Μέσω βουλευτικής τροπολογίας στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη”, η οποία έγινε δ...
Μέσω βουλευτικής τροπολογίας στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη”, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προχωράει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.
Με τη νέα ρύθμιση (σ.σ. συμπεριλήφθηκε στο ν/σ ως άρθρο 54) με την οποία σε αντίθεση με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου Κουρουμπλή (σ.σ. «κατά παρέκκλιση των άρθρων 72 και 176 του ν. 3852/2010») καταργούνται τμήματα των σχετικών άρθρων του Καλλικράτη (72 και 176) που υποχρέωναν τους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα, δηλαδή πρακτικά να προσφεύγουν σε ανώτερο βαθμό, ώστε να ακυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση, δηλαδή μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 54 που περιελήφθη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (και σε αντίθεση με ότι προβλέπει ο νόμος για τον "Καλλικράτη") οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δύνανται στο εξής να μην ασκούν ή να παραιτηθούν από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα (εφέσεις ή αναιρέσεις) κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος συμβασιούχων στην υπηρεσία τους. Η παραίτηση από ένδικα μέσα αφορά χιλιάδες περιπτώσεις συμβασιούχων των ΟΤΑ οι οποίοι με προσφυγές τους στα δικαστήρια και με το επιχείρημα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πετύχαιναν με προσωρινά μέτρα την παραμονή τους στην υπηρεσία ή με πρωτόδικες η εφετειακές αποφάσεις την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεώνονταν να προχωρήσουν -όσοι από αυτούς το έκαναν και δεν παρέβαιναν το νόμο-σε εξάντληση ανώτερων ένδικων μέσων (εφέσεις η αναιρέσεις) με αποτέλεσμα στο Εφετείο ή στον Αρειο Πάγο να ακυρώνονται αρκετές προηγούμενες ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων και έτσι να απολύονται λόγω λήξης των συμβάσεων τους.
Η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται και να εντάσει σε κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο μόνον συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με αμετάκλητες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.
Ανάλογη ευνοική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ επιχείρησε πριν από λίγους μήνες να συμπεριλάβει σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά τελικώς το πολυνομοσχέδιο κατέληξε να μείνει στα συρτάρια του Υπουργείου. Όμως δεν είναι μόνον οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ. Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότρησης Ολγα Γεροβασίλη ενέταξε στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο ανάλογη ευνοική νομοθετική ρύθμιση(παραίτησης της δημόσιας διοίκησης από ένδικα μέσα) για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παρόμοια απόπειρα μονιμοποίησης συμβασιούχων των ΟΤΑ από την πίσω πόρτα είχε επιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά τελικώς αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.