HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

443 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Ξεκινούν οι αιτήσεις της προκήρυξης της Βιολογικής Γεωργίας, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται ακόμα άλλη μία πρόσκληση το 2017 που ...

Ξεκινούν οι αιτήσεις της προκήρυξης της Βιολογικής Γεωργίας, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται ακόμα άλλη μία πρόσκληση το 2017 που θα περιέχει ορισμένες προσθήκες όπως ρόδια, ακρόδρυα, ακτινίδια και σύκα, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε σχετική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 3 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά στην προκήρυξη της ερχόμενης εβδομάδας εντάσσονται οι εξής καλλιεργητικές ομάδες:
  • Ελαιοκομία
  • Σταφίδα (νέο)
  • Επιτραπέζια σταφύλια (νέο)
  • Σταφύλια οινοποιήσιμα
  • Μηλοειδή (νέο)
  • Πυρηνόκαρπα (νέο)
  • Εσπεριδοειδή (νέο)
  • Αραβόσιτος κτηνοτροφικός και εδώδιμος
  • Χειμερινά σιτηρά
  • Ρύζι
  • Μηδική, τριφύλλι
  • Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή
  • Όσπρια
  • Βαμβάκι
  • Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες
  • Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
  • Στη ζωική παραγωγή:
  • Αιγοπρόβατα
  • Βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτήκατεύθυνση
  • Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση
  • Στη δεύτερη πρόσκληση του 2017:
  • Ροδιά, Ακτινίδιο, Συκιά, Μικρόκαρπες ∆άσους, Αβοκάντο, Ακρόδρυα, Καπνός, Φυλλώδη Λαχανικά, Σταυρανθή, Βολβώδη, Καρότο, Πατάτα, Φραγκόσυκα.
Η Ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξώς:
Την προκήρυξη, την άλλη εβδομάδα, του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.
Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος  των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα  443 εκατ. ευρώ  Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή).
Παράλληλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Σύμφωνα με αυτά, το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016  έφτασε  στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ. 
Ανακοίνωσε, δε, ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, το μέτρο της Κατάρτισης  των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης  και εμπορίας  γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».
Από την μεριά του ο Αν. Υπουργός ΑΑ&Τ, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφίας της, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ ευχήθηκε σε μερικά χρόνια, με τις σωστές πολιτικές, να αποτελέσει η χώρα μας ένα βιολογικό περιβόλι όπου τα προϊόντα μας να διατηρούν ανταγωνιστική θέση στις εξειδικευμένες αγορές. Όσο αφορά στο νέο Μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι με την εφαρμογή του διευκολύνει τη διαφάνεια ενώ παράλληλα, με την πιστοποίηση της ετικέτας και τους ελέγχους, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά βιολογικών προϊόντων. Επίσης, δίνει λύση στο ζήτημα της πολυκαλλιέργειας και της συγκαλλιέργειας, πρακτικές που είναι στην φύση της βιολογικής καλλιέργειας και μέχρι τώρα υπήρχαν κωλύματα στην επιδότησή τους.
Τέλος, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι αγρότισσές μας, με τους οποίους προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα της βιολογικής γεωργίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
«Μέτρο 11 “Βιολογικές Καλλιέργειες” του ΠΑΑ 2014-2020»
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, σας ενημερώνουμε τα εξής:
1. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.
2. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.
3. Υπάρχουν τα ακόλουθα Υπομέτρα και Δράσεις:
Υπομέτρο 11.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
· Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
· Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
· Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
· Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
4. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος Πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (δράση 11.2.1).
5. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος Πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο Μέτρο που θα προκηρυχθεί.
6. Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.
7. To Μέτρο είναι συμβατό και με άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.
8. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι      30/11 εκάστου έτους.
Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί, το συνολικό ύψος  των πιστώσεων ανέρχεται σε  τετρακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (443.000.000) ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).
Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα 2 Υπομέτρα ως εξής:
Υπομέτρο 11.1 :  Εκατό εκατομμύρια  (100.000.000) ευρώ
· Δράση 11.1.1: Εξήντα έξι εκατομμύρια  (66.000.000) ευρώ
· Δράση 11.1.2: Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια (34.000.000) ευρώ
Υπομέτρο 11.2 : τριακόσια σαράντα τρία  εκατομμύρια (343.000.000) ευρώ
·Δράση 11.2.1: εκατόν ογδόντα τρία εκατομμύρια  (183.000.000) ευρώ
· Δράση 11.2.2: εκατόν εξήντα εκατομμύρια  (160.000.000) ευρώ
Προκειμένου η εφαρμογή του Μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ⁿ Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:
1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά, από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσων αφορά:
· την ιδιότητα του ενεργού  αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ),
· την ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερόμενου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ),
· την έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣ),
· τον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ), κ.α.. 
3.Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.
4.Ο Γενικός Γραμματέας ΑΠ&ΔΚΠ εκδίδει Απόφαση Ένταξης με το σύνολο των δικαιούχων.
5. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).
Επιπρόσθετα, έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών για το Μέτρο 11. Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν στη ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται και την έγκριση των προταθέντων αλλαγών, θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε νέα πρόσκληση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις νέες καλλιέργειες που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΠΑΑ
Προχωρούμε τις επόμενες ημέρες  στη προκήρυξη ενός μέτρου, πολύ σημαντικής βαρύτητας για  τη πολιτική μας στον αγροτικό χώρο, αυτού της Βιολογικής  Γεωργίας  και Κτηνοτροφίας.
Το συνολικό ύψος  των πιστώσεων ανέρχεται στα  443 εκατ. ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας θα δώσουν στη συνέχεια επί μέρους στοιχεία για το μέτρο, τι καινούργιο έχουμε εισαγάγει, αλλά και τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα.
Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.
Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό.
Θα ήθελα ωστόσο με την ευκαιρία της προκήρυξης του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας να αναφερθώ στην πορεία του ΠΑΑ, του βασικού εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης:
Πριν δύο μήνες  ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης με  Δελτίο Τύπου  ισχυριζόταν  ότι η απορρόφηση του ΠΑΑ στη χώρα μας ήταν προτελευταία στην ΕΕ με 5% όταν ο μ.ο. της  ήταν 12,4%, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το δικό μας ΠΑΑ είχε εγκριθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2015… κι αυτό με δικές μας ενέργειες.
Ατύχησε όχι μόνο γιατί, όπως ανέφερα  απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, το ποσοστό μας ήταν ήδη στο 9% με το μ.ο. της ΕΕ να είναι στο 13,7% και αρκετές χώρες ήταν κάτω από το ποσοστό μας ή πολύ κοντά στο δικό μας.
Ατύχησε επιπλέον γιατί το τελικό μας ποσοστό για το 2016  έφτασε  στο 16% και το ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ. 
Υποβλήθηκε επίσης στην Ε.Ε. η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ με βελτιωτικές προσθήκες που αφορούν σε μια σειρά μέτρων στη βάση της διαβούλευσης που έγινε κατά την ενεργοποίησή τους.
Θέλω να υπενθυμίσω επίσης  τα μέτρα του ΠΑΑ που έχουν ήδη προκηρυχθεί και υλοποιούνται ή βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης:
· Το μέτρο ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση)  με 243,5 εκατ. ευρώ (πληρώθηκε ήδη) ,
· Το μέτρο των νέων γεωργών που θα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου, με 241 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους,
· Την κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, δαπάνης  322 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για το ΕΠΑλΘ.    
Θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα , όπως έχουμε δεσμευτεί:
· το μέτρο της Κατάρτισης  των Νέων Γεωργών
· Το μέτρο της Μεταποίησης  και εμπορίας  γεωργικών προϊόντων
· Το  υπομέτρο 4.2 Στήριξης  για επενδύσεις στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
· Η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στο γεωργικό τομέα.
Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με βασικό εργαλείο το ΠΑΑ, και με ένα στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε από την πρώτη στιγμή βήμα – βήμα:
Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα , των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών.
Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες.
Με τις πληρωμές   του 2016  κάναμε και  ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάγκα στον αέρα, καταβάλλοντας  στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις ,ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008 περί τα 3,7 δις ευρώ.
Συνεχίσαμε με τη διασφάλιση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι οι αγρότες θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη επιβάρυνση από τις συμφωνίες με τους θεσμούς.
Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, τη ρευστότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, το εργόσημο κ.λπ.
Και ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.