Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζε...
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε 65 Κέντρα Υγείας κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ», τονίζει η ανακοίνωση.
«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση», ενώ σημειώνεται ότι «Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».
H ΠΟΕΔΗΝ για τα Κ.Υ. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ και ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Για τα Κ.Υ. Κλειτορίας και Καλαβρύτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), περιγράφει τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε προσωπικό με δραματικό τρόπο.
Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της:
Κ.Υ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό. Μια νοσηλεύτρια και μία Μαία που καλύπτουν μόνον την Απογευματινή και την Νυκτερινή βάρδια. Το Πρωί είναι μόνον ο Γιατρός με τον Θυρωρό που κάνει όλες τις δουλειές. Οι 4 οδηγοί μαζί με τούς 2 των Καλαβρύτων, που τούς οφείλονται οι άδειες του 2016 και αρκετά repo και στον πιο πρόθυμο απ’ όλους οφείλονται 219 repo, βγάζουν κοινό πρόγραμμα που δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες. Για τις ακάλυπτες ζητούν βοήθεια από Αίγιο ακόμη και από Πάτρα, βοήθεια που για να φθάσει στα χωριά τις Κλειτουρίας χρειάζεται πάνω από 2 ώρες αναμονή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το άγχος των καλαβρυτινών είναι ότι πολλά άτομα Ιατροί μετακινούνται στο Αίγιο για την κάλυψη των εκεί αναγκών αφήνοντας αυτήν την μεγάλη περιοχή των καλαβρύτων στο έλεος του θεού.
Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κλπ ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα). Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κλπ. Το ασθενοφόρο με τούς δύο οδηγούς δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα.
Η κατάσταση πράγματι είναι αρκετά δύσκολη και οι ελλείψει μεγάλες. Το μόνο που "σώζει" την κατάσταση η υπερπροσπάθεια διοίκησης και προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών που με δικές τους πρωτοβουλίες, ενέργειες και αυτόνομες λύσεις και υπερβάλλοντα ζήλο, κρατούν τα Κ.Υ. της περιοχής μας, ακόμα "ζωντανά".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.