Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στην περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδ...
Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στην περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση των Οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων.
Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση επιχειρείται ανασχεδιασμός του Υγειονομικού Χάρτη, αλλά συγκαλυμμένα, και με τρόπο που αποσκοπεί στην ουσιαστική κατάργηση Νοσοκομείων, Τμημάτων, Κλινικών και στη μείωση των οργανικών θέσεων του προβλεπόμενου προσωπικού.
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα δημόσια νοσοκομεία
Γίνεται διάκριση Νοσοκομείων σε Γενικά και Ειδικά. Τα Γενικά Νοσοκομεία μπορούν να χαρακτηρίζονται Περιφερειακά όταν οι οργανικές κλίνες τους είναι 450 και πάνω, συμπεριλαμβανομένων και των κλινών των αποκεντρωμένων δομών.
Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι υποκρύπτει κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας Νομαρχιακών Νοσοκομείων, με τη συγχώνευσή τους με άλλα Νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας.
Το σχέδιο νόμου προτείνει οι Νοσηλευτικές Μονάδες που βρίσκονται στα όρια της ίδια περιφερειακής ενότητας (νομού) να ενοποιούνται ή να διασυνδέονται με υπουργική απόφαση, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ του υπουργείου Υγείας.
Κατ’ εξαίρεση μπορούν να διασυνδέονται και Νοσηλευτικές Μονάδες όμορων νομών, σε περίπτωση που οι γεωγραφικές αποστάσεις το επιτρέπουν. Τα εν λόγω Νοσοκομεία έχουν ενιαία Διοίκηση και ενιαίες Διευθύνσεις/Υπηρεσίες.
«Με το άρθρο αυτό επιχειρείται η κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας Νοσοκομείων εντός της κάθε Περιφέρειας. Θα υπάρξουν καταργήσεις Νοσοκομείων που θα λειτουργούν ως παραρτήματα (χωρίς αυτόνομο οργανισμό) άλλων Νοσοκομείων. Τα σημερινά διασυνδεόμενα Νοσοκομεία θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Επίσης θα υπάρξουν ενοποιήσεις μεγάλων Νοσοκομείων με Ενιαίο Οργανισμό και λειτουργία με προφανή κατάληξη την σταδιακή απορρόφησή τους στο Νοσοκομείο που θα επιλεγεί ως έδρα του Νομικού Προσώπου» αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Ριζική αναδιάρθρωση Υπηρεσιών
Το Σχέδιο Νόμου προτείνει –σωστά, κατά την ΠΟΕΔΗΝ- τη σύσταση Υπηρεσίας Επιστημόνων, Τεχνολόγων και Επαγγελμάτων κλάδων Υγείας ως Διεύθυνση. Ως αντιστάθμισμα, όμως, επιχειρείται η κατάργηση δεκάδων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων (Διευθύνσεις, Υποδιευθύνσεις, Τμημάτων) των Νοσοκομείων.
Τα περίπου 2.100 οργανικά τμήματα που υπάρχουν σήμερα θα συρρικνωθούν σε 1.400 όπως προβλέπει η Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Στη νέα Διεύθυνση που συστήνεται των Επιστημόνων, Τεχνολόγων και Επαγγελμάτων Κλάδων Υγείας εντάσσεται όλο το επιστημονικό προσωπικό, πλην των ιατρών. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία, ειδάλλως υποβαθμίζονται σε απλό Τμήμα της νέας Υπηρεσίας.
Ανοίγει ο δρόμος για μετατάξεις και μετακινήσεις
Μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού των οργανικών θέσεων που προέβλεπε το Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων (ΠΔ 87/1986). Στο Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων στη Διοικητική Υπηρεσία εντάσσονται οι οργανικές θέσεις της νέας Διεύθυνσης των Επιστημόνων και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου ο συντελεστής των οργανικών θέσεων ανά κλίνη, μειώνεται στο 2,60 από 3 που είναι στο Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων.
Στις τρεις Υπηρεσίες (Επιστημονική, Διοικητική, Τεχνική) που στο Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων ανήκαν στην ενιαία Διοικητική Υπηρεσία ο συντελεστής των οργανικών θέσεων μειώνεται δραστικά στο 0,35 - 0,65 ανά κλίνη από 1,05 - 1,20 που ήταν στο Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων).
Συνεπώς, εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπεράριθμο προσωπικό και στις τρεις υπηρεσίες με κίνδυνο διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών μετατάξεων του προσωπικού και ιδιωτικοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.