Σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας...
Σε καλό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ο οποίος τόνισε οτι η οριστική συμφωνία θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος.
Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, στην πρότασή του για το ζήτημα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι συμμετέχει στη Διάσκεψη με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται παράλληλα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος.
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ εάν διαφανεί λύση, στη Γενεύη αναμένεται να παρευρεθούν και οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στο α’ μέρος των συζητήσεων, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Αθήνα θεωρεί το καθεστώς των εγγυήσεων παρωχημένο και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.
Χαρακτήρισε δε, απαραίτητη την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.
Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός η κατάθεση χαρτών
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».
Από τη πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός χάρτης πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν και βρίσκεται εντός των ορίων για ποσοστό εδάφους 29,2% που θα ελέγχεται από τη τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις.
«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι κατά την πρώτη φάση, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία ταυτοποιήθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση αλλά μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» τόνισε ο ίδιος, που παράλληλα υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν μοναδική ατζέντα τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.
«Εκείνοι που αξίζουν τα όσκαρ είναι ο Αναστασιάδης και ο Ακιντσί» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «σήμερα έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Κατέστη εφικτό να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα». Το ζητούμενο, συμπλήρωσε, είναι να βρεθούν τα εργαλεία για να εφαρμοστούν οι διακανονισμοί.
Συνέχισε δε τονίζοντας: «Είμαστε ευτυχείς που είναι εδώ και η ΕΕ - Θέλουμε το ΣΑ να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα έχει αποτέλεσμα».
Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων εξήγησε πως πολλές προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος
«Δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία. Εδαφικό, περιουσιακό, σχέσεις με ΕΕ είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητάμε. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου» σημείωσε.
Τόνισε δε ότι η συμφωνία θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.