Σήμερα 25 Οκτωβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΧΡΥΣΑΦΗΣ Χρυσάφης, Χρυσάφιος, Χρυσαφένια Συναξαριστής: Μαρτύρων ...
Σήμερα 25 Οκτωβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΧΡΥΣΑΦΗΣ Χρυσάφης, Χρυσάφιος, Χρυσαφένια
Συναξαριστής:
Μαρτύρων Αναστασίου, Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων (†355). Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παπία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου. Οσίων Γεωργίου επισκόπου, του ποιητού, Φιλαδέλφου, Πολυκάρπου και Μακαρίου επισκόπου Πάφου. Ταβιθάς της ελεήμονος.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος οι νοτάριοι
Οι Άγιοι αυτοί ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλου του ομολογητή (βλέπε 6 Νοεμβρίου), στα χρόνια του Αρειανού βασιλέως Κωνσταντίου (337 - 349 μ.Χ.). Άριστα σπουδαγμένοι και οι δύο, υπήρξαν συνήγοροι θαρραλέοι της ορθόδοξης αλήθειας.
Όταν ο Πατριάρχης Παύλος δεν δέχθηκε να συμφωνήσει με τους Αρειανούς, εξορίστηκε από το βασιλιά στην Αρμενία και πνίγηκε από τους εκεί Αρειανούς. Τότε οι δύο Άγιοι έμειναν πιστοί στον ποιμένα τους και σταθεροί στο ορθόδοξο δόγμα. Διότι πάντα στο μυαλό τους κυριαρχούσε ο λόγος του Κυρίου: «ἐὰν ὐμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μου ἔστε» (Ευαγγέλιο Ιωάννη, η' 31). Αν, δηλαδή, εσείς, μείνετε στερεοί στη διδασκαλία μου, λέει ο Κύριος, τότε πράγματι είσθε και αληθινοί μαθητές μου. Ο Μαρκιανός και ο Μαρτύριος το απέδειξαν περίτρανα αυτό, όταν συνελήφθησαν από τον αυτοκράτορα. Ομολόγησαν με θάρρος μπροστά του την αληθινή πίστη και ήλεγξαν αυτόν για τις παρανομίες του. Τότε, διατάχθηκε και τους σκότωσαν με μαχαίρι.
Ο Άγιος Αναστάσιος πήγε αυτόκλητος στους τύραννους και διακήρυξε την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους πάντες. Επειδή οι ειδωλολάτρες κατάλαβαν ότι τα βασανιστήρια δεν θα πτοούσαν τον Άγιο, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του και στη συνέχεια έριξαν το λείψανό του στη θάλασσα. Αυτό όμως εκβράστηκε στην παραλία, όπου το βρήκε μία ευλαβής γυναίκα και με δικά της έξοδα το ενταφίασε. Κατά την εναπόθεση του ιερού λειψάνου έγιναν πολλές ιάσεις ασθενών.
Η Αγία Ταβιθά ήταν ευσεβής και φιλάνθρωπη χριστιανή που κατοικούσε στην Ιόππη. Το Ταβιθά είναι λέξη συριακή και σημαίνει Δόρκα. Ήταν υφάντρα και έφτιαχνε χιτώνες, τους οποίους πωλούσε προς ανακούφιση των χηρών και ορφανών. Η Ταβιθά όμως αρρώστησε και πέθανε. Την περίοδο εκείνη βρισκόταν στη Λύδδα ο Απόστολος Πέτρος. Όταν το άκουσαν αυτό οι δικοί της, έσπευσαν να τον παρακαλέσουν να έρθει στην Ιόππη, όπου και οδηγήθηκε στο νεκροκρέβατο της Ταβιθάς. Αφού παρακάλεσε τους παραβρισκόμενους να βγουν από το δωμάτιο, ο Πέτρος γονάτισε και προσευχήθηκε. Στη συνέχεια είπε στην Ταβιθά να σηκωθεί. Μόλις εκφώνησε το πρόσταγμα η νεκρή ανεστήθη. Το γεγονός αυτό διαδοθεί στην Ιόππη και πολλοί πίστεψαν. Η Αγία Ταβιθά πέθανε σε βαθύ γήρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.