Με κεντρικό θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση Κοινωνική Ευημερία με Παραγωγή», πραγματοποιείται α...
Με κεντρικό θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση Κοινωνική Ευημερία με Παραγωγή», πραγματοποιείται από το πρωί, στην Αθήνα, το 4ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με τη συμμετοχή 293 συνέδρων. Στο συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ Κουρουμπλής και Αποστόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης και εκπρόσωποι κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων κ.Λεβέντης .
Ο υπουργός Εσωτερικών , κ. Κουρουμπλής , τόνισε ότι το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει για τον Α΄ και Β΄βαθμό της Αυτοδιοίκησης , επιλύει σημαντικά θέματα και σ?αντίθεση με το παρελθόν δεν έγινε πίσω από « κλειστές πόρτες» αλλά με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και όλων των Περιφερειαρχών και Δημάρχων.Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ δήλωσε ότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα προηγηθεί της ψήφισής του, «θα είμαστε ανοιχτοί στο προβληματισμό των βουλευτών».Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης , τονίζοντας ότι « δεν ήταν καθόλου τυχαία η συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος». Σύμφωνα με τον ίδιο βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης μέσω της Αναθεώρησης . Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του « Καλλικράτη» είπε , ότι « ίσως να μη χρειαζόταν να γίνουν αν η εφαρμογή του είχε γίνει με βάση τη μελέτη που συντάχθηκε και πληρώθηκε τότε».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , κ. Αποστόλου, υπογράμμισε την εκχώρηση απευθείας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης του 37,2% (1,2 δισ. ευρώ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης , τονίζοντας ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας υπουργείου ?ΕΝΠΕ. Ο κ. Αποστόλου εξαπέλυσε βολές κατά του πολιτικού συστήματος της χώρας , λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν το έχει απασχολήσει ποτέ το αγροτικό, παρά μόνο όταν κινητοποιούνται με τα τρακτέρ οι αγρότες. Παρότι, σύμφωνα με τον ίδιο « το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της χώρας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο», σημειώνοντας ότι στα χρόνια της κρίσης ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης , τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση» . Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, της δημιουργίας του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της στήριξης των επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι χρειάζεται η ενεργότερη συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, έναν ισότιμο της Κεντρικής Διοίκησης πυλώνα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «οι καιροί ου μενετοί. Ήρθε η ώρα της Αυτοδιοίκησης».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Αγοραστός , στην εναρκτήρια ομιλία του , αναφέρθηκε στη συμβολή που έχουν οι Περιφέρειες στα χρόνια της κρίσης τόσο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο και στην υπέρβασή της ,σημειώνοντας απορροφήσεις έως και 150% στο ΕΣΠΑ από 20% που ήταν όταν το παρέλαβαν . Ο κ.Αγοραστός ζήτησε να υπάρξει κανονιστική αυτονομία των Περιφερειών , που θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους, στον απεγκλωβισμό των Περιφερειών από τον κρατικό εναγκαλισμό και στη δημιουργία επιτελικού κράτους , αφού σημαντικές αρμοδιότητες πόροι και μέσα , θα περάσουν από τα υπουργεία σ΄αυτές. Όπως είπε αυτό μπορεί να συμβεί και με το τωρινό Σύνταγμα , με μια διασταλτική ερμηνεία του Άρθρου 43 παραγ.2. Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα της ΕΝΠΕ για ένα ευρύτατο διάλογο χωρίς όμως , όπως είπε , « κρυφή ατζέντα, στεγανά , κυβερνητικά βέτο και επιτροπές με διορισμένες πλειοψηφίες», χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση που γίνεται για αλλαγές στον «Καλλικράτη» προσχηματικό. Αντίθετα επικρότησε τη συνεργασία και το διάλογο που προηγήθηκε της κατάρτισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών , το οποίο τόνισε ότι επιλύει πολλά και σημαντικά θέματα . Επίσης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του , στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι « μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα φέρει καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» . Ιδιαίτερη μνεία , ο κ. Αγοραστός στο θέμα της ανεργίας τονίζοντας ότι αυτός είναι ο «πραγματικός εχθρός» και όλες οι πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στη μείωσή της . Αναφορά έκανε επίσης στο προσφυγικό και στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαία από πλευράς κυβέρνησης η επικαιροποίηση του σχεδιασμού.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με εισηγήσεις για την Αναπτυξιακή διάσταση της Περιφέρειας στη θεσμική της θωράκιση (Εισηγητής Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου) - Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις της Περιφέρειας (Εισηγήτρια Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής)-- Θεσμικά ζητήματα και αρμοδιότητες των Περιφερειών ( Εισηγητής Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) και τοποθετήσεις συνέδρων . Οι εργασίες του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το απόγευμα με την έγκριση του απολογισμού και την έκδοση ψηφίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.