HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο «Κουρσάρος του Αράξου» στο Μουσείο - Δείτε εντυπωσιακό βίντεο και φωτο

Τριανταεννέα χρόνια « υπηρέτησαν» την ελληνική πολεμική αεροπορία  τα αεροσκάφη Α-7 Corsair II τα οποία αποσύρθηκαν οριστικά στις 17 Οκτ...

Τριανταεννέα χρόνια « υπηρέτησαν» την ελληνική πολεμική αεροπορία  τα αεροσκάφη Α-7 Corsair II τα οποία αποσύρθηκαν οριστικά στις 17 Οκτωβρίου 2014 με τελετή στην 116η Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.
Υπολογίζεται ότι είχαν απομείνει σε δράση περίπου 30 αεροσκάφη απο τα σχεδόν 80 που είχε παραλάβει η Π.Α σε δόσεις. 
Η πρώτη παρτίδα 60 αεροσκαφών είχε φτάσει στην Ελλάδα το 1975 και η δεύτερη παρτίδα έφτασε το 1980 και μια τρίτη παρτίδα το 1992 απο απ αυτά που απέσυρε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Τα αεροσκάφη που παρελήφθησαν το 1992 μπορούσαν να κάνουν εναέριο ανεφοδιασμό. 
Το παρατσούκλι των  Α-7 Corsair II είναι ο μικρός άσχημος τυπάκος επειδή είναι σαν βαρελάκια. 
Με A-7 Corsair  έπεσαν στο καθήκον όλα αυτά τα χρόνια 13 πιλότοι.
Τα θρυλικά A-7 Corsair II μεταφέρθηκαν από τον Άραξο στο Τατόι και στην 114 Π.Μ.
Από την Δευτέρα (10/10) έως και τη Δευτέρα (17/10) η ηγεσία του Σώματος, στο πλαίσιο προβολής της ιστορίας της ΠΑ και αξιοποίησης των επετειακών αεροσκαφών, οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση για τη μεταφορά αποσυρμένων A-7 Corsair II στο Πολεμικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ομάδα τεχνικών που υπηρέτησαν στα εν λόγω αεροσκάφη, με τη συνδρομή του πρώην υπαλλήλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Δημήτρη Κασομούλη, αποσυναρμολόγησαν, μετέφεραν και επανασυναρμολόγησαν τα επετειακά αεροσκαφών Α-7 «Όλυμπος» και «Τίγρης» από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο Μουσείο της ΠΑ, στη βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:


Το A7 Corsair
Το A7 Corsair, Aμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης, μεγάλης εμβέλειας  εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1975.
Το A-7 πέταξε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του το 1966 και παρέμεινε εν υπηρεσία στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, μέχρι τον Μάιο του 1991.
Η ελληνική συμβαση για την προμήθεια των Α-7Η υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1974. Τον Αύγουστο του 1975 άρχισαν οι παραλαβές 60 αεροσκαφών. Μέχρι την είσοδο  του F-16C στην περιοχή , στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το Α-7Η αποτελούσε το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προσβολή επίγειων και θαλάσσιων στόχων.
Πέντε διθέσια ΤΑ-7Η αγοράστηκαν το 1980 με σκοπό τη διευκόλυνση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ενώ ένα Α-7Η μετασκευάστηκε την ίδια χρονιά σε ΤΑ-7Η. Από το 1993 αρχίζουν να παραλαμβάνονται 62 μεταχειρισμένα Α-7Ε/ΤΑ-7C από αποθέματα του USN. Κυριότερες διαφορές τους σε σχέση με το Α-7Η είναι η ύπαρξη συστήματος FLIR και η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.
Η Αμερικανική Π.Α. χρησιμοποίησε ευρέως το Α-7 στον πόλεμο του Βιετνάμ, στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, το 1983 στην Αμερικάνικη επέμβαση στην Γρενάδα, το ’89 στον Παναμά και το 1991 στη “Καταιγίδα της Ερήμου” όπου το αεροπλάνο διέπρεψε.
Τα Ελληνικά Α-7 είχαν  αμιγώς ρόλο βομβαρδισμού και αρχικώς τοποθετήθηκαν στη Λάρισα (110 Π.Μ., 347 Μοίρα “Περσέας”) και στη Σούδα (115 Π.Μ., 340 μοίρα “Αλεπού” και 345 μοίρα “Λαίλαψ”).
Το 2002, μεταφέρθηκαν στον Άραξο (116 Π.Μ., 335 μοίρα “Τίγρης” και 336 μοίρα “Όλυμπος”) στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των βάσεων της Π.Α.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ