HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 29ου ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ

Με εξαιρετική επιτυχία , για μία ακόμη φορά, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων που πραγματοποιήθηκαν στ...

Με εξαιρετική επιτυχία, για μία ακόμη φορά, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 29ου Συναπαντήματος των απανταχού Σκοταναίων, την περίοδο 15 -20 Αυγούστου στη Σκοτάνη.
Οι Σκοταναίοι απέδειξαν όσο τίποτα άλλο ότι η αγάπη για την Γενέτειρά τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη των στόχων τους και την ανάδειξη του τόπου τους. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή  για το τι θα ακολουθούσε, με σκοπό την ανανέωση των δεσμών μεταξύ τους  και την ευχαρίστηση που θα μοιράζονταν όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων.
εβδομάδα των εκδηλώσεων στη Σκοτάνη ξεκίνησε παραδοσιακά, με την αρτοκλασία  στις 15 Αυγούστου στον Ι. Ν. του Αγ. Δημητρίου, πολιούχου του χωριού μας. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας προσφέρθηκαν στους κατοίκους επιπροσθέτως του άρτου, γλυκά, τσίπουρο και αναψυκτικά, προσφορά του Συλλόγου μας και  λουκούμια από την συμπατριώτισσά μας  Νίκη  Χ. Χρονοπούλου.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή για το τι θα ακολουθούσε, με σκοπό την ανανέωση των δεσμών μεταξύ των κατοίκων και την ευχαρίστηση που θα μοιράζονταν.   
Η επόμενη ημέρα, Τρίτη 16 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη στην περιήγηση και «ανακάλυψη» εκ νέου, από τους τολμηρούς συμπατριώτες μας που συμμετείχαν, ορισμένων βασικών παλαιότερα τοποθεσιών του χωριού και συγκεκριμένα, των: «Παναγιά», Σιδερόβρυση», «Αγ. Κωνσταντίνο», «Βασίλη τη  Βρύση».
Μια περιήγηση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ανακαλύπτοντας όμορφες στιγμές του παρελθόντος.
Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, πραγματοποιούνταν από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και από πολλούς εθελοντές, οι απαραίτητες ενέργειες για τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν. 
Την  Τετάρτη 17 Αυγούστου  με Θρησκευτική Λαμπρότητα τελέσθηκε πανυγηρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου και πραγματοποιήθηκε  ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως σε όλους τους μακαριστούς ιερείς του χωριού: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ, ΙΩΑΝΝΗ N. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΕΟΦΥΤΟΥ (ΜΟΝΑΧΟΥ), ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΜΠΙΡΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΖΗΚΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΑΘ. ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑ   που  λειτούργησαν  από το έτος 1828  του  Ιερού Ναού του πολυούχου του χωριού, Αγίου Δημητρίου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρουσία πολυμελούς συνοδείας κληρικών που παρευρισκόταν και συν-λειτουργούσαν, ο Μητροπολίτης ετέλεσε για τους ιερείς: π. Νεοκλή Βγενόπουλο, και π. Νικόλαο Σωτηρόπουλο την τελετή χειροθεσίας και προέβη στην αγόρευση  του εκκλησιαστικού βαθμού τους,  απονέμοντας το  Οφίκιο του Οικονόμου. 
Μετά το τέλος, της Θείας  Λειτουργίας η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ των άλλων «Όλοι εδώ σήμερα, τιμούμε τους άξιους Ιερείς μας, τους  καλούς ζευγολάτες που με το αλέτρι της πίστης και την καλλίκαρπη προσφορά τους καλλιέργησαν πνευματικά το μικρό αυτό χωριό μας. Όλοι τους έζησαν σε δύσκολα, πέτρινα χρόνια. Η ιερατική τους ζωή  γι΄αυτούς άρχιζε με όραμα, ισχυρή θέληση, ψυχική δύναμη,στέρηση στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για εκείνες τις εποχές, αλλά κυρίως με πίστη στην ύψιστη αποστολή τους. Κάθε ένας και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Όλοι σχεδόν οι πατριώτες, ζώντες και αποθαμένοι άλλοι εισήλθαν στο Ιερό και άλλοι προ του Ιερού για να πάρουν την ευχή, όταν γεννήθηκαν και εν συνεχεία βαπτίστηκαν και στεφανώθηκαν. Τιμούμε τους Ιερείς  που ο Θεός  τους αξίωσε να αγκαλιάσουν αυτόν εδώ τον τόπο, αυτήν  εδώ τη γη και αθόρυβα φρόντισαν και νοιάστηκαν γι΄όλους και γι΄αυτό αγαπήθηκαν απ΄ όλους αφήνοντας πίσω σε όλους εμάς, κληρονομιά την ανάμνησή τους και την προσφορά τους που συνέβαλαν από την πρώτη στιγμή για να διατηρηθεί ζωντανή η ζωή του χωριού μας.»
           
Στην συνέχεια, η Πρόεδρος, παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την 38η επέτειο της Αρχιεροσύνης του, που συμπληρώνονταν εκείνη την ημέρα.  
Εν συνεχεία, η τελετή αυτή, επιστεγάστηκε με την ανάρτηση των πορτραίτων των Μακαριστών Ιερέων στο Πολιτιστικό κέντρο του χωριού μας και δη των:  ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΧΡΗΣΤΟ  Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ  Κ. ΖΗΚΟ και  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  ΑΘ. ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑ.
Ο ενθουσιασμός όμως του κόσμου και ο θαυμασμός των επισήμων επισκεπτών επιφυλάχθηκε περισσότερο για το Λαογραφικό Μουσείο που δημιούργησε από το μηδέν το Δ.Σ. του Συλλόγου, με την στήριξη του Δημάρχου Καλαβρύτων, του Αντιδημάρχου για την Δημοτική Ενότητα Παϊων και τη συμβολή του  Εκπροσώπου του Τοπικού Διαμερίσματος Σκοτάνης.
Κατά την τελετή του αγιασμού και έναρξης λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Σκοτάνης, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, όλοι ήταν περήφανοι, συγκινημένοι και ευδιάθετοι.
Στην τελετή αυτή, πλην του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Αμβροσίου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς, ο Αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Παϊων κ. Π. Λάππας και ο Εκπροσώπος του Τοπικού Διαμερίσματος Σκοτάνης κ. Π. Ρηγόπουλος, που μαζί με την Πρόεδρο του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου  να κηρύσσουν την έναρξη του Λαογραφικού Μουσείου.
Μετά τον  αγιασμό, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων στην ομιλία της τόνισε  τα εξής:
«Σήμερα ένα Μουσείο γεννιέται στο χωριό μας!!!!. Ένα μουσείο που φιλοξενεί την ιστορία και τις ρίζες όλων των γενών που ρίζωσαν, ζυμώθηκαν με την γη και με τους ανθρώπους. Ανασύροντας νοσταλγικές μνήμες των προγόνων μας, των γονιών σας, των γιαγιάδων και των παπούδων μας, παίρνουμε σήμερα όλοι εδώ δύναμη και κουράγιο να σας παρουσιάσουμε τα ήθη και έθιμα, την τοπική μας παράδοση και το θησαυρό που κρυβόταν για αρκετά χρόνια στα μπαούλα και τους γιούκους σε κάθε σπίτι του χωριού μας.»
«Σήμερα υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο που κρύβει  ένας αργαλειός, μια ρόκα, ένα ανεμίδι, ένα σάισμα,  ένα αλέτρι,  ένα δρεπάνι, ένα ξυνάρι,  μια καρδάρα και τόσα άλλα αντικείμενα, αλλά  το κυριότερο πως θα ήταν δυνατόν να ξεχάσετε την μητέρα σας και την γιαγιά σας που πουλούσαν τα αυγά  για να αγοράσουν μια μπογιά και να κόψουν φύλλα από  το δένδρο για να τα βράσουν και να δώσουν χρώμα στο νήμα, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπεζ σε ένα υφαντό απλάδι, σε μια καραμελωτή κουβέρτα, σε μια μαντανεία, σ΄ένα ματαράτσι και σε τόσα άλλα.»
Στην συνέχεια, η Πρόεδρος  απεύθυνε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σ΄ όλους όσους είχαν την ευαισθησία να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια με την προσφορά παλαιών αντικειμένων και ιδιαίτερα ευχαρίστησε για την σημαντική προσφορά, συμβολή και την άριστη συνεργασία στην γέννηση αυτού του νέου Λαογραφικού Μουσείου, τον Δήμαρχο κ. Γ. Λαζουρά και τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Παϊων κ. Παναγιώτη Λάππα, διότι με την δική τους στήριξη αναδείχθηκε το πρώτο αποτέλεσμα των προσπαθειών του Δ.Σ. στη δημιουργία ενός όμορφου έργου που θα αποτελεί το στολίδι του χωριού και θα κρατά άσβεστη την λαϊκή παράδοση του τόπου μας, απονέμοντάς τους  αναμνηστικές πλακέτες.
Με την σειρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς, δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε, σήμερα, με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  κ.κ. Αμβρόσιο και με παρόντες πάρα πολλούς Σκοταναίους, έργο και παράδειγμα, του πόσο αποδίδει και τι μπορεί να καταφέρει, η ενότητα, η συνεργασία,η κοινή δουλειά του Δήμου Καλαβρύτων, του Συλλόγου Σκοταναίων και των πολιτών και κατοίκων της Σκοτάνης. Συγχαρητήρια στην  πρόεδρο Μαριάνθη Χρονοπούλου, στον πρόεδρο του χωριού, στα μέλη του Δ.Σ. και σε όλους τους Σκοταναίους.»
Ο Αντιδήμαρχος Απασχόλησης και κατά τόπον Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Παίων κ. Παναγιώτης  Λάππας, ευχαρίστησε για την τιμή και συνεχάρη την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων δηλώνοντας τα εξής: «O Δήμος Καλαβρύτων  και εγώ προσωπικά, είμαστε αρωγοί και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και της καθημερινότητας.
Τα εύσημα ανήκουν στο  Διοικητικό Συμβούλιο και στις αξιέπαινες προσπάθειες της Προέδρου, ώστε το όραμα  σας  να γίνει πραγματικότητα και άνοιξε τις πόρτες του  το  Πρώτο Λαογραφικό Μουσείο στην Δημοτική Ενότητα Παϊων, που σήμερα  εγκαινιάζουμε ,το οποίο θα αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής μας.»
Το νεοδημιουργηθέν Λαογραφικό Μουσείο της Σκοτάνης προκάλεσε εντύπωση για την πληθώρα των αντικειμένων που περιέχει και για την έκθεσή τους, τόσο στους ίδιους του κατοίκους, που μέσα σε αυτό ξαναβρήκαν γλυκές αναμνήσεις και σημάδια της ζωής τους από το παρελθόν, αλλά και στους προαναφερόμενους επισήμους.
Χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος,  σημείωσε στο βιβλίο Εντυπώσεων  «Όσα έζησα και όσα  είδαν τα μάτια μου, σήμερα στην Σκοτάνη είναι απίστευτα !!! Συγχαίρω τους πρωτεργάτας από τα βάθη της καρδιάς μου. Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου αποτελεί δώρο Θεού επ΄ την εν γένει περιοχή των Καλαβρύτων.»
Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες τους αναγνωρίζοντας,  τη δουλειά και το κατόρθωμα  του Δ.Σ. του Συλλόγου, πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχαν ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία του σημαντικότατου αυτού, για τη Σκοτάνη και την ευρύτερη περιοχή, έργου.
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε δεξίωση όλων των συμμετεχόντων, επισήμων προσκεκλημένων και κατοίκων του χωριού, στο Πολιτιστικό κέντρο της Σκοτάνης. Τα νηστίσιμα εδέσματα, το άφθονο καλό κρασί, τα φρούτα και τα γλυκά που προσφέρθηκαν εθελοντικά από Σκοταναίους, έγιναν ανάρπαστα.
Η όλη οργάνωση αυτών των τελετών ήταν τέλεια, η συνεισφορά των κατοίκων απαράμιλλη και η σύμπνοια και η ευχαρίστηση που προκάλεσε ανεπάντεχη.
Σαν να μην ήταν τα παραπάνω αρκετά, το βράδυ της ίδιας μέρας,  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού προβολή DVD με θέμα «Αναβίωση της Αναπαράστασης της από 24 Ιουνίου 1827 Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου».
Η  αναπαράσταση  παρουσιάστηκε ξανά, μετά από 43 ολόκληρα χρόνια,  η οποία έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου 2016 στο Μέγα Σπήλαιο,  στην οποία συμμετείχαν ως μέλη της Θεατρικής Ομάδας και δύο νέοι συμπατριώτες μας Σκοταναίοι  οι κ.κ. Νικόλαος Γ. Λάππας  και Κωνσταντίνος Ν. Σατολιάς.
Ακολούθως, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, το πρόγραμμα ήταν επίσης πλήρες και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αξιοποιώντας την ευγενή χορηγία-παραχώρηση του μικρού λεωφορείου από τον Δήμο Καλαβρύτων, για την οποία το Δ.Σ. εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Καλαβρύτων  κ.Γ.Λαζουρά, ο Σύλλογος πραγματοποίησε χωρίς καμμία επιβάρυνση των συμμετεχόντων,εκδρομή στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς.
Η Ιερά  Μονή Μακελλαριάς έχει χαρακτηριστεί ως μικρό Μετέωρο.
Μετά την ξενάγηση στην Μονή, οι πιο τολμηροί ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι, επισκέφθηκαν το μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο είναι φτιαγμένο μέσα σε μικρό σπήλαιο, λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό Μοναστήρι όπου όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα». ‘Όλοι οι εκδρομείς έμειναν ευχαριστημένοι και δήλωσαν έτοιμοι για την επόμενη εξόρμηση τους.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, η εκδήλωση που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν αφιερωμένη στη  «Ζωή των Νέων της Σκοτάνης», η οποία προκάλεσε συγκίνηση σε όλους. Περιελάμβανε την παρουσίαση DVD, που  δημιουργήθηκε με την εθελοντική εργασία τριών μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και δη του Αναπλ. Γεν. Γραμματέα κ. Ευάγγελου Β. Ζήκου, της ταμίας κ. Δέσποινας Χ. Καντιφελή και της Προέδρου κ. Μαριάνθης  Γ. Χρονοπούλου, το οποίο περιείχε συνεντεύξεις από  τους περισσότερους νέους που κατοικούν στο χωριό. Μέσα από τα λόγια τους και την παρουσία τους, οι νέοι εξέφρασαν τις χαρές, τις αγωνίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, καθώς και τις ελπίδες τους για το μέλλον.
Εν συνεχεία, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα, το οποίο συνόδευε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας» κ. Γεωργία Χασαποπούλου, το οποίο  έδωσε το έναυσμα για το χορό των κατοίκων, καθώς επίσης  προσφέρθηκε,  φέτος,  βραστή προβατίνα από τους συμπατριώτες μας  Θεόδωρο & Αθανασία  Σατολιά και Παναγιώτη Κ. Ζήκο και κρασί από τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Π. Μπουζιώτη, από το Διακοφτό.  Το γλέντι  κράτησε μέχρι το πρωί με την μουσική επένδυση του μέλους του Δ.Σ. και συμπατριώτη μας,  D.j. κ. Kωνσταντίνου Η. Φραντζόλα.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Αυγούστου,  ακολούθησε μια ακόμη βραδιά κεφιού. Μετά τη παρουσίαση DVD, που πάλι δημιουργήθηκε από τα ίδια μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, φωτογραφιών από το αρχείο του Σκοταναίου Ανδρέα Β. Σταματόπουλου, που θύμισε σε όλους τη ζωή στη Σκοτάνη για περισσότερο από πέντε δεκαετίες, οι κάτοικοι γεύτηκαν τα παραδοσιακά γλυκά και τις πίτες που ετοίμασαν οι  ντόπιες και μη  κυρίες του χωριού μας στις οποίες προσφέρθηκαν, από το Σύλλογο, συμβολικό δώρο,  διασκέδασαν με τη μουσική επένδυση και πάλι από DJ, σε ρεμπέτικους, νησιώτικους, λαϊκούς ρυθμούς αλλά και καγκέλια,  μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Το αποκορύφωμα της εβδομάδας των εκδηλώσεων στη Σκοτάνη, έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Αυγούστου.  Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή τη βραδιάς αυτής, ήταν η παρουσίαση, για πρώτη φορά,  του Λαβάρου του Συλλόγου Σκοταναίων, το οποίο έγινε δωρεά, από τον  Αντιπρόεδρο  του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Γεώργιο Κ. Λάππα, εις μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος αδελφού του, συνοδευόμενο  για πρώτη φορά μαζί με την παρουσίαση  της Σημαίας του Συλλόγου μας και την συνοδεία  της αυθεντικής φορεσιάς των Καλαβρυτινών Καπεταναίων καθώς και της αυθεντικής Γυναικείας Αρχοντικής Καλαβρυτινής φορεσιάς, του 1821, με την ευγενή παραχώρηση, για τη βραδιά αυτή, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, που με την μουσική υπόκρουση του κλαρίνου του Γεωργίου Κούνα, δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκομένους.
Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου, στον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων, λέγοντας, τα εξής:
«Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και πλέον από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Δ.Σ και πιστεύω ότι ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα δημιουργική, τόσο για τον  Σύλλογό, όσο και για το χωριό μας, καθώς με μια σειρά παρεμβάσεων και δράσεων που αναλάβαμε να πραγματοποιήσουμε, καταφέραμε να φανούμε αντάξιοι στην 40χρονη ιστορική πορεία του Συλλόγου μας και αφετέρου να αναδείξουμε μια κοιτίδα πολιτισμού, διατηρώντας  την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Σε πείσμα των καιρών, σε μια εποχή που οι πολιτιστικές και πνευματικές αξίες χάνουν συνεχώς έδαφος και τείνουν να εξαφανισθούν, εμείς επιμένουμε και μέσα από την συνεργασία και την ενότητα στέλνουμε παντού το μήνυμα πως σε κάθε περίπτωση η ομοψυχία και η στήριξη είναι στοιχεία που δημιουργούν γεφύρια για να διασχίζουμε και να προσπερνάμε ορμητικούς ποταμούς και χείμαρρους.  Και αυτό το αποδείξαμε. Το ζήσατε, το είδατε, το θαυμάσατε και νοιώθουμε υπερήφανοι που ο Σύλλογός μας καταφέρνει να είναι από τους πρωτοπόρους Συλλόγους και να γίνεται σημείο αναφοράς, ένα παράδειγμα προς μίμηση.»
«Είμαστε ο πρώτος  Ιστορικός Σύλλογος, το πρώτο χωριό στην Δημοτική Ενότητα  Παϊων που στις 17 Αυγούστου εγκαινιάσθηκε η γέννηση του πρώτου Λαογραφικού Μουσείου!!!!!.
Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μέχρι τώρα, ότι μπορέσαμε από την ιστορία και τις ρίζες όλων των γενεών. Γιατί αυτός είναι και ο κυρίαρχος ρόλος ενός Λαογραφικού  Μουσείου, μιας κοιτίδας πολιτισμού και νεότερης ιστορίας. Και λέω ότι «μέχρι τώρα» διότι ένα  Μουσείο δεν τελειώνει ποτέ!!. Τα Μουσεία, τα όποια Μουσεία δεν είναι χώροι νεκροί, δεν είναι αποθήκες άχρηστου υλικού, είναι χώροι ζωτικής σημασίας που αναπτύσσονται. Είναι οι θερμοκοιτίδες όπου φυλάσσονται τα τεκμήρια της Ιστορίας και βάζουν φραγμό στον κίνδυνο  της  λήθης.»
Καταφέραμε με την αγαστή συνεργασία του  Δήμου Καλαβρύτων να πραγματοποιήσουμε εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο και την ανακατασκευή των αποχωρητηρίων, ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ήταν εξαιρετικά απαραίτητο να επιλυθεί.»
Η αποψινή βραδιά είναι  ακόμη πιο ξεχωριστή. Σήμερα σ΄αυτό εδώ το χωριό, σ΄αυτόν εδώ τον τόπο, σας παρουσιάζουμε το  Λάβαρο, δωρεά  του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, που εκφράζει τον σεβασμό απέναντι στην ιστορία του Συλλόγου μας και έχει διττό συμβολισμό. Παραπέμπει  τόσο στο ένδοξο προγονικό παρελθόν,  όσο και στην πνευματική καταξίωση.  Εκτός όμως από το Ιερό Σύμβολο, το Λάβαρο, πριν από πολλά χρόνια, το Επίτιμο Μέλος και επί πολλά έτη Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος είχε δωρίσει στο Συλλόγό μας, τη Σημαία που κυματίζει για πολλά χρόνια στην πλατεία του χωριού, στα Συναπαντήματά μας.  Είναι ακόμη ιστορική στιγμή για το Σύλλογο  Σκοταναίων, διότι  δύο  Αντιπρόεδροι δώρισαν αυτά τα Ιερά Σύμβολα, τονίζοντας από την πλευρά μας την αποφασιστικότητα να  διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, την ιστορία και την παράδοση του Συλλόγου μας.»
«Σήμερα όμως η τιμή είναι ακόμη πιο ξεχωριστή, διότι παρουσιάζονται στο 29Ο Συναπάντημά μας, για πρώτη φορά, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο  της κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη, ταυτόχρονα  η αυθεντική  φορεσιά  των  Καλαβρυτινών Οπλαρχηγών, καθώς και η αυθεντική Γυναικεία Αρχοντική Καλαβρυτινή φορεσιά, του 1821.»
ο Δ.Σ. του Συλλόγου, έχοντας οργανώσει άψογα για μια ακόμη φορά την εκδήλωση, με την διεξαγωγή λαχειοφόρου αγορά με έπαθλο μια προβατίνα, την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών, υπό τη καθοδήγηση του Προέδρου Λυκουριωτών και Υπεύθυνου της Χορευτικής  Ομάδας  κ. Σωκράτη  Μούσιου και την  απίστευτα όμορφη μουσική που παρουσίασε με το κλαρίνο του ο Σκοταναίος  καλλιτέχνης  Γεώργιος  Κούνας με το συγκρότημά του,  οι Σκοταναίοι και οι φίλοι του Συλλόγου, είχαν μια αξέχαστη βραδιά διασκέδασης και συναδέλφωσης.
Τα συναισθήματα που εξέφραζαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, καθώς και οι ομογενείς του εξωτερικού, ήταν κυρίως της λαχτάρας και της περηφάνιας, καθώς δήλωναν ότι «δεν το περιμέναμε ποτέ ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ένα χωριουδάκι,όπως η Σκοτάνη» ενώ δεν έλειψαν  οι ευχές και τα Συγχαρητήρια που αποτυπώθηκαν στο  Βιβλίο Εντυπώσεων, τόσο για την δημιουργία του Λαογραφικού, όσο και για το ξεχωριστό 29Ο Συναπάντημα.
Τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Σκοταναίων τίμησαν, καθ΄όλη την εβδομάδα, με την παρουσία τους: ο  Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος μαζί  με την ακολουθία του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς, ο Αντιδήμαρχος Απασχόλησης και κατά τόπον Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Παϊων κ. Παναγιώτης  Λάππας, οι συμπατριώτες, σεβαστοί ιερείς: Aνδρέας Β. Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Β. Ρηγόπουλος και  Παναγιώτης Β. Αποστολόπουλος, ο π. Σπυρίδων Δ. Οικονομόπουλος από το Πεύκο, ο ψάλτης κ. Πέτρος Σ. Οικονομόπουλος από το Πεύκο, ο  Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γεώργιος Κοσμάς, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ» κ. Γεωργία Χασαποπούλου με το Χορευτικό τμήμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών και Υπεύθυνος της Χορευτικής Ομάδας Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σωκράτης Μούσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ίππων «ΧΕΛΜΟΣ» κ. Νικόλαος Θωμάς, ο Πρόεδρος της  Άνω Κλειτορίας (Καρνέσι) ο κ. Σπήλιος Μπαλαφούτας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Διακοφτού  κ. Νικόλαος Μπουζιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σοποτινών κ. Σούλης Σοφιανόπουλος μαζί με την Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Σοποτινών και μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Αρετή Πράγια, ο Πρόεδρος της Χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού  Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστος Κοτσιάς,  ο  πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κλείτορα κ. Ιωάννης Παπαφιλιππόπουλος, ο Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Λευκασίου κ. Αθανάσιος Σταθακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βεσινίου κ. Ζαφειρόπουλος, οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρος Π. Μουγγολιάς και Γεώργιος Α.Σατολιάς, το Επίτιμο μέλος και επί πολλά έτη Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Σ. Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Επίτιμος Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας  κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, οι συμπατριώτες μας και δη: ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, ο Εκπρόσωπος του Τοπικού Διαμερίσματος Σκοτάνης κ. Πέτρος Ρηγόπουλος, ο πρώην  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Β. Ζήκος, ο πρώην Τοπικός Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Κ. Ζήκος, το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Π. Μουγγολιάς, η πρώην κοσμήτωρ και ταμίας κ. Γεωργία Χ. Ζήκου,  οι πρώην ταμίες κ.κ.  Βασίλειος Δ. Παπαδόπουλος, Δημήτριος Γ. Γκολφινόπουλος και Ανδρέας Π. Γκολφινόπουλος καθώς και οι συμπατριώτες μας από το εξωτερικό  ο κ. Αντώνης Γ. Ζήκος από την  Βοστώνη,  η οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσιώτου από την Βοστώνη, ο κ. Θεόδωρος Γ.Ασημακόπουλος από την Γερμανία, ο κ. Θεόδωρος Γ. Ζήκος από την Αυστραλία,  ο κ. Κωνσταντίνος Θ. Ασημακόπουλος από την Γερμανία,ο κ.  Ευστάθιος Β. Ζήκος από τις Βρυξέλλες, η  Αναστασία, εγγονή της Μάχης Σατολιά από την Αυστραλία  και η κ. Ειρήνη Ασημακοπούλου από την Αυστραλία, η οποία έστειλε τις ευχές της.
Ευχόμαστε στη Σκοτάνη και τους κατοίκους της «Και του Χρόνου», ενώ στο Δ.Σ. του Συλλόγου να παραμείνει δημιουργικό, πρωτοποριακό, χαρούμενο και ασυναγώνιστο, όπως είναι τώρα, για να μας χαρίζει τέτοιες στιγμές.
Διότι φαίνεται ότι «Σκοτάνη» σημαίνει «Καλάβρυτα»!!!
ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ     
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΛΑΠΠΑΣ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΖΗΚΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ:  ΔΕΣΠΟΙΝΑ Χ. ΚΑΝΤΙΦΕΛΗ
ΕΦΟΡΟΣ:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η.ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ      
ΜΕΛΗ:  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΡ.ΣΑΤΟΛΙΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ.ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  Κ. ΤΣΙΩΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ