HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 για την επίσκεψη του Προέδρου Barack Obama

Δημήτρη Σταθακόπουλου *Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας ( οθωμανικής περιόδου ) – Παντείου Πανεπιστημίου ...



Δημήτρη Σταθακόπουλου
*Δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας ( οθωμανικής περιόδου ) – Παντείου Πανεπιστημίου Μέλους Δ.Σ, Ιστορικού και Νομικού Συμβούλου , Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, ΣτΕ και Ε.Σ Μουσικολόγου ( διπλ. Βυζαντινής Μουσικής – παραδοσιακών χορών )

Δύο ( 2 ) αναφορές, σε ομιλίες του Προέδρου Barack Obama ( 15 και 16.11.2016 ) για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ( 1821 ), που αντί να ομονοήσουν τους Ελληνες, για άλλη μιά φορά τους δίχασαν ( εν αγνοία του Προέδρου ), κατά την προσφιλή μας «διχόνοια δολερή», αναφερόμενη από τον Διον.Σολωμό.

Την 16.11.2016, είδαμε/ακούσαμε ( οι περισσότεροι ), την παρακάτω ομιλία του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α Barack Obama, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το site του White House / Λευκού Οίκου, ώς εξής: https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/11/16/remarks-president-obama-stavros-niarchos-foundation-cultural-center

Ο Πρόεδρος, σ’ ένα σημείο του λόγου του, αναφέρει αυτολεξεί: 
«It’s why a Greek bishop atop a mountain raised the flag of independence. It’s why peoples from the Americas to Africa to Asia threw off the yoke of colonialism», που σημαίνει: « Είναι γιατί ένας Έλληνας Επίσκοπος στην κορυφή ενός βουνού σήκωσε τη σημαία της ανεξαρτησίας. Είναι γιατί οι λαοί από την Αμερική έως την Αφρική , την Ασία, αποτίναξαν το ζυγό της αποικιοκρατίας» . Παρότι ο μεταφραστής που έκανε την απευθείας προφορική μετάφραση σε πανελλήνιο τηλεοπτικό δίκτυο, το «a Greek bishop» , το μετέφρασε ώς ένας Ελληνας Ιερέας, αντί του ορθού Επίσκοπος, είναι σαφές ( άν και δεν τον ονομάτισε ) πως ο Πρόεδρος, αναφερόταν στον Επίσκοπο ( Μητροπολίτη ) Π.Π.Γερμανό, που επάνω στα βουνά ( εννοείται το όρος Βελιάς των Καλαβρύτων , όπου και η μονή της αγ. Λαύρας ) , «raised the flag of independence» ύψωσε/σήκωσε τη σημαία της ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρακάτω, γνωστό στις Η.Π.Α, τεκμήριο που σίγουρα του υπενθύμισαν οι σύμβουλοί του : ( LE CONSTITUTIONNEL JOURNAL DU COMMERCE POLITIQUE ET LITTERAIRE EXTERIEUR PÉLOPONNÈSE = Γαλλική Εφημερίδα Ἡ Συνταγματική - Ἐφημερίδα Ἐμπορίου, Πολιτικῆς καὶ Γραμμάτων - Ἐξωτερικόν Πελοπόννησος, 6 Ιουνίου 1821 ) « Διακήρυξις τοῦ Γερμανοῦ, Ἐξάρχου τῆς πρώτης κατὰ τὴν τάξιν Ἀχαΐας, Ἀρχιεπισκόπου Πατρῶν, πρὸς τὸν Κλῆρον καὶ τοὺς πιστοὺς τῆς Πελοποννήσου, ἡ ὁποία ἐξεφωνήθη ἐντὸς τῆς Μονῆς τῶν Ἀδελφῶν τῆς Λαύρας τοῦ ὄρους Βελιᾶ τὴν 20ὴν Μαρτίου 1821» βλ. και εδώ : 

Τι ήταν να το πεί ο Προέδρος των Η.Π.Α Barack Obama ; 
Εγινε ο «κακός χαμός» σε τηλεοράσεις, sites, στο FB, στο Twitter και όπου δή. Ο κάθε αναθεωρητής της ιστορίας, πιστός, άπιστος, Καθηγητής, Δρ., τοπικός παράγων, ή απλά εγωϊστής τοπικιστής κ.λ.π, είπε / έγραψε την άποψή του κατακεραυνώνοντας την αναφορά του Προέδρου για τον: «Έλληνα Επίσκοπο που στην κορυφή ενός βουνού σήκωσε τη σημαία της ανεξαρτησίας», λέγοντας πως αυτό είναι ανακριβές, δεν έγιναν έτσι , αλλά έγιναν ως εξής : « ..................... » και ο καθένας παρουσίασε την οπτική του, απομονώντας αναφορές της ιστορίας που «εξυπηρετούσαν» την θέση του.
Οι βασικοί αναθεωρητές της ιστορίας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, είχαν παρουσιαστεί τηλεοπτικώς, κυρίως στην σειρά του ΣΚΑΙ για το 1821, στα 10 εβδομαδιαία επεισόδια, που είχαμε δει στις αρχές του 2011. 
Επί της σειράς αυτής, πολλοί είχαν απαντήσει , όμως η επίσημη συνολική απάντηση/αντίκρουση, ανά επεισόδιο , ήταν αυτή του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος, που μου ανέθεσε την τεκμηρίωση της αντίκρουσης. Είναι 200 σελίδες και μπορείτε να την διαβάσετε ελεύθερα εδώ: 
καθώς και σε πάμπολλα sites του διαδικτύου με τον τίτλο: Τα Ημαρτημένα / τα άστοχα, αλλά και δεμένη σε βιβλίο , από τις εκδόσεις Seaburn Ν.Υ, Η.Π.Α μέσω ΑΜΑΖΟΝ, εδώ : 
Περαιτέρω , αναφορικά με τον Π.Π.Γερμανό (τ’ απομνημονεύματά του) και όλα τα κινήματα του Μοριά, τον Μάρτιο του 1821, καθώς και το τι έγραψαν οι σύγχρονοι των γεγονότων/εποχής, Ελληνες και Οθωμανοί ιστορικοί ( π.χ: Ahmed Cevdet Paşa, κ.ά, βλ. και εδώ: http://www.24grammata.com/?p=51990 ), μπορείτε να διαβάσετε όλες τις πηγές , στο πρωτότυπο ( και όχι τη γνώμη μου, ή τη γνώμη τρίτων ), άνευ σχολίων μου, για ν’ αποφύγω τυχόν «επιρροή του αναγνώστη», προκειμένου να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, στο βιβλίο εδώ: 
και σε μορφή άρθρου, με όλες τις πηγές, εδώ: http://www.kalavrytanews.com/2014/03/blog-post_7802.html
Αν δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε, ή να βρείτε όλα τα παραπάνω, ένα σύντομο άρθρο μου, που φέρει την ομονοητική , αλλά και αντικειμενική γνώμη μετά γνώσεως, του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος ( όπου συμμετέχουν Μοραίτες και Μανιάτες, Ρουμελιώτες, Σουλιώτες, Υδραίοι, Σπετσιώτες, Ψαριανοί και απόγονοι αγωνιστών – ιστορικών γενών, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος ), μπορείτε να διαβάσετε εδώ ( αλλά και σε πάμπολλα άλλα sites ): 
Αν πάλι , δεν έχετε το χρόνο να διαβάσετε το συνοπτικό άρθρο , μπορείτε να το ακούσετε σε ραδιοφωνική εκπομπή, εδώ: https://youtu.be/K5sxlrHWIa0

Ας περάσουμε τώρα στη δεύτερη ( 2η ) , άν και ημερολογιακά πρώτη ( 1η ) αναφορά, - μιάς και ειπώθηκε στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου στις 15 Νοεμβρίου 2016 - του Προέδρου, που σχετίζεται με μιά γνωστή στις Η.Π.Α, Επιστολή για τον αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από το site του White House / Λευκού Οίκου, ώς εξής: 
« I want to close with a moment from our shared history. In 1821, as Greece began its fight for independence, a Greek patriot wrote a letter to the American government appealing for assistance. “Although a broad sea separates us,” he wrote, “your virtues, Americans, are close to ours.” And he added, “We consider you as friends, co-patriots and brothers.”» δηλαδή: « Θέλω να κλείσω με μια στιγμή από την κοινή μας ιστορία που μοιραζόμαστε. Το 1821, καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε τον μάχιμο αγώνα της για την ανεξαρτησία, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας έκκληση για βοήθεια : «Παρά το γεγονός ότι μια ευρεία θάλασσα μας χωρίζει», έγραψε, « οι αρετές σας, Αμερικανοί, είναι κοντά στις δικές μας." Και πρόσθεσε, «Σας θεωρούμε φίλους, συν-πατριώτες και αδελφούς».

Τι ήταν να το πεί κι’ αυτό ο Προέδρος των Η.Π.Α Barack Obama ; 
Έτερος, «κακός χαμός» σε τηλεοράσεις, sites, στο FB, στο Twitter και όπου δή. Ο κάθε Καθηγητής, Δρ., τοπικός παράγων, δημοσιογράφος , blogger κ.λ.π, είπε / έγραψε την άποψή του: « Ο Πρόεδρος Ομπάμα εμμέσως πλήν σαφώς, αναφέρθηκε στην επιστολή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, όχι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιστολή ( επιστολές ) του Αδ. Κοραή κ.λ.π » 

Επί των παραπάνω λοιπόν, λεκτέα τα εξής: 
Είναι γεγονός, πως κατά τη διάρκεια του αγώνα , γράφτηκε πληθώρα επιστολών προς το εξωτερικό , προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το φιλελληνικό πνεύμα για την χειροπιαστή βοήθεια και αναγνώριση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. 
Μία από τις επιστολές/ εκκλήσεις αυτές ( που φέρει ημερομηνία 25 Μαϊου 1821- Μεσσηνιακή Γερουσία ) , ήταν και του υπογράφοντος Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη ( όπως μας έλεγε το μέλος μας , αείμνηστη Αγγελική Π.Μαυρομιχάλη, στις συνάξεις του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος ). Ομως, στον Όμιλο γνωρίζουμε, πως η εν λόγω επιστολή/έκκληση του Π.Μαυρομιχάλη, στάλθηκε στην Ελληνική Επιτροπή Παρισίων με ευχή να προωθηθεί στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α ( American government ). Την εποχή εκείνη (1816- 1823), Πρέσβης των Η.Π.Α στη Γαλλία ( Παρίσι ) , ήταν ο εξ Ελβετίας καταγόμενος/ γαλλόφωνος Abraham Alfonse Albert Gallatin (29.1.1761 – 12.8.1849). Αν η επιστολή του Π.Μαυρομιχάλη ( Μεσσηνιακής Γερουσίας ), μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Παρισίων, όντως έφτασε στα χέρια του Α.Gallatin και πολύ περισσότερο, εάν έφτασε στα χέρια του John Quincy Adams ( 1767 - 1848) , τότε Υπουργού των Εξωτερικών και μετέπειτα 6ου Πρόεδρου των Η.Π.Α ( 4.3.1825 - 4.3.1829 ), δεν το γνωρίζουμε, άν και ο συγγραφέας, Χρ. Δ. Λάζος στο βιβλίο του : « Η Αμερική και ο Ρόλος της στην Επανάσταση του 1821» ( ISBN: 9789600201161, εκδ. Παπαζήση, 1983, σελ. 373-75), παραθέτει ολόκληρη την επιστολή, στην οποία, υπάρχουν οι φράσεις: « Οι Αρετές σας, Αμερικανοί, είναι κοντά στις δικές μας, παρότι μιά ευρεία θάλασσα μας χωρίζει », καθώς και « Σας αισθανόμαστε πιό κοντά απ’ ότι τις γειτονικές μας χώρες και εμείς σας θεωρούμε φίλους, συν-πατριώτες και αδελφούς, επειδή είστε δίκαιοι, φιλάνθρωποι και γενναίοι ...... Μην αρνηθείτε να μας βοηθήσετε», ’Αρα, εκφράσεις που στ’ αγγλικά είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα ώς : “Although a broad sea separates us,” he wrote, “your virtues, Americans, are close to ours.” And he added, “We consider you as friends, co-patriots and brothers.”» δηλ.: «Παρά το γεγονός ότι μια ευρεία θάλασσα μας χωρίζει», έγραψε, « οι αρετές σας, Αμερικανοί, είναι κοντά στις δικές μας." Και πρόσθεσε, «Σας θεωρούμε φίλους, συν-πατριώτες και αδελφούς».

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα, πως οι σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα, πιθανότατα του μνημόνευσαν ( και ανέφερε στην ομιλία/χαιρετισμό του ), αυτό το παράδειγμα, της επιστολής του Π.Μαυρομιχάλη ( Μεσσηνιακής Γερουσίας ), η οποία, παρότι φαίνεται να έγινε γνωστή στις Η.Π.Α μέσω του καθηγ. του Harvard University, φιλέλληνα και εκδότη της North American Review, Edward Everett, που δημοσίευε κάθε επιστολή/ έκκληση που ελάμβανε από την Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα και πύρινες δημόσιες διαλέξεις/ διακηρύξεις για την αναγνώριση της Επανάστασης και την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, εν αφιβολία έφτασε επίσημα στα χέρια, και διαβάστηκε, από τον τότε 5ο Πρόεδρο των Η.Π.Α James Monroe .

Εν τούτοις, στις 3 Δεκεμβρίου 1822, ο Πρόεδρος James Monroe σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ( United States Congress ), δήλωσε: « A strong hope is entertained that the Greeks will recover their independence and assume their equal statue among the nations of the earth.» = « Μια ισχυρή ελπίδα αναφαίνεται, ότι οι Έλληνες θ’ ανακτήσουν την Ανεξαρτησία τους και θ’ αποκαταστήσουν το ισότιμο κύρος τους ανάμεσα στα έθνη της γης».

Επηρεασμένοι από τον αγώνα της Ελλάδας, με διάθεση βοήθειας, ήταν και το μέλος του Κογκρέσσου Daniel Webster από τη Μασαχουσέτη, όπως και ο Henry Clay από το Κεντάκι, ο General Sam Houston κ.ά με επιρροές μέχρι τη Νότιο Αμερική. Δυστυχώς, στις 2 Δεκεμβρίου, 1823 , δηλ. ένα χρόνο μετά, ο James Monroe ανακοίνωσε το "Monroe Doctrine" ή «Δόγμα Μονρόε», που απέκλειε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις !

Ομως, όσοι μίλησαν για αλληλογραφία του Αδ. Κοραή με προσωπικότητες στις Η.Π.Α και μάλιστα για επιστολές που σίγουρα έφτασαν στα χέρια κυβερνητικών και μορφών όπως ο Th. Jefferson, δεν είχαν άδικο, π.χ βλ. εδώ: 
Μάλιστα, ο Κ. Άμαντος στις σημειώσεις για την «Ανέκδοτον επιστολήν του Αδ. Κοραή Περί Δημοκρατίας», αναφέρει πως ο Αδ.Κοραής υποδείκνυε ως καλύτερο πολίτευμα διοίκησης, το Αμερικανικό και όχι αυτό της «Βαυαρικής αντιβασιλείας» που θα οδηγούσε στην Βασιλεία του Οθωνα, όπως το βίωσε στις τελευταίες μέρες της ζωής του,· πολύ περισσότερο, επειδή ο ανήλικος Βασιλιάς, επελέγη από τις προστάτιδες δυνάμεις, γεγονός που τον έβρισκε εντελώς αντίθετο έως και τον θάνατό του στις 6.4.1833.
Επί του προκειμένου όμως: Ο Αδ. Κοραής είχε γνωρίσει τον Th. Jefferson ( 3ο Πρόεδρο των ΗΠΑ: 1801 και 1809 ) στο προεπαναστατικό Παρίσι, ( 1784-1789 ) πριν ο Jefferson γίνει Πρόεδρος, ενώ χρόνια μετά , φαίνεται πως του έστειλε κάποιες επιστολές στη γαλλική γλώσσα ( βλ. σχετ. Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια ).
Η πρώτη επιστολή/ έκκληση του Αδ.Κοραή στον «φίλο του» Th. Jefferson φέρει ημερομηνία 10.07.1823 και φαίνεται να γράφτηκε μετά από παρότρυνση του Αλ. Μαυροκορδάτου, αφορούσα τη μεσολάβηση του Jefferson για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών ώστε να περιοριστεί η επιρροή των Άγγλων ( παράδοξο για παρότρυνση του Μαυροκορδάτου κατά των ‘Αγγλων ), ή τουλάχιστον να εκφραστεί δημόσια υπέρ του αγώνα !
Ο Th. Jefferson απάντησε στις 31 Οκτωβρίου 1823 μέσω του Αμερικανού προξένου (και γείτονα του Κοραή) στο Παρίσι ονόματι Warden, αλλά επηρεασμένος από το «Monroe Doctrine» ή «Δόγμα Μονρόε», έγραψε πως οι Η.Π.Α, αποφεύγουν να αναμειχθούν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις ! Εν τούτοις προέτρεψε τον Κοραή, να προτείνει τ’ Αμερικάνικα πολιτικά πρότυπα στο υπό σύσταση Ελληνικό κράτος.
Ο Αδ.Κοραής ανταπάντησε αμέσως στις 28 Δεκεμβρίου 1823, χωρίς να λάβει απάντηση ( τουλάχιστον γνωστή ). Αργότερα, ο Αδ.Κοραής ( 30 Ιανουαρίου 1825 ) έγραψε και τρίτη επιστολή στο Th. Jefferson, στην οποία τον καλούσε να ενεργήσει ώστε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν γρήγορα την ελληνική ανεξαρτησία, επιβεβαιώνοντάς του πως το νέο Ελληνικό Σύνταγμα , θα εμπνέεται από τις αρχές που ενέπνευσαν και το Αμερικανικό Σύνταγμα. 

Αυτή η αναμενόμενη αναγνώριση, δεν ήρθε πριν την 7η Νοεμβρίου 1837, όταν ο Αμερικάνος υπουργός στο Λονδίνο σύναψε μία συνθήκη εμπορίου και ναυσιπλοΐας με τον Έλληνα υπουργό στο Λονδίνο. Σύναψη που αποτελεί την πρώτη διαπραγμάτευση των Η.Π.Α με την Ελλάδα και αντιπροσωπεύει την επίσημη αναγνώριση της χώρας από τις Η.Π.Α. Την ίδια χρονιά στάλθηκε και ο πρώτος πρόξενος των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 27 Ιουνίου 1837. Ηταν ο Ελληνικής καταγωγής United States appointed , Gregory A. Perdicaris ( Γρηγόριος Α. Περδικάρης ) , που ανέλαβε τα Προξενικά του καθήκοντα των Η.Π.Α στην Αθήνα, στις 7 Ιανουαρίου 1838. 

*Σημ.: Εχει πολύ ενδιαφέρον ή σχεδόν τυχοδιωκτική ζωή του Περδικάρη και κυρίως του playboy γιού του Ion Hanford Perdicaris (1840–1925), που μέρος της ζωής του, το 1975 έγινε ταινία με τον τίτλο The Wind and the Lion, με τον Sean Connery.
Πάντως , οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α σε επίπεδο Πρέσβη, έγιναν μόλις στις 11 Μαρτίου 1868 με τον Charles K. Tuckerman, που ανέλαβε πλήρη καθήκοντα στις 16 Ιουνίου 1868.

Εν κατακλείδι, όταν ο Πρέοδρος Ομπάμα είπε: « a Greek bishop atop a mountain raised the flag of independence» , σαφώς εννούσε τον Επίσκοπο ( Μητροπολίτη ) Π.Π.Γερμανό ψηλά στο όρος Βελιάς Καλαβρύτων , όπου και η αγ. Λαύρα σήκωσε τη σημαία της Ανεξαρτησίας . – Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Αυτό είπε. Σωστό ή λάθος, εμείς ως ΄Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος, από τα βιώματα και τα κειμήλια των οικογενειών μας, χειρόγραφα, αλλά και τις πηγές ( Ελληνικές – Οθωμανικές ), έχουμε καταλήξει στο τι συνέβη από τον Ιανουάριο – Απρίλιο του 1821 στο Μοριά ( και όχι μόνον ) και τα έχουμε παραθέσει πλειστάκις και τα παραθέσαμε εκ νέου με το παρόν με βιβλιογραφικές παραπομπές , αναφορές, άρθρα και links από sites. Ο έχων καλοπιστία και ώτα ακούειν, ακουέτω, ας τα διαβάσει δε πριν εκφράσει γνώμη χωρίς γνώση ( αλλιώς διαπράττει μέγα λάθος κατά τον Πλάτωνα – Πρωταγόρας ) . Ισως όμως να αντιμετωπίσουμε και το Αριστοφάνειο : «ου με πείσεις καν με πείσης ( Πλούτος )», οπότε ο κακόπιστος αναγνώστης, ότι και να λέμε/γράφουμε εμείς, δεν θα πειστεί, έστω και εάν πειστεί, γιατί απλά ΔΕΝ θέλει να πειστεί ! Δικαίωμά του, αλλά σφάλει !

Η δε αναφορά του Προέδρου Ομπάμα: «a Greek patriot wrote a letter to the American government appealing for assistance», εν αφιβολία υποδηλώνει μόνον τον Π.Μαυρομιχάλη, ή μόνον τον Κοραή, μιάς και οι δύο έστειλαν επιστολές , με μεγαλύτερη Πολιτική βαρύτητα αυτών του Αδ. Κοραή , που σίγουρα διαβάστηκαν από τον Th. Jefferson , ενώ του Π.Μαυρομιχάλη μάλλον απλά δημοσιεύτηκε στο North American Review, του Edward Everett, χωρίς άλλες θετικές συνέπειες, ενώ όλες έπεσαν θύματα του «Monroe Doctrine» ή «Δόγμα Μονρόε», της αποχής δηλ. των Η.Π.Α από τα Ευρωπαϊκά θέματα !

*Σημ.: Πάντως , άσχετα ποιόν υπονούσε ο Πρόεδρος Ομπάμα ( Π.Μαυρομιχάλη ή Αδ. Κοραή ) η ρήση του: “Although a broad sea separates us,”......, “your virtues, Americans, are close to ours.”......“We consider you as friends, co-patriots and brothers.”» δηλαδή: «Παρά το γεγονός ότι μια ευρεία θάλασσα μας χωρίζει», ........ « οι αρετές σας, Αμερικανοί, είναι κοντά στις δικές μας." ........, «Σας θεωρούμε φίλους, συν-πατριώτες και αδελφούς», προσομοιάζει περισσότερο στο περιεχόμενο της επιστολής της Μεσσηνιακής Γερουσίας με υπογραφή Π..Μαυρομιχάλη, που δημοσίευσε μετά από μεγάλο ταξίδι: Ελλάδα – Παρίσι – Η.Π.Α, καθώς και περιπέτειες, στο North American Review, ο Edward Everett.

Καλές λοιπόν οι καλόπιστες ενωτικές αναφορές στην ιστορία μας, από τους ξένες ηγέτες και προσωπικότητες που επισκέπτονται τη χώρα μας , αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν τα πάθη, τον τοπικισμό και τη διχόνοια μας , που κάθε τυχόν ενωτική ρήση τους, είναι δυνατόν, αντί για ένωση να πυροδοτήσει «εμφύλια διαμάχη» .

Εμείς ως Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος, έχοντας ξεπεράσει τα πάθη και τις βεντέτες των προγόνων μας, ήδη από τη σύσταση του Ομίλου στις αρχές του 1930, από τα εγγόνια των Αγωνιστών του 1821, εύχομαστε όπως οι Μαυρομιχαλαίοι ομονόησαν με τους αντιπάλους τους, ο Πλαπούτας , ο Ζαϊμης, ο Πετ(ι)μεζάς, ο Βέϊκος, ο Κανάρης, ο Μπότασης, ο Σαχίνης, οι Κουντουριώτηδες, οι Τζαβελάτοι με τους Μποτσαράτους και τόσοι άλλοι μεταξύ μας, είθε να ομονοήσει και η πατρίδα μας σήμερα για το κοινό καλό. Αυτή είναι η ευχή μας . Οχι άλλη διχόνοια δολερή και εμφύλιοι σπαραγμοί και διχογνωμίες. Ομόνοια αδέλφια !



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ