Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματ...
Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, ενώ μια ακόμη διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.
Η διάσκεψη ξεκίνησε με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος ολόκληρωσε την εισήγησή του.
Ο κ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.
Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο οι δικαστές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επειδή τα 25 μέλη του ΣτΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου πιέζονται ασφυκτικά -και ορισμένες φορές άκομψα- κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να αντιδράσουν στις πιέσεις αυτές, αν και η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δύσκολα ανατρέπεται.
Ενώ όμως θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα ανέμενε τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, από την περασμένη Παρασκευή δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους την κόντρα της με τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρώντας στην αδειοδότηση των νικητών του διαγωνισμού. «Τα παίζει όλα κορόνα-γράμματα ή μάλλον στη ρουλέτα και στο κόκκινο-μαύρο, επιδιώκοντας το μαύρο στα κανάλια, έστω κι αν το δικαστήριο την εμποδίσει», παρατηρούσαν την περασμένη εβδομάδα βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ από σήμερα ετοιμάζονται για ομηρικές μάχες στην εθνική αντιπροσωπία. Για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο Παππά χωρίς να αναμένει τις αποφάσεις του ΣτΕ είναι αυτοκτονική και εξηγείται μόνο ως απόπειρα πίεσης των μελών του για να μην κηρύξουν τον νόμο αντισυνταγματικό. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση του παρασκηνίου, η στρατηγική της κυβέρνησης έχει μια συγκεκριμένη στόχευση: να διασφαλίσει τα συμφέροντα των αδειοδοτηθέντων τηλεοπτικών σταθμών και να εξασφαλίσει την πολιτική τους στήριξη.
Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος αλλά η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή επιχειρώντας να εξωραΐσει τις εντυπώσεις περί κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ωστόσο υπερασπίστηκε πλήρως τη ρύθμιση της κυβέρνησης και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού.
«Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος, που έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που βιώνουμε 27 χρόνια. Δίνει τη μόνη ορθή λύση στο πρόβλημα. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα του δεν θα πει δημοσίως την άποψή του για το θέμα. Υπεραμύνθηκε δε όλων των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη, ακόμη και για τον πειθαρχικό έλεγχο μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για την προσωπική ζωή του δικαστή, αλλά για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Παράλληλα δύο υπουργοί της κυβέρνησης με γνώση των νομικών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προανήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο Παππά σε περίπτωση που αυτός κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο κ. Κατρούγκαλος αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό, είπε ότι σε περίπτωση που τελικά γίνει κάτι τέτοιο είναι «αυτονόητο» πως θα πρέπει να αλλάξει. «Κάθε φορά που έχουμε για οποιονδήποτε νόμο, όχι για το συγκεκριμένο, μια απόφαση περί αντισυνταγματικότητας πρέπει η κυβέρνηση και η Βουλή να εξετάσουν τι λέει το δικαστήριο και να θεραπεύσουν την συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα
Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε οτι στο ενδεχόμενο που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός «θα βρεθούμε σε μια κατάσταση με επίσης αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, που είναι η έλλειψη αδειών και η απουσία εκλεγμένου ΕΣΡ».
Η αποκατάσταση της ομαλής πορείας, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προϋποθέτει ούτως ή άλλως -όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ- τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναμορφώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες, ώστε αυτή να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.