Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΑΡΙΑΔΝΗ Αριάδνη, Αριάνα ΕΥΜΕΝΗΣ Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία ΚΑΣΤΩΡ Κάστωρ,...
Ονομαστικές Εορτές:
ΑΡΙΑΔΝΗ Αριάδνη, Αριάνα
ΕΥΜΕΝΗΣ Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία
ΚΑΣΤΩΡ Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης
ΡΩΜΥΛΟΣ Ρωμύλος, Ρωμύλιος, Ρωμύλης, Ρωμύλα, Ρωμυλία, Ρωμύλη, Ρωμυλαία
Συναξαριστής:
Ευμενίου αρχιεπισκόπου Γορτύνης (†ζ΄αι.) και Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αριάδνης΄(† β΄αι.), Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας. Οσίου Ρωμύλου.
Η Αγία Αριάδνη, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ανδριανού και Αντωνίου και έγινε χριστιανή στην πόλη Φρυγία. Δούλευε σαν δούλα στον ισχυρότερο από τους πρόκριτους της πόλης, τον Τέρτυλο. Όταν αυτός έμαθε ότι έγινε χριστιανή την πίεσε να επανέλθει στην ειδωλολατρία. Εκείνη όμως έμεινε πιστή στον Κύριο. Τότε την έδειραν σκληρά, της έγδαραν τις σάρκες της και εκείνη για να αποφύγει περισσότερες πιέσεις διέφυγε από το σπίτι του κυρίου της. Ενώ την καταδίωκαν έπεσε σε γκρεμό όπου και πέθανε.
Ο όσιος Ρωμύλος, σύμφωνα με τα στοιχεία πού συνέγραψε ο μαθητής του οσίου Γρηγόριος, γεννήθηκε το 1300 στην πόλη Βιδίνιο από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Βουλγάρα. Οι γονείς του τον εμπιστεύτηκαν σε σπουδαίο δάσκαλο. Επειδή είχε κλίση στη μοναχική ζωή, πήγε στη Μονή της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, στο Τίρνοβο (Βουλγαρίας). Εκάρη μοναχός με το όνομα Ρωμανός και ασκήτευσε για τρία χρόνια. Αφού έγινε μεγαλόσχημος με το όνομα Ρωμύλος πήγε στο Άγιο Όρος μαζί με τον μαθητή του Γρηγόριο όπου ασκήτευσαν. Πολλοί Αγιορείτες πήγαιναν κοντά του για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Όταν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Τούρκων, Σέρβων και Βουλγάρων πολλοί μετακινήθηκαν. Έτσι και ο Ρωμύλος πήγε στην Αυλώνα μετά στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στη Ραβενίτσα της Σερβίας στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και απεβίωσε ειρηνικά. Στον τάφο του που ευωδίαζε έγιναν πολλά θαύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.