Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Συνέβη, στις 4 Ιουλίου 2004 - λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγών...
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Συνέβη, στις 4 Ιουλίου 2004 - λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων - με την Ελλάδα τόσο διαφορετική απ' ότι σήμερα.
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε να κάνει κάτι ακατόρθωτο, κάτι που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί αλλά κάτι που απέδειξε ότι όλα μπορούν να συμβούν. Η Ελλάδα ήταν ομάδα, ομάδα με σαφές πλάνο και πολλούς διψασμένους ποδοσφαιριστές, που ξεχώρισαν σε διαφορετικές στιγμές. Και κατάφεραν να γράψουν ένα έπος που θα το θυμόμαστε για πάντα…
Βράδυ 4ης Ιουλίου 2004: Μετά από μία «τρελή» πορεία στο Euro, η Ελλάδα φτάνει στον τελικό και καλείται να αντιμετωπίσει την διοργανώτρια Πορτογαλία. Την Πορτογαλία του Φίγκο, του Ρονάλντο, του Ντέκο, του Ρούι Κόστα και πολλών άλλων μεγάλων παικτών.
Στο 56’, ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Χαριστέας, πάλι με κεφαλιά, έστειλε την Εθνική μισό βήμα πριν από το θαύμα. Ολόκληρη η Ελλάδα παραληρούσε. Το σφύριγμα της λήξης ξεκίνησε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο!
Η Εθνική μας, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, στη δεύτερη μόλις συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η Ελλάδα παίρνει «φωτιά» από τους πανηγυρισμούς.
Ο Φάνης Κατεργιαννάκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Κώστας Χαλκιάς, ο Στέλιος Βενετίδης, ο Γιάννης Γκούμας, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Μιχάλης Καψής, ο Νίκος Νταμπίζας, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο Τάκης Φύσσας, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Παντελής Καφές, ο Βασίλης Λάκης, ο Άγγελος Μπασινάς, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Ζήσης Βρύζας, ο Ντέμης Νικολαϊδης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Άγγελος Χαριστέας και ο Ότο Ρεχάγκελ παρέδωσαν το Κύπελλο στους Έλληνες.
Οι περιγραφές του Γιώργου Χελάκη
Αξέχαστες ήταν οι περιγραφές του Γιώργου Χελάκη με το... "Ελληνικό Πειρατικό" που ξεκίνησε από το Οπόρτο για να φτάσει στην Λισαβόνα. Ατάκες όπως "Ο Άγγελος Χαριστέας σκίζει τους Γάλλους σαν σαρδέλες" στον προημιτελικό, όπως το "Γκολ και φεύγουμε για τελικό" στην κεφαλιά του Δέλλα με την Τσεχία ή όπως το "Γκοοοοολ ο Χαριστέας, εμείς προχωράμε, αυτοί υποχωρούν. Βρε μήπως ο Βάσκο Ντα Γκάμα ήταν Έλληνας; Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα, δεν περιγράφω άλλο" μετά το γκολ του 'Άγγελου Χαριστέα στον τελικό με τους Πορτογάλους έχουν μείνει στην ιστορία.
Τα πρωτοσέλιδα του θριάμβου
Την 5η Ιουλίου 2004, όλες οι εφημερίδες, αθλητικές και πολιτικές, ήταν γαλανόλευκες. Καμία άλλη απόχρωση, κανένα άλλο θέμα. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η χώρα του πολιτισμού και του αθλητισμού, η μικρή χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε να δείξει σε όλο τον κόσμο τη δύναμη και το πάθος. Ήταν μια επιτυχία που ανάλογή της δεν υπήρχε μέχρι τότε, αλλά ούτε μέχρι σήμερα έχει ξεπεραστεί. Ήταν ένας άθλος… Το αναγνώρισε ο κόσμος όλος.
«Η Ελλάδα είναι πραγματικά η πιο δυνατή. Πέρασαν την Πορτογαλία δύο φορές, τη Γαλλία και την Τσεχία, απέκλεισαν και την Ισπανία. Είναι οι βασιλιάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας» έγραψε η «L’Equipe».
«Η Ελλάδα είναι μύθος της Ευρώπης. Η εθνική του Ρεχάγκελ ανέβηκε στο θρόνο της Ευρώπης τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας» ήταν ο τίτλος της «Gazzetta dello Sport». «Έφθασε η στιγμή που το πάρτι δίνει τη θέση του στη θλίψη, σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, όπου πολύ λίγοι θα στοιχημάτιζαν τα χρήματά τους» έγραψε η πορτογαλική «Record». «Ο Χαριστέας ανέβασε την ελληνική ομάδα στον Όλυμπο των νικητών και γκρέμισε τις προσδοκίες των Πορτογάλων» ανέφερε η, επίσης, πορτογαλική «A bola».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.