«Ανάσα» στους αγρότες που έχουν «κόκκινα δάνεια» στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) και μετέχουν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς δίνει από...
«Ανάσα» στους αγρότες που έχουν «κόκκινα δάνεια» στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) και μετέχουν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς δίνει απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αναγνωρίζει πως το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, αφορά και τα νομικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργικών εργασιών.
Με αυτό τον τρόπο η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επεκτείνει την προνομιακή μεταχείριση που έχουν οι αγρότες και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.) , σύμφωνα με το Ν. 3259/2004. Η Ολομέλεια αποφάνθηκε πως η ρύθμιση καταλαμβάνει και τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς αποσκοπούν «στην προσέλκυση και ενίσχυση νέων κυρίως στη συστηματική εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών».
Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικράτειας έκριναν ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Τα νομικά αυτά πρόσωπα (εταιρείες, κ.λπ.) να έχουν συσταθεί από πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Η κύρια δραστηριότητά τους να «συνίσταται πράγματι στην άσκηση γεωργικών εργασιών, σχετικών με συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, από την οποία αντλούν τα εισοδήματά τους».
- Για τη σύσταση των νομικών αυτών προσώπων να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικα.
Επιπλέον, η Ολομέλεια τόνισε ότι η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση καταλαμβάνει και τους δανειολήπτες εκείνους που δεν είναι πλέον αγρότες («έχουν χάσει την ιδιότητα του αγρότη»).
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση της ισχύος του Νόμου 3259/2004 υπέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΑΤΕ («κόκκινα δάνεια»), που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. Η εν λόγω ρύθμιση ήταν ευνοϊκότερη έναντι άλλων κατηγοριών δανειοληπτών-οφειλετών και συγκεκριμένα προέβλεπε ότι «για τα δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από το 1990, η συνολική οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 150% του δανείου».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.