"Η «Κάρτα του Αγρότη» λύνει τα χέρια των Ελλήνων παραγωγών, προσφέροντας άμεση ρευστότητα, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, λ...
"Η «Κάρτα του Αγρότη» λύνει τα χέρια των Ελλήνων παραγωγών, προσφέροντας άμεση ρευστότητα, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας την έκπτωση που δίνουν οι έμποροι όταν κάποιος τους πληρώνει τοις μετρητοίς", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας
Όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, «με την σημερινή υπογραφή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του προγράμματός μας και μια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, την κυκλοφορία της “Κάρτας του Αγρότη”».
Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, πρόκειται για ένα σημαντικό τραπεζικό προϊόν και χρηματοδοτικό εργαλείο. «Η “Kάρτα του Αγρότη” έρχεται να υπηρετήσει δύο βασικές ανάγκες του Έλληνα αγρότη και να απαντήσει σε δύο βασικά προβλήματα:
Πρώτον, στο πρόβλημα ρευστότητας. Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για έναν παραγωγό τρέχουν ολόκληρη τη χρονιά, ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων, που αποτελούν βασικό παράγοντα του αγροτικού εισοδήματος, γίνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι ο αγρότης έρχεται σε μια ταμειακή δυσκολία που τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του. Με την “Κάρτα του Αγρότη” αποκτά ουσιαστικά τη ρευστότητα που χρειάζεται. Δεύτερον, στο πρόβλημα του κόστους παραγωγής.
Η έλλειψη ρευστού είναι ένας βασικός λόγος - δεν είναι ο μοναδικός - που τα αγροτικά εφόδια κοστίζουν ακριβά. Με την “Κάρτα του Αγρότη” ο παραγωγός στην ουσία πληρώνει μετρητοίς, με αποτέλεσμα να διεκδικεί και να παίρνει από τον έμπορο εφοδίων σημαντικές εκπτώσεις και συνεπώς να έχει μείωση στο κόστος παραγωγής του.
Προσπαθήσαμε, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της τραπεζικής αγοράς, τα χαρακτηριστικά αυτού του τραπεζικού προϊόντος να είναι συγκεκριμένα και να είναι τέτοια που να μπορούν οι Τράπεζες να προσφέρουν στους αγρότες ελκυστικά επιτόκια. Είμαι σίγουρος ότι και οι Τράπεζες θα κάνουν εκείνο που πρέπει και θα κυκλοφορήσουν ένα πραγματικά ελκυστικό προϊόν».
Η «Κάρτα του Αγρότη» θα ενεργοποιηθεί από την άνοιξη του 2017, όταν ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων για την βασική ενίσχυση και ως εγγύηση θα μπει το 80% αυτής . Ως προς τους όρους χρηματοδότησης το επιτόκιο που θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς θα κυμαίνεται κάτω από το 5%.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμμισε ότι «με τη συμφωνία μας με το υπουργείο, ο Έλληνας αγρότης που δικαιούται κοινοτική ενίσχυση αποκτά μέσα από την Εθνική Τράπεζα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση ακριβώς τη στιγμή που έχει ανάγκη από ρευστότητα. Αυτό γίνεται με την Κάρτα του Αγρότη που ανακοινώνουμε σήμερα.
Πέρα από τον αντικειμενικό σκοπό της Κάρτας του Αγρότη, που είναι η χρηματοδότηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η Κάρτα του Αγρότη είναι ένα άρτιο τραπεζικό προϊόν με βάση τα σύγχρονα πρότυπα των τραπεζικών υπηρεσιών. Με τη συνεργασία μας με το υπουργείο επιτυγχάνουμε διασφαλίσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, καλύπτοντας τους αυστηρούς κανόνες διαχείρισης κινδύνων σε χρηματοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα απλουστεύουμε τις διαδικασίες για τον αγρότη, διευκολύνοντάς τον σημαντικά να αποκτήσει την κάρτα και την πρόσβαση που αυτή συνεπάγεται σε ρευστότητα».
Ο κ. Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε την Κάρτα του Αγρότη ως «ένα πρωτοποριακό τραπεζικό προϊόν για την αγροτική οικονομία και στοχεύει στην χρηματοδότηση του πυρήνα του κόστους παραγωγής του κάθε αγρότη, δίνοντάς του, όπως ήδη ανέφερα, πρόσβαση σε ρευστότητα όταν υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας κάθε παραγωγού. Έχουμε διαχρονικά σταθερή συνεργασία με το υπουργείο, τους φορείς και τους παραγωγούς.
Η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται ότι θα είναι βασικός αρωγός στις πρωτοβουλίες αυτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε διαδικασία επαφών και συνεργασιών και με άλλες τράπεζες, κυρίως συνεταιριστικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.