M ήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε, από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του ...
Mήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε, από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάϊρο.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιτερικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».
«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».
«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».
Συνάντηση Αναστασιάδη-Αλ Σίσι
Το υψηλό και εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και την αμοιβαία πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Κάιρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στην Λευκωσία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χώρων στους τομείς των Θαλάσσιων και Αεροπορικών Μεταφορών, της Επικοινωνίας, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Διάσωσης. Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν, επίσης, ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, της Γεωργίας, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει τις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Στόχος η ενίσχυση συνεργασίας
Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου.
Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, περιλαμβάνονται ζητήματα:
Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
Μετανάστευσης
Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.
Διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
Προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τέλος, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις δύο κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο Αλ Νταχαντέια στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον υποδέχτηκε η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου Ντάλια Χόρσιντ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.