"Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα για το ΕΚΑΒ" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσιο Νο...
"Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα για το ΕΚΑΒ" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσιο Νοσοκομεία. Στην ανακοίνωση, κάνει λόγο και για τις διακομιδές στα Καλάβρυτα τονίζοντας οτι: "Ο Δήμος Καλαβρύτων, αποτελείται από δύσβατα αποκλεισμένα πολλές φορές λόγω κακοκαιρίας χωριά. Οι αποστάσεις από το Νοσοκομείο σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες είναι άνω της μίας ώρας. Λειτουργεί ένα Ασθενοφόρο στη βάρδια στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας. Βέβαια όταν υπάρχουν διασώστες. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων προμηθεύτηκε από δωρεά ένα Ασθενοφόρο που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης Διασωστών. Για την κάλυψη των αναγκών του Χιονοδρομικού Κέντρου αναγκάστηκε να συνάψει σύμβαση με Ιδιωτική Εταιρεία Ασθενοφόρων!!! Το έπραξε αυτό με δεδομένο ότι κινδύνευσαν δεκάδες Ασθενείς που διακομίσθηκαν το χειμώνα σε καρότσες αγροτικών. Στην Σύσκεψη που έγινε την Κυριακή 26/3/2017 στο Κ.Υ. Χαλανδρίτσας (το πάνε για κλείσιμο) των Φορέων της περιοχής, έθεσαν για άλλη μία φορά το ζήτημα στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που κλήθηκε και ήταν παρών στη σύσκεψη. Δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω."
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών βασικών ειδικοτήτων, την έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων (όπως Αξονικοί) και την αδυναμία να εκτελέσουν ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι ανάγκες σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ τα τελευταία 3 χρόνια αυξήθηκαν 30%. Αυτό δείχνει την κατάρρευση των Δημοσίων Νοσοκομείων, σε προσωπικό, υλικά, υποδομές και ιατρικά μηχανήματα. Οι ανάγκες σε διακομιδές αυξάνονται και του ΕΚΑΒ ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει η διαχειριστική του ικανότητα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Νοσοκομείο Ζακύνθου: (τρείς μήνες κλειστά τα χειρουργεία) διακομιδές κατά μέσο όρο 2 εκτάκτων περιστατικών καθημερινά προς τα Νοσοκομεία των Πατρών.
Νοσοκομεία Ηλείας (Πύργος – Αμαλιάδα): διακομιδές κατά μέσο όρο 3 εκτάκτων περιστατικών καθημερινά προς τα Νοσοκομεία Πατρών.
Νοσοκομεία Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο – Μεσολόγγι): διακομιδές κατά μέσο όρο 4 εκτάκτων περιστατικών καθημερινά προς τα Νοσοκομεία των Πατρών.
Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: διακομιδές κατά μέσο όρο 4 εκτάκτων περιστατικών την εβδομάδα προς Νοσοκομεία εκτός νησιού.
ΤΟ ΕΚΑΒ 3ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δυτικής Ελλάδας διαθέτει στην κίνηση καθημερινά 19 – 22 Ασθενοφόρα. Καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς).
Διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 20 έτη και έχουν διανύσει 700.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα.
Για να καλυφτούν οι ανάγκες της Περιφέρειας χρειάζονται να είναι στην κίνηση και τα 48 Ασθενοφόρα που διαθέτει. Δυστυχώς τα μισά είναι χαλασμένα. Πριν τρία χρόνια με 30% λιγότερες διακομιδές Ασθενών, το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας διέθετε στην κίνηση 30 Ασθενοφόρα.
10 ασθενοφόρα είναι παροπλισμένα με βλάβες που μπορούν να επισκευαστούν αρκεί να υπήρχαν λίγα χρήματα. Δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Πεθαίνουν οι Ασθενείς για ελάχιστα χρήματα. Παρ’ ότι επανειλημμένως αναδείξαμε το ζήτημα δεν συγκινήθηκε ο κος Πολάκης. Μόνο βρίζει!!!
Η κάλυψη με ασθενοφόρα των περιοχών ευθύνης της 3ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος είναι η εξής:
Για τη Ζάκυνθο, τη Κεφαλλονιά, την Ηλεία λειτουργεί ένα Ασθενοφόρο τη βάρδια για ολόκληρο το νησί. Όταν χρειασθεί δεύτερη διακομιδή έκτακτου περιστατικού, που είναι καθημερινό φαινόμενο, οι εν λόγω Ασθενείς βρίσκονται στο έλεος του θεού. Δυστυχώς κινδυνεύει η ζωή τους.
Η Βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία είναι τελείως ακάλυπτη από Ασθενοφόρο (Βόνιτσα, Αστακός, Μύτικας κ.α.). Υπάρχει ένα Ασθενοφόρο στο Μύτικα που δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ, αλλά είναι μόνιμα χαλασμένο. Στην Αχαΐα μειώθηκαν οι τομείς, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο χρόνος των διακομιδών.
Τα 19 εναπομείναντα παλαιά Ασθενοφόρα που είναι στην κίνηση κάνουν 10.000 χιλιόμετρα το μήνα χωρίς συντήρηση. Σύντομα θα «τα φτύσουν».
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Αποτελείται από 45 χωριά δύσβατα αποκλεισμένα πολλές φορές λόγω κακοκαιρίας. Οι αποστάσεις από το Νοσοκομείο σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες είναι άνω της μίας ώρας. Λειτουργεί ένα Ασθενοφόρο στη βάρδια στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας. Βέβαια όταν υπάρχουν διασώστες. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων προμηθεύτηκε από δωρεά ένα Ασθενοφόρο που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης Διασωστών. Για την κάλυψη των αναγκών του Χιονοδρομικού Κέντρου αναγκάστηκε να συνάψει σύμβαση με Ιδιωτική Εταιρεία Ασθενοφόρων!!! Το έπραξε αυτό με δεδομένο ότι κινδύνευσαν δεκάδες Ασθενείς που διακομίσθηκαν το χειμώνα σε καρότσες αγροτικών. Στην Σύσκεψη που έγινε την Κυριακή 26/3/2017 στο Κ.Υ. Χαλανδρίτσας (το πάνε για κλείσιμο) των Φορέων της περιοχής, έθεσαν για άλλη μία φορά το ζήτημα στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που κλήθηκε και ήταν παρών στη σύσκεψη. Δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
ΦΑΡΣΑΛΑ Θεσσαλίας: Υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ χωρίς όμως να διαθέτει επαρκή αριθμό Διασωστών. 15 νυκτερινές βάρδιες είναι ακάλυπτες τον μήνα που τρέχει (Μάρτιος). Η απόσταση είναι 47 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.
Χθες βράδυ δεν διέθετε Ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης Διασωστών.
Κλήθηκε από τον Ιατρό του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λάρισας, για τη διακομιδή Ασθενούς εκτάκτου περιστατικού. Το Ασθενοφόρο που ξεκίνησε από την Λάρισα να παραλάβει τον Ασθενή έπαθε βλάβη στα Φάρσαλα, έξω από το Κέντρο Υγείας. Ευτυχώς.
Οι Διασώστες μετέφεραν τον Ασθενή με το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων που ήταν παρκαρισμένο. Το χαλασμένο Ασθενοφόρο φορτώθηκε σε όχημα οδικής βοήθειας και επέστρεψε στο ΕΚΑΒ Λάρισας.
Και πώς να μην πάθουν βλάβες. Κυκλοφορούν περισσότερο από 20 έτη και κάνουν τουλάχιστον 10.000 χιλιόμετρα το μήνα. Που να αντέξουν. Έχουν διανύσει 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα χωρίς συντήρηση λόγω έλλειψης χρημάτων.
Εάν πάθαινε τη βλάβη στο δρόμο αφού είχε παραλάβει τον ασθενή ή δεν υπήρχε διαθέσιμο Ασθενοφόρο στο σταθμό του ΕΚΑΒ Φαρσάλων, τι θα γινόταν με την υγεία του Ασθενούς;
Ίδια κατάσταση σε όλη τη χώρα. Καρπενήσι, Νησιά, Ιωάννινα, Αρκαδία κ.α. Ορεινές απομακρυσμένες περιοχές όλης της χώρας σπανίως καλύπτονται με Ασθενοφόρα. Ας είναι καλά οι καρότσες των Αγροτικών, τα Ι.Χ., τα μεταφορικά μέσα περασμένου αιώνα.
Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν καύσιμα να κινήσουν τα Ασθενοφόρα. Απευθύνονται για δωρεές στους Δήμους ή Ιδιώτες. Πολλές φορές κάνουν έρανο μεταξύ τους προκειμένου να σώσουν Ασθενείς.
Αναμένουμε την επίταξη των Αγροτικών Οχημάτων για την διακομιδή Ασθενών!!!
Και μη χειρότερα!!!
Περισσότερο ευαισθητοποιημένοι είναι οι ιδιώτες, οι φορείς, τα ιδρύματα της χώρας, Έλληνες του εξωτερικού που προσφέρουν δωρεές Ασθενοφόρων, παρά η ελληνική κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στον κόσμο της. Δεν προσλαμβάνει Διασώστες, δεν αγοράζουν νέα Ασθενοφόρα, παρά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους από προγράμματα ΕΣΠΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.