HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Προορισμός... Καλάβρυτα" - Η Ομιλία του Ευθ. Βαζαίου στην ημερίδα του ΕΟΣ Καλαβρύτων

Στην εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης - Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων, το Σάββ...

Στην εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης - Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων, το Σάββατο 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο Kalavrita Canyon, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευθύμιος Βαζαίος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Διευθύνων Σύμβουλος Χ.Κ.Καλαβρύτων και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας.
Ο κ. Βαζαίος με εξαιρετικό λόγο ανέπτυξε το θέμα "Προορισμός... Καλάβρυτα" Τα Καλάβρυτα, σαν κέντρο ορεινού τουρισμού, από την σκοπιά του επισκέπτη-περιηγητή"
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαζαίου έχει ως εξής:   
Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΕΟΣ Καλαβρύτων που δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για τόσο σημαντικά πράγματα, όπως η τουριστική ανάπτυξη της πόλης! Παράλληλα εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και για τη φετινή διοργάνωση του Φαραγγιού, μια διοργάνωση που έχει πλέον καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο και τείνει ήδη να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. 
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!
Είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια μια γενική τάση στασιμότητας στην προσέλευση στα ΧΚ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης. Τα ΧΚ, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία στηρίζονται στους τοπικούς, εθνικούς, πελάτες, αγωνίζονται να προσελκύσουν νέους σκιέρ, όμως η διαδοχή της σημερινής γενιάς χιονοδρόμων με νέους, που θα αγαπήσουν τη χιονοδρομία, είναι προβληματική, αφού η οικονομική και η δημογραφική εξέλιξη δε βοηθούν. Διέξοδο στο πρόβλημα μπορεί να δώσει ο μετασχηματισμός του ΧΚ και της ευρύτερης περιοχής σε δωδεκάμηνο κέντρο ορεινού τουρισμού. 
ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

Η αγορά για την ανάπτυξη 12μηνου ορεινού τουρισμού υπάρχει! Από έρευνα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, έρευνα που διηύθυνε ο Κύριος Πάνος Δρίβας συναγωνιστής στο ΧΚ Παρνασσού για πολλά χρόνια, που μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας, προκύπτει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μένει ασυγκίνητος από το βουνό. Οι περισσότεροι όμως προτιμούν να το επισκέπτονται το χειμώνα, παρά το καλοκαίρι. Οι ορεινοί τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα, ενώ το χειμώνα είναι αναμφισβήτητα πιο ελκυστικοί για τον τουρίστα, το καλοκαίρι έχουν ένα μεγάλο ανταγωνιστή, τη θάλασσα! Οι θαλασσινές διακοπές το καλοκαίρι, «τα μπάνια του λαού», έχουν γίνει μέρος της κουλτούρας του λαού μας! 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ!

ΟΙ κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως, αναζητούν στο βουνό ένα τόπο απόδρασης από τους εξοντωτικά ταχείς ρυθμούς και τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και το υποβαθμισμένο ποιοτικά περιβάλλον των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Οι άνθρωποι στο βουνό αναζητούν εκπλήρωση προσωπικών ονείρων, βίωση εμπειριών και συναισθημάτων, μάθηση και αυτοεκτίμηση. Αποζητούν στο βουνό το σπάνιο και το δυσπρόσιτο – αλπική εμπειρία, επαφή με τη φύση, απόδραση από το αστικό περιβάλλον. Σε μικρότερο βαθμό επιζητούν την υπαίθρια άθληση. 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο περιηγητής βουνού μπορεί να καλύψει πολλά ενδιαφέροντα και να ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες: a) Ήπιες δραστηριότητες, όπως βόλτα στον βουνίσιο αέρα, πεζοπορία, παιχνίδι στο χιόνι, b) πιο έντονες δραστηριότητες, όπως χιονοδρομία, ποδηλασία, rafting, και c) να συνδυάσει απόλαυση και γνώση, που προσφέρουν το φαγητό, ο καφές με θεά, η παρατήρηση της χλωρίδας, η ιστορία του τόπου, κλπ. Τα παραπάνω αποτελέσματα συμφωνούν με την εκτίμηση ότι ο αριθμός των μη χιονοδρόμων επισκεπτων είναι περίπου ίσος με αυτόν των χιονοδρόμων. Τα κέντρα ορεινού τουρισμού, αν θέλουν να ισορροπήσουν οικονομικά, πρέπει να επεκτείνουν τον χαρακτήρα τους από αθλητικές χιονοδρομικές εγκαταστάσεις σε τουριστικά κέντρα, προσφέροντας με ανταγωνιστικό τρόπο τουριστικές υπηρεσίες και αντλώντας έσοδα από την διάθεση του επισκέπτη για λιγότερο έντονες δραστηριότητες. ΄
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΒΟΥΝΟΥ

Στο κοινό που αγαπά το βουνό πλειοψηφούν άνδρες παραγωγικής ηλικίας. Είναι σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενοι με παιδιά, έχουν λίγο διαθέσιμο χρόνο και προτιμούν να πραγματοποιούν τις αποδράσεις τους στο βουνό Σαββατοκύριακα και αργίες. Υπάρχει σχετική οικονομική ευχέρεια, όχι όμως στο βαθμό που θα χαρακτήριζε τον ορεινό τουρισμό σαν απασχόληση των πλουσίων. Είναι εντυπωσιακό το επίπεδο μόρφωσης των φίλων του βουνού, πράγμα που εξηγεί την εξοικείωσή τους με το διαδίκτυο και την απαίτησή τους για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Πάνω από τους μισούς έχουν εμπειρία από ανάλογα κέντρα του εξωτερικού, κυρίως σε Βουλγαρία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία. Οι λάτρεις του βουνού απολαμβάνουν το χόμπι τους αρκετές φορές το χρόνο, με αρκετές επισκέψεις, όχι υποχρεωτικά στον ίδιο ορεινό προορισμό. 
ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Ο ένας στους δυο Έλληνες τουρίστες προτιμά τον Όλυμπο και τον Παρνασσό. Ακολουθούν το Πήλιο, η Βασιλίτσα και η Πάρνηθα. Ο Χελμός αποτελεί τον πόθο ενός στους τέσσερις περιηγητές. Αν περιοριστούμε στο δείγμα εκείνων που δηλώνουν ότι επισκέπτονται ή σκοπεύουν να επισκεφτούν τον Χελμό, παρατηρούμε ότι τα ανταγωνιστικά βουνά είναι ο Παρνασσός και η Πάρνηθα. Αυτό οφείλεται στην εγγύτητα με τον μεγάλο αστικό ιστό της Αττικής που αποτελεί την κύρια δεξαμενή περιηγητών βουνού. 
ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ

Ο τουρίστας προτιμά την εκδρομή με διανυκτέρευση (68%), σε σχέση με την αυθημερόν (31%). Η περιοχή των Καλαβρύτων έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις τόπου διανυκτέρευσης σε όλη την Ελλάδα, πίσω από τον Παρνασσό, όπου ο όγκος, η ποικιλία αξιοθέατων και η προσφερόμενη ποικιλία καταλυμάτων στα 3 όμορα χωριά Πολύδροσο, Αμφίκλεια και Αράχοβα φαίνεται ότι αποτελούν θετικό στοιχείο. 
ΚΑΤΑΛΥΜΑ 

Η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει τον προϋπολογισμό του μέσου Έλληνα αλλά και έχει εξορθολογήσει το κόστος σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς. Πρώτη προτεραιότητα δίνεται στις φθηνές ή τις δωρεάν λύσεις (δωμάτιο, καταφύγιο, φίλοι). Υπάρχει βέβαια σημαντική αγορά και για ακριβότερα ενδιαιτήματα (ξενοδοχεία). Στην επιλογή του κατάλληλου χρόνου επίσκεψης μετρά η πρόγνωση του καιρού και η συνέπεια στην εκπλήρωση των υπεσχημένων, η αξιοπιστία λειτουργίας! ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Σε πανελλήνια κλίμακα το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι το δεύτερο σε προτιμήσεις, πράγμα που οφείλεται στην εγγύτητά του στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Πάτρας, καθώς και σε αξιοπρεπείς επιδόσεις που επιδεικνύει όσον αφορά τη χιονοκάλυψη και την αξιοπιστία λειτουργίας και το μέγεθος πιστών. Πρώτος σε πανελλήνια κλίμακα κατατάσσεται ο Παρνασσός, ενώ τα ΧΚ της Βορείου Ελλάδας πλασάρονται σε πολύ καλές θέσεις! Ο Παρνασσός παραμένει πρώτος ακόμη και μεταξύ αυτών που επισκέπτονται τα Καλάβρυτα. Άλλα ανταγωνιστικά των Καλαβρύτων ΧΚ είναι αυτά του Πηλίου και του Μαινάλου. 
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ! 

Τα ΧΚ Καλαβρύτων και Παρνασσού, έχουν σχέση ανταγωνιστική και συνάμα συμπληρωματική! Φιλοξενούμε τους ιδίους πελάτες, αν αναλογιστούμε ότι στις πίστες του ΧΚΚ κυκλοφορούν περισσότεροι οπαδοί του Παρνασσού, παρά του ΧΚΚ! Στον Παρνασσό δεν συμβαίνει το ίδιο. Εκεί οι δικοί τους οπαδοί υπερτερούν όλων των άλλων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχουν οι μεγάλες ομάδες: στο γήπεδό τους φιλοξενούν κατά πλειοψηφία δικούς τους οπαδούς, παρά οπαδούς των αντιπάλων ομάδων! Τα Καλάβρυτα για να σταθούν αξιοπρεπώς απέναντι στον Παρνασσό, οφείλουν να αντισταθμίσουν την ανωτερότητα του ανταγωνιστή τους σε υποδομή και εξοπλισμό με ανωτέρου επιπέδου εξυπηρέτηση προσφέροντας εφάμιλλες ή και καλύτερες υπηρεσίες, αν όχι σε όλο το φάσμα της πελατείας, σε κάποια τμήματα που μπορεί να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. 
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ

Οι επισκέπτες των Καλαβρύτων προέρχονται κατά πλειοψηφία από τη μεγάλη δεξαμενή της Αττικής. Οι επισκέπτες των Καλαβρύτων επίσης προέρχονται από την Πελοπόννησο: Αχαΐα, Κορινθία, Μεσσηνία και Αργολίδα. Οι κάτοικοι Αττικής προτιμούν κατά πλειοψηφία τον Παρνασσό και σε μικρότερο βαθμό Καλάβρυτα, Περτούλι, Πήλιο. Η εγγύτητα στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας ενός ΧΚ. Άλλοι βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η αξιοπιστία χιονοκάλυψης, η αξιοπιστία λειτουργίας και το μήκος των πιστών. Πιθανολογούμε ότι η συντόμευση της διαδρομής Αθήνα – Καλάβρυτα θα ευνοήσει το 
ΧΚΚ. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΙ 

Διακρίνεται μια καλή «βάση» σε μέσο και προχωρημένο χιονοδρόμο, καθώς και μια μερίδα με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, που αφορά τους μη χιονοδρόμους και τους αρχαρίους. Τα ΧΚ πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές και να παράσχουν τα μέσα για την προσέλκυση των μη χιονοδρόμων και την εκπαίδευση των αρχαρίων, ώστε να μυηθούν στις ομορφιές του βουνού με ασφάλεια. Πέρα από την καταλληλόλητα των πιστών, το ΧΚ και η γύρω περιοχή πρέπει να διαθέτουν χαρακτηριστικά φιλικά στο νέο χιονοδρόμο και τους συνοδούς του, και να παρέχουν υπηρεσίες και διευκολύνσεις, με γνώμονα το γενικό συμφέρον. Συνέργειες, όπως αυτές που αναπτύχθηκαν με το All Inclusive, είναι απαραίτητες. 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

Τα ελληνικά βουνά κρύβουν πολλές ομορφιές έτοιμες να προσφερθούν σε όσους τις αναζητήσουν. Οι έμπειροι χιονοδρόμοι θα ήθελαν να γνωρίσουν με ασφάλεια το βουνό πέρα από τα όρια του ΧΚ. Για αυτό απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση από ειδικούς οδηγούς βουνού. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν τα μαθήματα χειμερινής διαβίωσης, δραστηριότητα, που χωρίς ιδιαίτερο κόστος προσφέρει την σπάνια αλπική εμπειρία και πολύ ενδιαφέροντα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Ένας πολύ ενδιαφέρων ορίζοντας είναι ό,τι έχει να κάνει με το παιδί, όπως η φιλοξενία σχολικών εκδρομών και η φύλαξη μικρότερων παιδιών. Πρέπει να έρθει το σχολείο και το παιδί πιο κοντά στο βουνό. Αυτό θα ήταν πολύ ωφέλιμο τόσο για την ψυχοπνευματική ανάπτυξη των νέων μας, όσο και για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού. 
ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

Η τμηματοποίηση της αγοράς – market segmentation – βοηθά τα ΧΚ να καταστρώσουν στρατηγικές marketing με στόχο την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τη διαμόρφωση βέλτιστου πακέτου προσφερόμενων υπηρεσιών και την επιλογή των κατάλληλων μηνυμάτων που μέσω των προσφορότερων καναλιών επικοινωνίας θα προσελκύσουν αποτελεσματικότερα το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. 1. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ...αυτοί είναι οι γνώστες, οι μυημένοι που ξέρουν τι θέλουν , πότε και πως θα το βρουν...κάνουν εύστοχες κινήσεις σε γνωστά και προβλέψιμα πεδία …ξέρουν να κάνουν οικονομία και να πετυχαίνουν αυτό που αναζητούν ...εκτιμούν τα καλά μηχανήματα και τις μοντέρνες υποδομές... 2. ΓΝΩΣΗ ...δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, νέοι, νεαρά ζευγάρια που ...ψάχνονται ...αναζητούν εμπειρίες στα ελληνικά βουνά ...δεν είναι πλούσιοι, αλλά δεν διστάζουν να πληρώσουν για ότι θεωρούν ποιοτικό …ευκαιρούν μόνο Σ/Κ, λόγω δουλειάς / παιδιών. Είναι κοινωνικοί - κινούνται με ομοϊδεάτες φίλους τους... 3. ΣΧΕΣΗ ....είναι οικονομικά πιο άνετοι, σχετικά βολεμένοι οικονομικά, χωρίς μεγάλες επαγγελματικές υποχρεώσεις ...δεν τσιγκουνεύονται πολλές διανυκτερεύσεις ...τύποι που ενδιαφέρονται για ανθρώπινες σχέσεις και νέες τουριστικές εμπειρίες... 
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!

Βρισκόμαστε σε μια κατ’ εξοχή ανταγωνιστική αγορά! Οι προκλήσεις που προέρχονται από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι μεγάλες. Ο ανταγωνισμός κάνει κινήσεις και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε! Χρειαζόμαστε όραμα (πχ «να κάνουμε τα Καλάβρυτα ένα πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου») και σταθερή στόχευση. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το δυνατά σημεία της περιοχής μας και να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό (οικογένεια και παιδιά). Χρειάζεται γνώση και σχέδιο, σύμπνοια, αγάπη και πίστη!






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.