Κάθεσαι αναπαυτικά στη θέση σου, απολαμβάνεις μοναδικές διαδρομές που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να σου προσφέρει και ξαφνικά αισθάνεσα...
Κάθεσαι αναπαυτικά στη θέση σου, απολαμβάνεις μοναδικές διαδρομές που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να σου προσφέρει και ξαφνικά αισθάνεσαι ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο που κινείσαι. Αντί η πορεία να είναι γραμμική, αυτή μετατρέπεται σε ανοδική. Σαν να σκαρφαλώνεις στις πλαγιές των βουνών και το βαγόνι, το οποίο προσφέρει ρομαντικό ταξίδι, να υπερνίκησε τους νόμους της φύσης και αναρριχάται.
Τη μοναδική αυτή εμπειρία δεν την προσφέρει κάποια τρισδιάστατη ταινία ούτε κάποια υπερσύγχρονη κατασκευή σε θεματικό πάρκο για παιδιά. Αλλά μία διαδρομή 22 χιλιομέτρων με το πιο ιδιαίτερο τμήμα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού - Καλαβρύτων. Αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μ. και μέσα σε μία ώρα, ξεκινώντας από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνάει από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Οι χαμηλές ταχύτητες, που κυμαίνονται μεταξύ 30-40 χλμ./ώρα στην απλή γραμμή και 6-15 χλμ./ώρα στο οδοντωτό τμήμα, επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να απολαύσει και το μικρότερο φύλλο του χαμηλότερου θάμνου. Φέτος οι εκδηλώσεις για τον Οδοντωτό, μέσα από τις δράσεις του θεσμού «Εν συρμώ 2017 - The art train» αποσκοπούν στο να αξιοποιήσουν το χάρισμα των καλλιτεχνών, οι οποίοι θα κληθούν να μετατρέψουν την εμπειρία της διαδρομής σε έργα τέχνης. Με καμβά το ταξίδι, που συνδέει τα ορεινά Καλάβρυτα με τις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, και όχημα τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φοιτητές - καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών έχουν κληθεί να ταξιδέψουν με τους συνοδούς - καθηγητές τους, προκειμένου να απολαύσουν τη μοναδική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού.
Στόχος είναι οι φοιτητές να εμπνευστούν από την εμπειρία της διαδρομής, με τον διαχρονικά ελκυστικό Οδοντωτό, μέσα στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον και να αποτυπώσουν σε έργα τέχνης όσα είδαν και έζησαν. Στη συνέχεια, τα έργα τέχνης πρόκειται να εκτεθούν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.
Το τρένο ενσωματώθηκε τόσο φυσικά στον χώρο, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι τα έργα για την κατασκευή του, το 1889, πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στο περιβάλλον που θα τον φιλοξενούσε. Από τον Μάρτιο του 1896, οπότε και σφύριξε για πρώτη φορά, συνεχίζει να περιηγείται μέσα από τις ομορφιές της περιοχής αψηφώντας καιρικές συνθήκες.
Τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους, που θυμίζουν σχεδόν οπαδούς. Οι νέοι και μεγαλύτερης χωρητικότητας συρμοί του πολλαπλασιάζουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες της περιοχής. Το δρομολόγιο εξυπηρετείται από συρμούς χωρητικότητας 120 επιβατών έκαστος. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούν έξι δρομολόγια από και προς τα Καλάβρυτα, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αυξάνονται σε δέκα. Το εισιτήριο κοστίζει 9,50 ευρώ (χωρίς επιστροφή) και 19 ευρώ (μετ’ επιστροφής). Με αφορμή τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει εκπτώσεις για τους επιβάτες του Οδοντωτού και ειδικές προσφορές για πακέτα σχολικών και όχι μόνο εκδρομών. Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Εν συρμώ 2017 - The art train» λαμβάνουν χώρα από τις 13 έως τις 28 Μαΐου και διοργανώνονται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας με τη συνεργασία πολλών φορέων, όπως οι Δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.