γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς Με λαμπρότητα, κατάνυξη και κάθε μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, γιορτάστηκε σήμερα ...
γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Με λαμπρότητα, κατάνυξη και κάθε μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, γιορτάστηκε σήμερα η Ανάληψη του Σωτήρος, στον Σπηλαιώδη ναό της Αναλήψεως Κατριών Καλαβρύτων!!
Προηγήθηκε χθες ο καθιερωμένος εσπερινός, όπου συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και το διδακτικό προσωπικό του Δημ. Σχολείου Κλειτορίας, ενώ το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν, από παντού, δεκάδες προσκυνητές και φυσιολάτρες, για να προσκυνήσουν στον μοναδικό Σπηλαιώδη ναό της Αναλήψεως, που και έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ., διατηρητέο μνημείο του 19ου αι. και βρίσκεται απέναντι και σε απόσταση αναπνοής από το μυθικό Σπήλαιο ‘’Των Λιμνών’’!!! Στη λειτουργία συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Γεώργιος Κοτσιάς Καστριών, π. Δημήτριος Σταθακόπουλος Λευκασίου και Ασημάκης Κατσιαμέτης Κρυνοφύτων!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, την ωραία γιορτή λάμπρυναν με την παρουσία τους, για πρώτη φορά φέτος το σύνολο των καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Κλειτορίας, που μεταφέρθηκαν με ειδικό λεωφορείο, το οποίο διάθεσε ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά , για τη μεγάλη σημασία της γιορτής και για το ιστορικό του περικαλλούς ναού, από την καλή Γυμνασιάρχη Βάσω Παπουτσή, καθώς και από τον γράφοντα και εντυπωσιάστηκαν, τόσο από τη γραφικότητα του τοπίου, όσο και από την ιδιαιτερότητα του ναού, με την τρίκορφη πριονωτή στέγη, που αποτελεί σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής και είναι κρυμμένος σε μια άκρως επιβλητική χαράδρα του Χελμού!!!
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, το απέριττο εκκλησάκι χτίστηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα (1886) και ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1908. Το ιερό του ναού είναι διαμορφωμένο μέσα σε μια φυσική σπηλιά (σπηλαιώδης ναός), η οποία περιβάλλεται από πανύψηλους κατακόρυφους βράχους, ζωγραφισμένους από θαυμαστούς σταλακτίτες και σκεπασμένους από καταπράσινους κισσούς και άλλα αναρριχώμενα φυτά!
Το χειμώνα, με τα πολλά χιόνια, τα παγωμένα χιονόνερα, που σταλάζουν αδιάκοπα, από τους άνωθεν του ναού κατακόρυφους βράχους, δημιουργούν τους δικούς τους «τεχνητούς» σταλακτίτες, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους φυσικούς!!! Στην περίοδο αυτή, που ακόμη συνεχίζουν να λιώνουν τα χιόνια του Χελμού, στην παρακείμενη του ναού χαράδρα, σχηματίζεται γραφικός καταρράκτης, τροφοδοτούμενος από τα ορμητικά χιονόνερα του βουνού. Το θέαμα είναι φανταστικό! Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση που χτίστηκε ο αρχικός ναΐσκος είχε βρεθεί, πάνω σε κατακόρυφο βράχο της σπηλιάς, αποτύπωμα της ιερής εικόνας της Αναλήψεως.
Λέγεται επίσης ότι, σε μικρή σκήτη, δίπλα από τον αρχικό ναΐσκο, μόναζε ο γέροντας Ιερεμίας, ο οποίος, κάποια νύχτα κάηκε από φωτιά, που είχε ανάψει για να ζεσταθεί!! Σε απόκρυφο σημείο, πάνω από το ναΐσκο, διακρίνονται τα ερείπια παλαιού οχυρώματος, το οποίο, φημολογείται ότι, στην επανάσταση του 1821, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των Πετμεζαίων , ενώ αργότερα αποτέλεσε κρησφύγετο του θρυλικού «λήσταρχου» της περιοχής Κ. Πανόπουλου! Εδώ ο επισκέπτης μένει άναυδος, αντικρίζοντας τα σημάδια της ιστορίας και την αλλόκοτη ομορφιά του τοπίου! Είναι γνωστό ότι το επιβλητικό εκκλησάκι αποτελούσε ανέκαθεν, ιερό τόπο προσκυνήματος και σημείο αναφοράς, για ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων. Αυτό αποδεικνύεται και από μια ιστορική φωτογραφία, του 1923, με ένδεκα φουστανελοφόρους, που όταν επέστεψαν από την εκστρατεία της Μ. Ασίας, μετέβησαν έφιπποι στον ιερό ναό της Ανάληψης Καστριών, να προσκυνήσουν, για τη διάσωσή τους!!!
Ο δρόμος που οδηγεί στο ναό, ανοίχτηκε το έτος 1982, με πρωτοβουλία και εποπτεία του γράφοντος, από τον πρώην Σύλλογο Καστριωτών Πάτρας και δαπάνες μελών του και άλλων δωρητών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι, ο μοναδικό αυτό μνημείο αξίζει κάθε φροντίδα και προστασία, από τους προεστούς της εκκλησίας και του Δήμου Καλαβρύτων, με κύριο μέλημα τη χάραξη και διάνοιξη νέου δρόμου, που να έχει ως αφετηρία το χτίριο, το οποίο προορίζεται ως κέντρο ενημέρωσης Σπηλαίου και να καταλήγει στη θέση « Άνω Καμίνι», που θα συντομέψει την διαδρομή και θα παρακαμφθεί η υπάρχουσα μεγάλη ανηφόρα.
Ελπίζουμε στο ενδιαφέρον τόσο του Δημάρχου μας Γιώργου Λαζουρά, όσο και ιδιαίτερα του προέδρου του Δ. Σ. Δημ. Κοντογιάννη, του αρμοδίου αντιδημάρχου Βας. Καρά και του προέδρου της Δημοτ. Επιχείρησης Σωτήρη Δουκλιά!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους και όλες – η Ανάληψη του Σωτήρος, να φέρει την ανάκαμψη και τη σωτηρία μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.