Χωρίς συμφωνία, καθώς παραμένουν σημαντικά «αγκάθια», αλλά με σημαντική πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με την κυβέρ...
Χωρίς συμφωνία, καθώς παραμένουν σημαντικά «αγκάθια», αλλά με σημαντική πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση στο Χίλτον, με τους πρώτους να αναχωρούν πλέον από την Αθήνα.
Ανοιχτά παραμένουν, όπως δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, τα εργασιακά και το μέγεθος του πακέτου από το 2019.
Διαφωνίες εντοπίζονται και στην ισορροπία των αντίμετρων, με την ίδια κυβερνητική πηγή να αναφέρει ως παράδειγμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο.
«Διάφορα ζητήματα θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.
Τα κύρια «αγκάθια»
➤Το μέγεθος του πακέτου.
➤Κάποιες διαφορές στο «ισορροπημένο» πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί η δημοσιονομική απόδοση του φόρου μετά το 2019 στο πλαίσιο των αντίμετρων για τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ οι θεσμοί δεν θέλουν παρεμβάσεις.
➤Τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.
➤Αφορολόγητο. Το ύψος του αφορολόγητου δεν έχει κλειδώσει. Παραμένει το σενάριο των 5.900 ευρώ, όμως η ελληνική πλευρά παζαρεύει και τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, αλλά και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
➤Συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει περικοπή των συντάξεις χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.