Ο ρόλος των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης εκδήλωσης που διοργάνωσε από...
Ο ρόλος των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης εκδήλωσης που διοργάνωσε απόψε το think tank ΡΕΥΜΑ (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Αθανάσιος Σκορδάς, «δεν αρκεί να κρατηθεί η χώρα, μόνο δημοσιονομικά. Η λύση είναι να τρέξουμε αναπτυξιακά, να τρέξουμε παραγωγικά. Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι να μην το βάλουμε κάτω. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ζητάμε για την χώρα και μετά να τα αλλάξουμε όλα όσα μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση: δομές, συνήθειες, πρακτικές και πρόσωπα».
Ο Αθανάσιος Σκορδάς επεσήμανε στην ομιλία του ότι όποτε η Ελλάδα βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση, σώθηκε μόνο όταν έβαλαν οι Έλληνες τον πατριωτισμό τους πάνω από όλα. «Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία, ένα μόνο μας έβγαζε από το αδιέξοδο. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Αυτό χρειαζόμαστε και σήμερα. Έναν νέο πατριωτισμό που θα δίνει νόημα και υπόσταση στην καθημερινή μας ζωή. Διότι σήμερα πατριώτης είναι αυτός, που αγωνίζεται η Ελλάδα να επανακτήσει κύρος στη διεθνή σκηνή, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε επιχειρηματική. Πατριώτης είναι αυτός που εργάζεται για να κτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία της παραγωγής και της εξωστρέφειας, γιατί στον πυρήνα του προβλήματος δεν είναι το χρέος, αλλά η απουσία πελατών για την χώρα».
Το ΡΕΥΜΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, κάλεσε στη σημερινή εκδήλωση τον σύνδεσμο επιχειρήσεων ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προκειμένου να αναδείξει ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν ένα επιτυχημένο αγώνα στις διεθνείς αγορές, με όρους οικονομικού πατριωτισμού με αγάπη και πάθος για την Ελλάδα.
Ο Αθανάσιος Σκορδάς στην ομιλία του τόνισε ότι «χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να συγκροτήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ το κάνουν πράξη. Είναι στο χέρι μας να αρνηθούμε την ήττα της χώρας. Προϋπόθεση αυτού του νέου πατριωτισμού, είναι η ατομική και συλλογική αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα όποτε εμπιστεύεται τις δυνάμεις των πολιτών της, μεγαλουργεί. Απέναντι στην μιζέρια αντιτάσσουμε την πίστη στις δυνατότητές μας».
Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πλάτων Μαρλαφέκας, μέλος ΔΣ του ΡΕΥΜΑτος και αντιπρόεδρος της LUX Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι εμείς που στηρίζουμε την πρωτοβουλία, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην αξία των ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης, αλλά και στον Έλληνα επιχειρηματία. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να επιμένουμε να δημιουργούμε σε αυτό το οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα, «η αναστροφή της καθοδικής πορείας και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί κοινή λεκτική αποστροφή όλων, δεν είναι για εμάς απλή διαπίστωση. Είναι μια καθημερινή οργανωμένη, καινοτόμα και δημιουργική διαδικασία, που ανατροφοδοτεί την ελληνική οικονομία και την διατηρεί ακόμα ζωντανή. Όλοι εμείς στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, συμμετέχουμε ενεργά τόσο στην μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, όσο και στην διασφάλιση του θετικού κοινωνικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συμβολή των ελληνικών εταιρειών οφείλει να είναι ακόμα πιο έντονη και συστηματική στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μας και την συνολική αναγέννηση της χώρας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η συστηματική προβολή της χώρας μας ως "τόπου-προέλευσης" αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών, επώνυμων και ασφαλών παραγωγικών δραστηριοτήτων, είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική για την διεθνή αποκατάσταση της εικόνας της, η οποία θα διευκολύνει τόσο την διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των ελληνικών εταιρειών, όσο και την εισροή επενδυτικών πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την μεγέθυνση της οικονομίας μας».
Ο Πλ. Μαρλαφέκας στην ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι συνεχώς γίνεται συζήτηση για την ανάγκη εξωστρέφειας, την ανάγκη να αναπτυχθούν οι ελληνικές εξαγωγές ως, ίσως, μόνη σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταναλώνουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από ό,τι ελληνικά, άλλοτε από επιλογή, άλλοτε χωρίς καν να το γνωρίζουν.
«Κάθε φορά που καταναλώνεται ένα εισαγόμενο ή τοπικά παραγόμενο πολυεθνικών συμφερόντων τρόφιμο, ποτό, αναψυκτικό, καθαριστικό ή καλλυντικό δημιουργείται μεν έσοδο στην ελληνική οικονομία, το καθαρό αποτέλεσμα του οποίου με όρους προστιθέμενης αξίας, προβαλλόμενης στο σύνολο της κατανάλωσης, δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε εμείς οι Έλληνες να ζούμε ως "Ευρωπαίοι", να επενδύουμε στο μέλλον και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τις παλιές αμαρτίες. Χάνεται η ευκαιρία, ώστε μια ελληνική παραγωγός εταιρεία να πουλήσει ένα ίδιο προϊόν, ίσης κατ' ελάχιστο ποιότητας, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία προς όφελος της κοινής μας τσέπης. Χάνεται αξία και από την εφοδιαστική αλυσίδα. Χάνεται η πιθανότητα δυνητικών εξαγωγών. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία» ανέφερε το μέλος ΔΣ.
Από την πλευρά του ο διευθυντής μάρκετινγκ και εξαγωγών της Agrino ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας ΑΒΕΕ και πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ Άγις Πιστιόλας, επεσήμανε στην ομιλία του ότι «η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση για πάνω από επτά χρόνια, με την επιχειρηματικότητα να διανύει ίσως τις δυσκολότερες εποχές της. Τα προβλήματα είναι καθημερινά και τα βιώνει ο καθένας μας. Πολλές εταιρείες κλείνουν ή μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, με την Βουλγαρία να έχει υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες νέα ΑΦΜ από την Ελλάδα».
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Άγι Πιστιόλα, «υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που βλέπουν προκλήσεις, ευκαιρίες και σε πείσμα των καιρών παραμένουν στην Ελλάδα. Είναι κρίσιμη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε τη στροφή σε ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να γίνει μια αδιάκοπη και συντονισμένη προσπάθεια, από τις Ελληνικές υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του επιχειρείν, τους νέους, τους ίδιους τους πολίτες. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και οφείλουμε όλοι μας να μην τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες».
Για να υπάρξει βελτίωση, σύμφωνα με τον πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ, «χρειάζεται να προταχθεί η διαφάνεια, η ακεραιότητα και το αίσθημα δικαίου σε όλους τους τομείς. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε ένα γόνιμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και μια νέα, μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή και εθνική στρατηγική, με όραμα και συγκεκριμένους στόχους, το οποίο θα βασίζεται στην ποιότητα, την αξιοπιστία, την καινοτομία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία.
Κινητήριος μοχλός σε αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι πλέον το κράτος, αλλά οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Τόσο η Πολιτεία, όσο και οι επιχειρήσεις, οφείλουν να προσπαθήσουν και να θέσουν τις βάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ο εθνικός πλούτος που χρειάζεται. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν καταφέρουμε να παράγουμε καλύτερα και διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον, μια πιο στοχευμένη ενίσχυση της βιομηχανίας της χώρας θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών - ένας κρίσιμος παράγοντας για την θετική αναστροφή της οικονομίας» ανέφερε ο Άγις Πιστιόλας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.