Με πολύ μικρές αλλαγές θα φτάσει το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, στο τραπέζι των 27 αρχηγών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται ...
Με πολύ μικρές αλλαγές θα φτάσει το τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, στο τραπέζι των 27 αρχηγών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.
Όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, ως βασικό σημείο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι/προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.
Στην παράγραφο που αναφέρεται στο «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζεται με ελαφρώς διαφοροποιημένη έκφραση, αλλά με ίδιο το βασικό νόημα, ότι «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη».
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης τις «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, το κείμενο των «27» έχει διαφοροποιηθεί. Ειδικότερα, η επιθυμία για «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» γίνεται «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».
Σχετικά με την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου») το νέο κείμενο προσθέτει μια αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.
Η τελική διακήρυξη που θα υπογράψουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «αποδεκτή» από όλους, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, η οποία νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για πιθανότητα να μην δεχθεί την διακήρυξη εάν το έγγραφο δεν θίγει ζητήματα που η Βαρσοβία θεωρεί σημαντικά.
Αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Ρώμη
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής, μετά την επίθεση στο Λονδίνο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
Αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας στην ιταλική πρωτεύουσα. Το επίπεδο συναγερμού στην Ιταλία βρίσκεται ήδη στο 2. Περίπου 3.000 αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας προβλέπεται να αναπτυχθούν αλλά ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει έως και τις 5.000 μετά την επίθεση στο Λονδίνο.
Ο Μινίτι είπε πως θα αναπτυχθούν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας «σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος» σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και επίσης σε τουριστικά μέρη που είναι γεμάτα επισκέπτες.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.