Στην Πάτρα βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ο οποίο συμμετείχε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συν...
Στην Πάτρα βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ο οποίο συμμετείχε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη Ηλίας, και ανακοίνωσε αμειβόμενο πρόγραμμα 9μηνης μαθητείας 2.000 αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο οποίο θα συμμετάσχουν 35 άτομα από τη Δυτική Ελλάδα.
Ωστόσο η παρουσία του στην περιοχή ήταν «περιπετειώδης» η αρχικά προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για το μεσημέρι αναβλήθηκε αφού έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών όπου θα πραγματοποιείτο συγκεντρώθηκαν περίπου 50 φοιτητές οι οποίοι ήθελαν να τον συναντήσουν για το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων της παιδείας. Μιλώντας για την αναβολή αυτή ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις που ειδικά στο θέμα του προσφυγικού θα αδικούσαν την χώρα μας και στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς. Το λέω αυτό γιατί η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αλλά και με περίσσευμα ανθρωπιάς κάνει πολλά παραπάνω από το χρέος της απέναντι στους κατατρεγμένους ανθρώπους που βρίσκονται στην χώρα μας παρά την θέλησή τους. Μια εικόνα που θα κυκλοφορούσε στα διεθνή ΜΜΕ θα ήταν συκοφαντική για την χώρα μας και θα αντέστρεφε την πραγματικότητα».
Σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας του ΕΑΠ με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έκανε λόγο για μια ευρύτατης συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Η συνυπογραφή από το υπουργείο έχει την έννοια της στήριξης αυτή της ελπιδοφόρας προσπάθειας και στην υπόσχεση ότι θα παρασχεθούν όλες οι δυνατές υποδομές και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ολοκληρωθούν οι στόχοι αυτού του πρωτοκόλλου», συμπλήρωσε ο κ. Μπαξεβανάκης.
Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε αναλυτικά για το μεταλυκειακό έτος στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων το οποίο τους δίνει την ευκαιρία σε όσους συμμετάσχουν, για εννέα μήνες, να κερδίσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχείρησης (4 μέρες την εβδομάδα) καθώς και να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα (μια φορά την εβδομάδα). «Προβλέπεται αμοιβή στο 75% του κατώτερου μισθού, πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Γίνεται με βάση πρόγραμμα σπουδών που προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των 9 μηνών, μετά από πιστοποίηση οι απόφοιτη αποκτούν το επίπεδο προσόντων 5 όπως καθορίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Έχουν εξασφαλιστεί 2.000 θέσεις και γίνεται αποδεκτό με μεγάλη ευχαρίστηση από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να αποτελέσουν τα ΕΠΑΛ μια ελεύθερη και ισότιμη επιλογή των μαθητών με τα υπόλοιπα λύκεια. Αυτόν τον στόχο συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας της Μυρσίνης και την κατάσταση που επικρατούν εκεί διέψευσε τα όσα υποστήριζαν το πρωί οι φοιτητές που ήθελαν να τον συναντήσουν, για την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στους φιλοξενούμενους. «Με το φαγητό υπάρχει μια ιδιαιτερότητα δεν ταιριάζουν πολλές φορές οι μερίδες με τις προτιμήσεις τους και το διαιτολόγιο που έχουν στις πατρίδες τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ποιότητα του φαγητού, η οποία ελέγχεται τακτικά. Γίνονται προσπάθειές να διαφοροποιηθεί το διαιτολόγιο. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ικανοποιηθεί και αυτή η απαίτηση», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας.
Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων ο κ. Μπαξεβανάκης είπε: «Δεν ακούσαμε κανένα παράπονο σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που του παρέχεται στο δημοτικό και το γυμνάσιο του Νεοχωρίου. Οι εκπαιδευτικοί μας, που είναι αναπληρωτές, με μεγάλο μεράκι και ζήλο, και οι διευθυντές των δύο σχολείων ανταποκρίνονται και παραπάνω από ότι θα περιμέναμε. Είναι μια δουλειά που θέλει μεγάλη προσπάθεια, αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο παράπονο… Στόχος μας είναι από τη νέα σχολική χρονιά τα παιδιά που θα παραμείνουν στην χώρα μας να ενταχθούν κανονικά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα». Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας στην Μυρσίνη το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέδωσε δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα διατεθούν στις δομές εκπαίδευσης των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης εξήγησε ότι στο πρόγραμμα για των ΕΠΑΛ συμμετέχουν συνολικά 5 δομές στη Δυτική Ελλάδα, 2 στην Αχαΐα, 2 στην Ηλεία και ένα στην Αιτωλοακαρνανία. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι 35 και ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι θα καλυφθούν στο σύνολό τους. Για το πρωτόκολλο με το ΕΑΠ εξήγησε ότι θα αποτελέσει πρόκριμα για την εφαρμογή του και με άλλες Διευθύνσεις της χώρας. « Μπορεί να μας βοηθήσει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης δασκάλων και καθηγητών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.