HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τσίπρας: Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα είναι το όραμα μας

M ηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσί...

Mηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης και έδωσε το «στίγμα» για την επόμενη ημέρα.
Σε ένα κατάμεστο στάδιο, από 2.500 περίπου συνέδρους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Στέφανος Τζουμακας και άλλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε οτι: 
«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί από όλους» διαμήνυσε από το κατάμεστο Ταε Κβον Ντο ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει πλέον να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για το χρέος. 
«Τρία χρόνια από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουμε ότι υπάρχει Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο κατάμεστο Ταε Κβον Ντο. 
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε μια σειρά ερωτημάτων, που πρέπει να απαντηθούν, όπως τόνισε αποτιμώντας και την πρόσφατη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;
Δεύτερον: Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον: Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;
Τσίπρας: Έτσι όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία, το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους μας 
Τέταρτον: Με ποιούς θα πάμε ;

«Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, που ανοίγει το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά σε έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε η χώρα να βγει από τη «μέγγενη της επιτροπείας». 
Στόχος, όπως τόνισε, είναι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

«Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευτούμε» 

«Με την αισιοδοξία της βούλησής μας, καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που δίνει μάχες οπισθοφυλακής» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Τον Ιανουάριο του 2015, η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου».
«Και τι δεν δοκίμασαν για να μας λυγίσουν; Χρηματοπιστωτική ασφυξία, απειλές ολικής καταστροφής της χώρας… Βρήκαμε απέναντί μας –όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας». 
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε στο πλευρό της κάτι «ανεκτίμητο» -την πίστη και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. 
«Το δημοψήφισμα του Ιουλίου θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας» δήλωσε ο ίδιος.

Το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου σημείωσε ότι «θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης» πρόσθεσε.
«Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων».

Περιθώριο συμμαχιών 
Σχετικά με το αν υπάρχει περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς δήλωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού αλλά και της κρίσης ασφάλειας που μαστίζουν την ήπειρό μας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη και περίπλοκη πολιτική σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα. Μια σύγκρουση που παίρνει διαφορετικές μορφές και διαρκώς αναδιατάσσει τις δυνάμεις. Είναι η σύγκρουση Βορρά - Νότου, Κέντρου - Περιφέρειας, αλλά και η σύγκρουση που την υπερπροσδιορίζει. Η εσωτερική μάχη στο εσωτερικό κάθε χώρας μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης και των δυνάμεων που είτε επιλέγουν ανοιχτά τον διχασμό και το κλείσιμο της Ευρώπης, είτε τρέφουν τον διχασμό με την φανατική υποστήριξη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη».

Η ΛΑΕ
Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του έριξε το «καρφί» του για τους πρώην συντρόφους της ΛΑΕ λέγοντας ότι: «Στο πρώτο συνέδριο αποφασίσαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και όχι των ομάδων. Για δύο χρόνια από το 1ο συνέδριο μέχρι την αποχώρηση των πρώην συντρόφων μας ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως κόμμα με πολλά κόμματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό το κόμμα που είχε δομή συγκεντρωτισμού που αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο συντεταταγμένα».
«Στο όνομα του πλουραρισμού και της δημοκρατίας που δίνει καταστατικά δικαίωμα στη λειτουργία τάσεων, εμείς καταφέραμε να φθάσουμε στο αντίθετο άκρο η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και δυστυχώς εντός μηχανισμών. Και να συρρικνώνεται απολύτως, αφού τα μέλη που δεν επέλεγαν να εντάσσονται σε τάσεις, στην πραγματικότητα στερούνταν, ουσιαστικά, του δικαιώματος να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων», συμπλήρωσε.
«Φθάσαμε, μάλιστα, στο σημείο οι συνεδριάσεις των οργάνων μας να θυμίζουν συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, αφού κυρίως τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο, οι πρώην σύντροφοι προσέρχονταν, αφού είχαν συνεδριάσει με συνδικαλιστές» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για την αξιολόγηση και το χρέος 
Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι προχτές έκλεισε και τυπικά.
«Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Τόνισε, δε, ότι η αόριστη προτροπή «κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Για τις τηλεοπτικές άδειες 
«Μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ήρθε μετά από 27 χρόνια «εσκεμμένης ασυδοσίας». 
«…Για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε τον τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει, όμως, και τις προϋποθέσεις. Είναι μια αναγκαία συνθήκη» υπογράμμισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα». 
Όλα τα κόμματα θα χαιρετίσουν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –εκτός της Χρυσής Αυγής- έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αναφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ θα χαιρετίσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της ΚΠΕ Στέφανος Ξεκαλάκης, από τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για χαιρετισμό δεν αποδέχθηκε το ΚΚΕ και δεν θα παραβρεθεί στο συνέδριο. 
Επιπλέον, η ΛΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθεί και να χαιρετίσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης δεν απεδέχθη την πρόσκληση.
Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. 
Επίσης στο Συνέδριο θα δώσουν το «παρών» οι Οικολόγοι Πράσινοι (θα χαιρετίσει η Χριστίνα Ευθυμιάτου), το ΠΡΑΤΤΩ, η Κοινωνική Συμφωνία και η Κοινωνία Πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ