Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΙΩΑΚΕΙΜ Ιωακείμ, Μάκης ΚΙΑΡΑ Κιάρα, Κιαράν Συναξαριστής: Σύναξις των αγί...
Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΙΩΑΚΕΙΜ Ιωακείμ, Μάκης
ΚΙΑΡΑ Κιάρα, Κιαράν
Συναξαριστής:
Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Μαρτύρων Σεβηριανού (1) και Χαρίτωνος. Οσίων Θεοφάνους ομολογητού (2) και Ιωσήφ, του Ρώσου. Μνήμη Γ΄Οικουμενικής Συνόδου εν Εφέσω (431).
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
Η σύναξη των δικαίων γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική , παράδοση, ορίστηκε την επομένη του γενεσίου της Θεοτόκου, για τον λόγο ότι αυτοί έγιναν πρόξενοι της παγκόσμιας σωτηρίας με την γέννηση της αγίας θυγατέρας τους. «Τελεῖται δὲ ἡ σύναξις αὐτῶν ἐν τῷ ἑξαέρῳ οἴκῳ τῆς Θεοτόκου, πλησίον τῆς μεγάλης ἐκκλησίας ἐν τοῖς Χαλκοπρατείοις».
Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή του Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Έκπτωτος του θρόνου, ιδιώτευε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο. Παντρεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν Ιερέως από τη φυλή του Λευΐ και της Μαρίας, γυναικός αυτού, από τη φυλή του Ιούδα. Επειδή οι φυλές, Βασιλική και Ιερατική, συγγένευαν μεταξύ τους, διότι η Βασιλεία εθεωρείτο ίση με την Ιεροσύνη, δεν έδιναν ούτε έπαιρναν θυγατέρες από άλλες φυλές που θεωρούνταν κοινές. Έτσι λοιπόν, αφού θεάρεστα πέρασε τη ζωή του το άγιο αυτό ζευγάρι, όπως μας πληροφορούν τα βιογραφικά σημειώματα των εορτών της 25ης Ιουλίου, 8ης Σεπτεμβρίου και 9ης Δεκεμβρίου, ο μεν Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. (Την δε Θεοτόκο απέκτησαν θαυματουργικά, όπως σε προηγούμενο βιογραφικό σημείωμα αναφέραμε, σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα).
Ο Άγιος Σεβηριανός ο Μεγαλομάρτυρας, καταγόταν από τη Σεβάστεια της Μ. Ασίας. Τον διέκρινε η πλούσια ποιμαντική του δράση, καθώς ενθάρρυνε το ποίμνιο να φτάσει μέχρι τον στέφανο του μαρτυρίου. Οι ενέργειες αυτές εξόργισαν τον τότε βασιλιά Λικίνιο και τον κάλεσε να απολογηθεί. Εκείνος δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό. Ο ηγεμόνας Λυσίας προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε ο Λυσίας διέταξε να τον βασανίσουν απάνθρωπα. Ο Άγιος με καρτερικότητα και προσευχή ανέμενε την εν Κυρίω αποδημία του. Τελικά οι ειδωλολάτρες τον κρέμασαν σ` ένα τείχος της Καισάρειας, και εκεί παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
Ο όσιος Θεοφάνης ο ομολογητής, γεννήθηκε το 283 από γονείς ειδωλολάτρες. Αυτός όμως έδειξε κλήση για τη ζωή της αγάπης και της αλήθειας. Κάποια μέρα του χειμώνα είδε ένα φτωχό παιδί μισόγυμνο μέσα στο χιόνι έτοιμο να πεθάνει. Δεν δίστασε να του δώσει το πανωφόρι του. Οι γονείς του αναστατώθηκαν όταν τους είπε ότι το έδωσε στον Χριστό και αφού κατάλαβαν ότι είχε μεταστραφεί στον Χριστιανισμό τον έδιωξαν από το σπίτι. Ο Θεοφάνης βαπτίστηκε και κήρυττε το λόγο του Θεού. Για το ποιμαντικό του έργο συνελήφθη και βασανίστηκε αλλά έμεινε σταθερός στην πίστη του. Εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.