσας και την ισότιμη συμμετοχή της στην οικονομική και στη κοινωνική ζωή της υπαίθρου.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΑ αναφέρει τα εξής:
Ο ρόλος της γυναίκας μέσα στους αιώνες ήταν καθοριστικός για την αγροτική οικονομία.  Η Γυναίκα αγρότισσα είναι η βάση της παραγωγικής διαδικασίας. Η προσφορά της μοναδική, ο ρόλος της πολύπλευρος. Είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικογενείας και η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ζωής. 
Με τη συνεισφορά της στην ποικιλομορφία της γεωργίας και στην προστιθέμενη αξία των αγροτικών περιοχών δίνει ζωή στην ύπαιθρο και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον.
Άλλωστε ο γεωργικός τομέας δεν θα βρισκόταν στη θέση που είναι σήμερα χωρίς τη συμβολή της γυναίκας αγρότισσας που καθημερινά δίνει τον αγώνα της για την επιβίωση, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Η γυναίκα αγρότισσα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Αντιπροσωπεύει το 48,9% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και εκτελεί λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πρωτογενή τομέα.
Άνω του ενός τρίτου των αγροτισσών απασχολείται στη φυτική και τη ζωική παραγωγή, ενώ το μισό του εργαζόμενου πληθυσμού των αγροτισσών απασχολείται στη βιομηχανοποίηση και τις υπηρεσίες που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα ποτά.
Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, δηλαδή το 40,5%. Στην Ελλάδα το 38,8% των γυναικών εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και το 53,9% με καθεστώς μερικής απασχόλησης στους τομείς της γεωργίας, της δασοπονίας και της αλιείας.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα των δύο φύλων και να αποκτήσει επιτέλους η αγρότισσα τη θέση που της αξίζει.  
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στηρίζει τον πολλαπλό ρόλο των αγροτισσών, αναδεικνύοντας πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες θα βοηθούν τις αγρότισσες να ανταπεξέρχονται στα νέα δεδομένα.
Είναι καθήκον όλων μας να ενθαρρύνουμε πολιτικές οι οποίες θα διευκολύνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής με ακόμα περισσότερες κοινωνικές υποδομές, πρόσβαση των γυναικών στην γεωργική γη, τον δανεισμό τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την εγκατάσταση στην ύπαιθρο νέων αγροτισσών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η Π.Ε.Ν.Α. στηρίζει την ενεργοποίηση όλων των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, την ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων του κράτους με σκοπό την προστασία και την υποστήριξή της. 
Η ημέρα της γυναίκας αγρότισσας μας δίνει την ευκαιρία να την ευχαριστήσουμε για όλα όσα προσφέρει και να τονίσουμε τα «κατορθώματα» της, από τις επιτυχίες της στα χωράφια έως και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ