Σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών. Σύμφωνα με αυτά, δύο εκατομμύρια στρέμματα (στις 3...
Σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών. Σύμφωνα με αυτά, δύο εκατομμύρια στρέμματα (στις 34 περιοχές της χώρας που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες) φθάνουν οι εκτάσεις που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) έχοντας όμως καταπατηθεί και εκχερσωθεί στο παρελθόν. Στην Αχαΐα από τα 3.249.929 στρέμματα δασικής έκτασης τα 198.227 στρ έχουν καταπατηθεί η εκχερσωθεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα "Καθημερινή", από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας, οι περισσότερες παράνομα εκχερσωμένες και επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στη Λάρισα, την Ηλεία και την Αχαΐα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβλέψει την εξαίρεση των περιοχών αυτών από την ανάρτηση, αν οι καταπατητές αγρότες ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς τους.
Οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις (από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες) βρίσκονται στον Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.
Εξαγορά εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που έγιναν αγροτική γη
Ευνοϊκές είναι οι προϋποθέσεις για την εξαγορά ή την παραχώρηση παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που έγιναν αγροτική γη με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Μεγάλη Τρίτη. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι κάτοχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης έως τις 15 με 20 Ιουνίου προκειμένου το αγροτεμάχιο να μην κυρωθεί ως δασικό αλλά ως γεωργικό και να διασφαλιστεί η επιδότηση.
Το τίμημα για τα προ του ’75 ορίζεται στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας με αποπληρωμή σε έως και 100 δόσεις. Για την αξιοποίηση των εκτός σχεδίου περιοχών δεν είναι απαραίτητη η επικύρωση των δασικών χαρτών.
Οικισμοί αυθαιρέτων
Να σημειώσουμε οτι οι οικισμοί αυθαιρέτων θα εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά ωστόσο μένει ανοιχτό το ποια θα είναι η τύχη τους. Αυθαίρετες κατασκευές σε καταπατημένες εκτάσεις -πολλές από τις οποίες είναι βίλες- παραμένουν κατεδαφιστέες.
Οι περισσότερες (8.327 στρ.) έχουν δηλωθεί στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική (6.375 στρ.) και στις αναρτημένες περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Πειραιά (3.190 στρ.). Ακόμα 1.278 στρέμματα έχουν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις στην Πιερία, 935 στρ. στη Λάρισα και 537 στρ. στα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα στις πολεοδομίες να προσθέτουν «οικιστικές πυκνώσεις» στον χάρτη και κατά τη διάρκεια της ανάρτησής του, υποσχόμενο επιστροφή χρημάτων σε όποιον υπέβαλε αντίρρηση. Η ρύθμιση ωστόσο έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από δύο διαφορετικούς φορείς και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναδασωτέες εκτάσεις
Στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναδασωτέων εκτάσεων: 51,1% στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, 32% στη Σάμο και την Ξάνθη, 25,4% στη Δυτική Αττική, 30% στην Καβάλα, 28,8% στην Ηλεία, 20% στην Εύβοια, 19,1% στην Αχαΐα.
-----------------------------------
επιμέλεια Νίκος Κυριαζής
με πληροφορίες από εφ. "Καθημερινή" και ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.