γράφει ο Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος Και τι δεν ειπώθηκε για κείνο το τραγικό δυστύχημα στη Θήβα, άλλος το «κοντό του» άλλος το «μακ...
γράφει ο Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Και τι δεν ειπώθηκε για κείνο το τραγικό δυστύχημα στη Θήβα, άλλος το «κοντό του» άλλος το «μακρύ του». Στο συμβάν μπήκε και «πολιτική άποψη», είναι να γελάει κανείς με δήλωση εκλεγμένου εκπροσώπου στο Κοινοβούλιο «για ταξικό τροχαίο» επειδή ο υπαίτιος νεαρός, ήταν γιος πλουσίου, άλλος του Κοινοβουλίου, μίλησε για σύνταξη νομοσχεδίου για τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και ότι εκεί θα υπάρξει «ταξική συμπεριφορά», ως προς την επιβολή των προστίμων, για τις παραβάσεις, άκουσον – άκουσον ο παραβάτης θα πληρώνει ανάλογα με την οικονομική επιφάνειά του, δηλαδή οι φτωχοί θα πληρώνουν λίγα και οι πλούσιοι για την ίδια παράβαση θα πληρώνουν περισσότερα.
Δεν θα ασχοληθώ με τα λεγόμενά τους, γιατί αγγίζουν ιδεολογίες και δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, ένα θα πω «δυστυχώς παραφρονήσαμε».
Εκλεκτοί μου συμπατριώτες το μεγάλο θαύμα κρατάει πέντε μέρες και το μικρό δύο, θα ξεχαστεί απ’ όλους και πάλι θα συμβαίνουν τροχαία με νέους ανθρώπους να οδεύουν την «οδό τη μακαρία».
Αξιώθηκα να ηγηθώ της Τροχαίας Αττικής επί τετραετία και της Τροχαίας Ελλάδας ένα χρόνο και είδαν «τα μάτια μου πολλά», δεν είμαι «σπουδαγμένος» συγκοινωνιολόγος, όμως το πέρασμά μου από αυτές τις υπηρεσίες με όπλισαν με πείρα για τα τροχαία ατυχήματα. Τότε μεσουρανούσε στα ΜΜΕ ο δημοσιογράφος Άρης Σταθάκης που «ασχολιόταν» με τα τροχαία ατυχήματα. Είδα και έπαθα να συνεννοηθούμε για τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, για μένα «έφταιγε» ο παράγων άνθρωπος, για κείνον, όλα τα άλλα, με ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής και του ανθρώπου.
Τελικά συναντηθήκαμε κάπου προς το μέρος μου, όταν του είπα το αυτοκίνητο το οδηγεί ο άνθρωπος και ότι λέει στο αυτοκίνητο κάνει ο δρόμος είναι αυτός που είναι, το αυτοκίνητο θα τον πάει, όπως εσύ ο οδηγός «του πεις».
Τότε είχα γράψει και στα διαδίκτυα και στον τύπο για συμμετοχή του παράγοντα ανθρώπου στο τροχαίο κατά ποσοστό 85% και το υπόλοιπο ανήκει στο αυτοκίνητο στο δρόμο και άλλους παράγοντες.
Ξεκινήσαμε τότε αγώνα, για την μείωση των τροχαίων και μάλιστα των θανατηφόρων με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση θανάτων, νέων ανθρώπων και τότε έλεγαν στα ΜΜΕ και «ένας νεκρός λιγότερος» είναι επιτυχία.
Θα το πω και δεν έχω κανένα πρόβλημα αν με κατηγορήσει κανείς, ότι λέω καλά λόγια για έναν Υπουργό. Ναι τη συστηματική ενασχόληση με τα τροχαία ξεκίνησε ο Υπουργός Γεώργιος Ρωμαίος που έβαλε στο παιχνίδι παράγοντες, του πνευματικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου, ως και τον αείμνηστο πρόεδρος Κωστή Στεφανόπουλο, με σποτάκια που ‘παιζαν καθημερινά στα ΜΜΕ, με θέμα τα τροχαία ατυχήματα.
Αγώνας έγινε, για τις ζώνες ασφαλείας, τα κράνη, τα μέθη, τα κινητά τηλέφωνα έως ότου ο κόσμος καταλάβει ότι «οι ζώνες και τα κράνη» σώζουν ζωές.
Σωτήρη Τσενέ, εκλεκτέ συνάδελφε και συντοπίτη, τα θυμάσαι όλα αυτά; Τι αγώνας γινόταν τότε και δεν θέλω να απαξιώσω κανέναν μεταγενέστερο Υπουργό ή συνάδελφο πάνω στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, όμως αυτό που ξεκίνησε τότε ο Ρωμαίος και με τη σύνταξη του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία έμεινε στα χαρτιά, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ότι «μικρομάθεις δεν γερονταφήνεις».
Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας μετέτρεψε και τις κλήσεις της τροχαίας για παραβάσεις και μάλιστα σοβαρές σε εισπρακτικό εργαλείο των Δήμων του Κράτους και κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του λαού, ότι στα ταμεία της Αστυνομίας δεν μπαίνει δεκάρα, παρά μόνο στα ταμεία της αυτοδιοίκησης. Επαναλαμβάνω, είναι η επιβολή των προστίμων «εισπρακτικό μέτρο», γιατί πως αλλιώς θα δικαιολογήσεις «ότι αν πληρώσεις την κλήση εντός 10ημέρου, πληρώνεις το μισό πρόστιμο, πως λοιπόν θα αποτρέψεις τον υποψήφιο παραβάτη να μην παραβιάσει το «κόκκινο», όταν ξέρει ότι το «κέφι του και τη μαγκιά του την έκανε» με το μισό πρόστιμο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της παραβίασης του σηματοδότη, ή το προσπέρασμα και τόσα άλλα.
Τελειώνοντας, θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους, με αφορμή το συμβάν της εθνικής, να φτιάξουν εκείνο το νομοσχέδιο για την κυκλοφοριακή αγωγή, να σωθεί η νεολαία της πατρίδας μας και ας αφήσουμε τα ακριβά αυτοκίνητα, τους κακούς δρόμους, τον κακό οδηγό να συνετίσουμε και να τον πείσουμε ότι η ταχύτητα «σκοτώνει», πάνω από 120 χιλ. ταχύτητα ότι και να σου συμβεί το αυτοκίνητο είναι ακυβέρνητο.
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ
από το Σκεπαστό
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.